≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Time for Print

Behind The Scenes, fotostudio. Fotograf Stefan Tell

Gårdagens fotografering var en grej jag i princip aldrig gör, en TFP-plåtning med en fotomodell jag arbetat med tidigare (se inlägget om klädfotografering för svenska klädmärket Fräulein von Hast).

TFP är en förkortning av Time for Print (eller Test for Print enligt Wikipedia). I korthet är det fotografering där fotomodell och fotograf utökar sin portfolio genom att bjuda på sin tid och kompetens i utbyte mot nya bilder. En flitigt använd “betalningsmodell” på t ex Modellbilder.se.

Sen är det en poäng att skriva något slags avtal hur bilder får användas osv. Internet är fullt av arga diskussionsforum med modeller och fotografer som känner sig blåsta på något sätt. Sånt är alltid trist.

https://www.stefantell.se/blogg/2010/08/produktfotografering-klader-arbetsgang/

Bildexempel från klädfotograferingen med FvHast.

Niousha är med i modellagenturen Elite Model Management och ville ha lite nya bilder till hennes portfolio. Gärna, sa jag och plockade fram så mycket studioutrustning jag bara orkade. Som tur var fanns det lite plats för henne i mitten bland alla bookends, stativ och blixtar (en idé till nästa TFP-plåtning, ha lite fler idéer nedskrivna så blir det mer effektivt och inte en massa runtflyttande av stativ och reflexskärmar).

Ett bra, men inte så ekonomiskt (för fotografen) sätt att få lite nya bilder till portfolion där man kan testa idéer och ljussättning som kanske behöver finslipas lite. Eller bara för att det är kul.

Bildexempel kommer när de är klara.

2 comments… add one
  • Sofia 26 januari, 2013, 01:44

    Söker du TFP modeller?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.