≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Kennet Johansson, Kulturrådet

Kennet Johansson, generaldirektör Kulturrådet. Fotograf Stefan Tell

Kennet Johansson är generaldirektör på Kulturrådet (eller Statens Kulturråd om man ska vara korrekt) och till en tidningsartikel behövde de lite nya foton i kontorsmiljö. Jag tog med mig kameran och åkte till deras fantastiska kontor i Filmhuset på Gärdet där jag fick några minuter med en trevlig herre som har en rätt fullspäckad kalender.

Blanda olika sorters befintligt ljus

Den här typen av fotografering är för mig rätt mycket “man tager vad man haver”, jag brukar sällan ta med mig så mycket utrustning om det inte redan innan finns en idé som kräver det.

Kennet Johansson, generaldirektör. Fotograf Stefan Tell

På hans kontor fanns en golvlampa som ser ut som en gigantisk bordslampa, och blandningen av det lite varmare ljuset från den tillsammans med det kallare ljuset från fönster och takbelysning gjorde att det fanns något att jobba med för några av bilderna. Ett litet kantljus som redan fanns på plats helt enkelt.

Kennet Johansson, Statens Kulturråd. Foto Stefan Tell

Sen tog jag några bilder i deras cafeteria, där de har takfönster lite här och där, men de blev inte lika bra som dessa i mitt tycke. Just den sista bilden är bland det enklaste man kan göra om man fotograferar porträtt på plats utan blixt.

Hitta ett bra fönster som gärna inte har direkt solinsläpp, be personen du fotograferar att vända ansiktet lite mot fönstret (eller helt som i bilden ovan), och vips blir det lite bra direkt av att färgtemperaturen troligtvis kommer skilja sig åt i ansiktet och resten av bilden.

Sen var det tillbaka till kontoret, importera bilderna i Lightroom och framkalla de som blev bra. Leverans samma dag, och faktura dagen efter. Det kan bli lite flängigt om man har lite för många jobb som detta på en vecka, men det är väldigt skönt att ha i kombination med lite långsammare projekt där det ska funderas och väljas och tyckas och fixas en massa.

Alla bilder tagna med en Nikon D700 och ett 50mm/1.4 G.

2 comments… add one
 • Markus Axelsson 20 februari, 2011, 13:01

  Mycket intressant läsning. Föredrar du ditt 50mm framför ditt 24-70 för den är typen av fotografering? Eller hur kommer det sig att du valde just den gluggen? Ser att du valt en bländare på 2.8 för alla fotona så det var ju inte för att den kunde fyra av i 1.4.

  Mvh Markus

  • Stefan Tell 20 februari, 2011, 15:29

   Tack. Och bra fråga.
   Egentligen gillar jag inte Nikons nya variant av 50mm, men tog den då man dels har lite mer ljusstyrka att spela med, och dels för att jag nog gillar objektiv med fast brännvidd generellt när det gäller den här typen av plåtningar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: