≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Anna Höglund, illustratör

Anna Höglund, illustratör. Fotograf Stefan Tell

Före årsskiftet, när jag tog några författarporträtt av Ulf Stark var han inte ensam i fotostudion. Med var även den fantastiska illustratören Anna Höglund då de har gjort en bok ihop som kommer ut på Berghs Förlag.

Porträttbilden av Anna ljussattes på samma sätt som den jag tog på Ulf, med en Profoto Magnum-reflektor som huvudljus lite snett ovanifrån och lite upplättningsljus från samma riktning genom en 2 x 2 meter stor diffusionsskärm på ram (Chimera).

Förutom att jag gillar bilden, hennes utseende och det mesta så är det otroligt intressant hur olika hudtyper och ansikten “reagerar” på samma ljussättning. Visst, vinkeln mot ljuset och avståndet till blixtarna kan variera aningens, men det mesta är lika.

Klicka här för mer info om ljussättningen

För det mesta när jag håller på med porträttfotografering i studion märker jag ut var mina modeller ska stå med en tejpbit på golvet. Denna “sweet spot” är där jag tycker att ljussättningen fungerar bäst, men det är ju bara i en dimension, folk är ju olika långa också. Och har olika sorts hud/hy, olika frisyrer etc etc.

Ulf Stark & Anna Höglund, pressbild. Fotograf Stefan Tell

På gruppbilden ovan vet jag inte riktigt vem som står rätt över tejpbiten, helt klart är dock att de står lite närmare bakgrunden än planerat, mest för att de ska få plats bland alla stativ och skärmar.

När det gäller bilder med fler än en person får man hitta någon slags gyllene medelväg när det kommer till ljussättning och sedan även framkallning/efterbehandling av bilderna. Det som blir fantastiskt för ett ansikte kanske inte passar alls för ett annat.

Det går såklart att retuschera så att allt blir fantastiskt lika, men jag försöker hålla retuschen till ett minimum när det kommer till pressbilder där människorna helst ska se ut som de gör i verkligheten (minus kanske en tidig morgon eller en lång vinter).

Anna Höglund, utomhusporträtt. Fotograf Stefan Tell

Apropå lång svensk vinter så försöker jag variera mig lite lite när det kommer till pressbilder och i möjligaste mån erbjuda (om det finns tid och ljus) att komplettera med något utomhusporträtt.

Studioporträtt i all ära, men när det gäller publicering av bilder i tidningar och på nätet så passar det inte alltid med ett snofsigt porträtt i studiomiljö. Har tidningen inte möjlighet att skicka en egen fotograf som kan ta ett naturligt porträtt “mitt i verkligheten” vill de ibland använda pressbilder som helst inte ser ut som de är tagna direkt från en pressrelease.

Ulf Stark & Anna Höglund. Fotograf Stefan Tell

Efter att ha tvingat personer att försöka hålla sig på en liten tejpbit på golvet i en fotostudio full av stativ, blixtar, reflexskärmar och annat samtidigt som de ska stå i en viss vinkel mot blixtljuset samtidigt som de ska öppna ögonen, se glada ut, fast inte fånigt glada eller skratta för mycket, sträcka på sig och se väldigt naturliga ut brukar det vara otroligt lätt att ta några minuter ute i naturligt ljus för att få de där bilderna som kanske t om används mer.

Just i det här fallet, när jag fotograferade Anna Höglund och Ulf Stark, var det aldrig några problem. De är båda så vana vid fotografer att de kunde ha gjort det i sömnen. Men med utomhusbilderna blev det ett så mycket mer komplett paket som förlaget kan använda sig av.

Trots den isande kylan. Det var i alla fall fint ljus, och de var glada.

2 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: