≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Idar Vollvik och en färsk entreprenör

Porträtt av Idar Vollvik & Ingvild Strøm Aslaksen på Clarion Sign för Apeland Informasjon. Fotograf Stefan Tell

För en vecka sedan blev jag uppringd av Apeland Informasjon, en norsk reklambyrå som höll på med en katalog för Markedshøyskolen i Oslo. De behövde några porträtt och reportagebilder av norska superentreprenören Idar Vollvik tillsammans med hans nya skyddsling Ingvild Strøm Aslaksen som precis blivit klar med sin utbildning på ovan nämnda skola och nu, 22 år gammal, blivit ansvarig för LUDOrådet i Sverige.

Porträtt med utsikt

molnigtDe har ännu inte flyttat in i deras nya lokaler i city, så möten och sånt verkar de sköta på konferenshotell, som dagen jag skulle träffa dem på Clarion Sign i Stockholm. Ett av önskemålen från reklambyrån var att det skulle vara porträtt med en storstad i bakgrunden, och då passar Clarion vid Norra Bantorget utmärkt då de har en terrass på åttonde våningen i anslutning till deras spa. Där har man bra utsikt över det som kallas Västra City, dvs området kring Centralstationen och Kungsbron.

Tyvärr var vädret inte på vår sida. Det var så grått och trist och blåsigt att man höll på att ramla av stolen. Ganska dåliga förutsättningar.

Men, när jag väl mötte upp Ingvild vid entrén kändes det som det skulle bli bra ändå. Alltid roligt med fantastiskt trevliga norrmän, utan att jag är något språkgeni kan jag imponeras hur enkelt det är att förstå och prata med dem.

Idar Vollvik & Ingvild Strøm Aslaksen, Ludorådet i Sverige. Fotograf Stefan Tell

Hotell är bra platser att fotografera på

Jag hade ingen aning om vem denna Idar var innan Ingvild förklarade vilken superkändis Idar Vollvik är i Norge, måste nog läsa mer affärstidningar känner jag. Fast, det var rätt bra samtidigt så slapp jag göra för stor sak av det, plåtar ju sällan kända människor, om man undantar författarporträtten jag gör.

Idar, som alla andra affärsmän och entreprenörer, har ofta ett rätt tufft schema, så jag tog bara med mig kameraväskan och en kamerablixt. Kändes inte som det fanns tid för några ljussättningar. Plus att det blåste helt otroligt mycket.

Uppe på terrassen med den fantastiska utsikten blev det bara några enkla gruppbilder på Idar och Ingvild där de poserade glatt framför lite stadsmiljöer. En SB800 på kameran med manuella inställningar gjorde att det blev lite lite liv i bilderna. Sen hade de konstiga glasbubblor man kunde sitta i, så det fick de givetvis göra också.

Inne vid entrén var det betydligt lättare att få till bra ljus, en stor vit vägg och gigantiska fönster tillsammans med koskinnsfåtöljer blev en rätt bra miljö för dem att posera i.

Allt som allt tog kanske fotograferingen femton minuter inklusive hissåkandet upp och ner, och resultatet blev jag och kunden nöjd med, men det var helt och hållet mina modellers förtjänst. De var så glada som man tror att norrmän alltid är. Synd bara på vädret.

7 comments… add one
 • Petter 18 november, 2010, 15:57

  Jag funderar på att köpa min första riktiga blixt, så jag inte är låst till den inbyggda.

  Kameran jag fotar med är i dagsläget en Nikon D80, men jag funderar på att inom åtminstone ett par år byta upp mig. Vad skulle du rekommendera för blixt? SB-600?

  Tack för en bra blogg!

  /Petter

  • Stefan Tell 18 november, 2010, 17:32

   Hej, bra fråga. Är egentligen ingen expert på kamerablixtar, använder min SB-800 så lite det bara går faktiskt. Släng ut frågan på NikonForum, D70 Sveriges forum eller Fotosidan så tror jag du kommer få smart svar rätt kvickt. Lycka till.

 • Petter Magnusson 18 november, 2010, 23:29

  Kul att se bilder från Clarion Sign, var där idag o plåtade….de måste nog ha en del förfrågningar…;-) Vi hade lite mer tur med vädret o fick bra bilder kring 15.00 precis innan solen gick ned.

  • Stefan Tell 19 november, 2010, 10:55

   Jo, en väldigt tacksam miljö och de var väldigt trevliga i receptionen. Inte helt självklart alltid, men jag hade ju med mig två glada norrmän, och det brukar underlätta.

 • Ingvild Strøm Aslaksen 19 november, 2010, 12:21

  Veldig flotte bilder :-) Jeg syns du er dyktig og gjorde dette til en fin opplevelse! Blir spennende å se resulatet i skolekatalogen for Markedshøyskolen:-)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.