≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Produktfotografering av förpackningar

Produktfoto av förpackningar, tabletter och burkar. Fotograf Stefan Tell

När jag inte fotograferar människor fotograferar jag gärna produkter, det kanske inte är lika givande socialt alla gånger, men nu senast hade jag sällskap av en AD som hjälpte mig under fotograferingen för att tre burkar och några tabletter skulle bli snygga till en annons hon skulle producera.

Vita plastburkar kanske inte låter så spännande (eller svårt), men tillsammans med piller, eller snarare ganska genomskinliga geletabletter med Omega-3 blev det en utmaning i sig. Men nu vet jag i alla fall vad jag ska tänka på till nästa gång, och vad jag behöver köpa mer av.

Vi börjar med briefen, vad vill kunden ha?

Produktbilden vi skulle producera skulle innehålla tre olika burkar med olika kosttillskott, varav en med Omega-3 i tablettform. Bilden skulle användas dels i annonser men också annat marknadsmaterial och på webben.

Önskemålet från AD:n var att bakgrunden inte skulle vara helt vit utan gärna en ljust grå neutral nyans. Plus att det inte skulle kännas inklippt, burkarna skulle inte sväva i luften utan stå på något slags underlag, helst med lite skugga och blänk. Som tur var hade burkarna rätt enkla former och var gjorda av plast, med en ganska matt yta.

Ljussättning för plastburkar

Ljussättning i fotostudio vid produktfotografering av förpackningar. Fotograf Stefan Tell

Innan art directorn anlände med produkterna förberedde jag en ljussättning på ett fotobord (egentligen ett helt vanligt bord med en IKEA-bänkskiva på, kritvitt, aningens aningens blankt, bordets egna skiva var lite gulnad och det skulle mest krångla till allt) som var en bra utgångspunkt.

testbild med färgkarta/gråkortJag visste inte om vi skulle fotografera bilderna snett uppifrån med någon vinkel eller om de skulle vara tagna rakt framifrån. Så jag lät den vita pappersbakgrunden hänga kvar bakom bordet.

Redan före fotograferingen började utgick jag från att jag skulle få retuschera rätt mycket för att få en jämn ljus bakgrund, så det spelade inte så stor roll om ljuset på bakgrund var helt jämnt. Huvudsaken det var hyfsat ljust. Efter några testbilder med färgkarta/gråkort (för justering av vitbalans och färger och sånt senare) kändes det som skuggan mot bordet hamnade hyfsat rätt.

Blixt 1 – huvudljus

Jag började rita ett diagram men det blev så krångligt och hade behövt så många vinklar, så jag nöjer mig med några “behind the scenes” som kanske är tydligare. Huvudljuset på produkterna kommer uppifrån, ganska nära, från en Profoto Compact i en Profoto 60 x 90 cm stor softbox.

Den är placerad ovanför men närmare kameran och lite vinklad mot produkterna, men väldigt lite. Kommer ljuset för mycket från kamerans håll kan skuggan under burkarna mot bordet försvinna och då kommer de kännas som de svävar.

behind the scenes - ljussättning vid produktfotografering

Blixt 2 – kantljus + fyllnadsljus

Egentligen är ljuset från sidan, som också är en Profoto Compact fast med en avlång softbox (20 x 120 Strip softbox) med en s k “strip mask” som gör att den bara blir ca 7 cm där ljuset kommer ut. För att mjuka ut det ljuset aningens placerade jag en reflexskärm med diffusionsmaterial framför. Vitsen var mer att definiera burkens runda form än att skapa ett hårt kantljus (det går ju rätt enkelt att fixa i Photoshop efteråt).

Blixt 3 – bakgrundsljus

Den sista blixten hängde över fotobordet en bit bakom produkterna för att ljusa upp bakgrunden och ge lite mer allmänljus. Jag skulle ändå retuschera bort den här delen av bilder i efterhand och ersätta med en jämn bakgrund, men det skadar inte att hamna hyggligt nära det färdiga resultatet redan i kameran. Det sparar nästan alltid massor med tid.

Justering av skuggor

När väl produkterna var på plats kändes det som att det behövdes en lite mörkare kant på ena sidan (vänster) för att väga upp den ljusare sidan och ge burkarna ett lite mer tredimensionellt utseende.

alternativ_uppstallning_produktfoto

Enklaste sättet är att ställa en svart skiva (papper eller papp, huvudsaken det är en neutral svart yta) på lagom avstånd precis bredvid produkten, ju närmare desto mer skugga eftersom den blockerar eventuellt ljus från väggar och annat.

Jag skulle iofs kunnat skippa ljuset på sidan och därmed fått en skuggkant på bägge sidor av produkterna, men eftersom de inte stod på rad helt rakt kändes det bättre att ha lite olika ljus och skugga på sidorna.

Vi provade med lite olika uppställningar av produkterna innan vi hittade en linje som kändes lugn och bra, utan att de stod på en helt rak rad (det kunde iofs blivit bra, men inte till det här ändamålet). Sedan följde fantastiskt många små små små förflyttningar, en millimeter fram eller dit eller hit, tills vi kände att de stod så perfekt som de bara kunde.

Genomskinliga och väldigt hala saker

När förpackningarnas position var bra kom nästa problem. Små tabletter med Omega-3 är lite gummiaktiga, eller kanske som hård gelé, och väldigt hala. Plus att de har rundade former och rullar lätt iväg.

DSC_9767Att fotografera genomskinliga saker är ju alltid klurigt, speciellt om man vill låta tabletterna ligga i en naturlig hög på något sätt.

Först och främst är det alltid lika svårt att placera saker så att det ser lite naturligt utslängt ut, man flyttar och flyttar men det känns oftast ganska uppställt ut, precis det man vill undvika.

Att de gärna ville rulla iväg kunde vi ha löst enkelt med t ex gummiklister på baksidan, men något sådant hade jag såklart inte i fotostudion (måste köpa). Efter rätt mycket svordomar provade vi att slicka lite på dem, och vips löste själva kapseln upp sig lite så de blev aningens klibbiga och gick att placera som vi ville.

Sen ser kapslar av det här slaget i den här ljussättningen snarare ut som rom av något slag än som fräscht kosttillskott. Så vi placerade ut tre stycken till slut, då såg de i alla fall ut som tabletter.

produktfoto_blockera_ljusBara att försöka göra allt i en och samma tagning var nog lite korkat, speciellt när vi gärna såg att tabletterna låg för sig och burkarna stod för sig.

För att inte de gyllengula kapslarna som ser rätt fina ut i dagsljus skulle bli helt utfrätta av blixtarna tog jag en orangegul skiva (en avdelare från en fotoväska) och höll ovanför tabletterna för att de skulle få lite mer form och skuggor. Nästa gång kommer jag nog fotografera dem helt separat med lite mer anpassad ljussättning, nu blev det två olika bilder som jag kombinerade i Photoshop, men med samma exponering och allt.

Retusch, före och efter

oredigerad produktbild före retusch

Såhär såg den bilden vi valde ut att gå vidare med (plus en separat för tabletterna). Bakgrunden är rätt ojämnt belyst, det är små skavanker på förpackningarna och lite damm här och där. Plus att den produkten till vänster i bild är lite mörkare än de andra. Ljusstrimman bakom burkarna kommer från sidoljuset, och det måste såklart också retuscheras.

produktfotografering burkar forpackningar piller efter retusch

Den färdigretuscherade bilden

För att få bilden som kunden ville ha den frilade jag först burkarna, lade på en jämn bakgrund runt hela motivet och släppte sedan tillbaka lite av den skugga och spegling som gör att burkarna står på något och inte svävar fritt. Burken till höger fick sedan en kopia av vänsterburkens skuggkant för att inte kännas blek och flyta in i bakgrunden.

Pillren målade jag nästan helt om från grunden med rätt nyanser, annars hade de haft små trista skuggpartier där de hade visat speglingar av burkarna och annat som ljuset för med sig genom glas/vätska bakifrån.

Från bild till jättestor bild

När allt var klart förstorade jag bildens yta åt alla håll så att den färdiga bilden var 7000 x 7000 pixlar, det är ju lättare att beskära en bild i efterhand för kunden än att förlänga den.

Slutresultatet är jag väldigt nöjd med, även om det kanske tog lite för lång tid att göra alla moment. Men, ibland kan det behöva ta lite tid om man inte har gjort en väldigt exakt skiss före (som iofs kan kännas helt fel när den förvandlas till en riktig bild).

Sen ska jag helt klart komplettera fotostudio med mer småprylar, t ex gummiklister och sånt som man kommer på för sent att man verkligen behöver. Plus fler vita, grå och svarta kartongskivor.

12 comments… add one
 • Sebastian 20 oktober, 2010, 08:06

  Läckert! Gillar skarpt att se ljussättningen också. Tummen upp!

 • Tony 20 oktober, 2010, 08:34

  Trevligt, insett att man stöter på fler problem än man tror när man kör produktfotografering. Det finns mycket “tillbehör” alltifrån vikta papperslappar, suddgummin, ståltråd etc. etc. Man får vara väldigt innovativ ibland. Annars rent ljusmässigt så var det värsta att fota glasflaskor med tryck på båda sidor. Trycket på baksidan visade ju sig också på framsidan…

  • Stefan Tell 20 oktober, 2010, 08:45

   Ibland är det enklare att bara ta en bild av hur det såg ut, istället för att krångla med diagram i tre dimensioner. Av någon märklig anledning så saknar man alltid något när man fotograferar, speciellt i studion. Men, bara att skriva en lång lista och shoppa när man har tid. Alternativt tänka efter lite före och fundera på vad man kan tänkas behöva till en specific plåtning. Kan ju vara kul att inte alltid hitta tejplösningar, även om de funkar.

 • Stina Bjurström 20 oktober, 2010, 09:02

  Grymt bra dokumenterat. Vilket tålamod du har! Jag skulle bli galen innan jag kom halvägs!

 • Stefan Tell 20 oktober, 2010, 09:08

  Tack, men så farligt var det inte. Att få 40 par stödstrumpor att sitta rätt på modellben (separata alltså, inte en människas) var däremot väldigt pillrigt och tålamodsprövande. Plastburkar är ju rena undret av enkelhet i jämförelse.

 • Stina Bjurström 20 oktober, 2010, 14:23

  Lol. Förstår vad du menar. Orkar inte ens tänka tanken vad gäller mina egna ben. Sa jag att jag är galet impad av resultatet också? Nu sa jag det…

 • Elliot 20 oktober, 2010, 20:45

  Snyggt jobbat!

 • Christian 24 oktober, 2010, 19:33

  Gillar din blogg! Jätte bra dokumenterat! Ser fram i mot nästa inlägg.  

 • Andreas Varro 25 november, 2010, 10:26

  Även om produktfotografering är väldigt osocialt, så kan det vara ganska så roligt att låsa in sig en halv dag och försöka skapa någonting intressant av någonting… ibland ganska tråkigt. Det i sig är en svår uppgift och det krävs kreativitet.

  Bra bild jag gillar den.
  Jag gillar hur fokusen på något vis dras till kapslarna och hur du justerat det, orginalbilden lägger man inte märke till kapslarna på samma sätt.

  Av ren nyfikenhet får jag fråga varför du använder dig av ett bord och inte en produktstudio typ cubelite, använder själv den stora varianten. Även om retuschen är relativt snabb så att ändra en bakgrund så undkommer man den biten helt.

  Känner igen det där med skisser och jag planerar ofta mina fotograferingar noga, men ibland blir skisserna inte bra när man verkställer dom. Improvisation och kreativitet är ju en tillgång i yrket :)

  Bra jobbat i.a.f
  //Andreas

 • Fotograf Håkan Ivarsson Göteborg 19 april, 2011, 12:33

  Sjysst jobbat Stefan, och mycket bra beskrivet hur du gick till väga.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.