≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Bra app för fotografer

Ta reda på var solen står, och hur ljuset faller i din iPhone med en app.

Det här kanske är någon nyhet, men jag upptäckte denna app till iPhone alldeles nyss. Ett förträffligt litet verktyg som visar var solen går upp och ned, när den gör det, plus samma med månen, utifrån en plats på en karta som man själv väljer.

The Photographer’s Ephemeris (TPE) har visst funnits som nedladdningsbart program till Mac, PC & Linux (har inte provat men verka kräva Adobe Air) ett tag, men finns nu även till iPhone och snart till iPad. Kostade iofs 65 kronor men är ohyggligt användbart när man ska fotografera på en viss plats en viss tid, eller kanske ännu mer om man lite kan bestämma tidpunkt för fotografering själv och därmed också välja rätt tid utifrån varifrån solljuset kommer.

I princip skulle man kunna vilja ha en bild i motljus taget på Västerbron där solen bara tittar fram bakom Stadshuset, och med denna app ta reda på exakt när man måste vara på plats för att få till just detta.

Sen är väl egentligen 65 kronor inga pengar att bråka om, speciellt inte när ens utrustning kostar aningens mer och solljus kan vara till hjälp för bra bilder. Har dock inte kollat om det finns några billigare konkurrenter och alternativ, det gör det säkert.

6 comments… add one
  • dagge 6 oktober, 2010, 09:52

    Jag kör Focalware för solens och månens upp- och nergång. På platsen där du befinner dig.Fungerar utmärkt.

    Ingen karta dock.

    • Stefan Tell 6 oktober, 2010, 11:21

      Jag använde den tidigare, men just det här att få linjer på en karta är oslagbart. Får se när de gör allt i 3D, sen lär man knappt behöva lämna datorn/telefonen alls.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.