≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Blixtkänsla på utomhusporträtt utan blixt

Porträttfotografering utomhus utan blixt men med blixtkänsla av reflektioner från husfasader och fönster. Fotograf Stefan Tell

Om man ska fotografera porträtt utomhus och inte har med sig någon blixt men ändå vill att bilderna ska kännas lite ljussatta går det att fuska lite. Senaste gången jag gjorde en reportagefotografering för en liten branschtidning fick jag chansen att prova på detta. Eller snarare, det blev så och det funkade bra.

Hötorgsskraporna i Stockholm

Det enda man behöver är en plats i skuggan och lite reflektioner från en husfasad eller ännu hellre ett fönster. Bilden ovan är fotograferad i Sergelgången (centrala Stockholm mellan Hötorget och Sergels torg), omgärdad av ganska så höga hus (Hötorgsskraporna) som alla har många och stora fönster.

Fuska till solljus i skugga

Klockan var lite efter tio på förmiddagen i slutet på augusti och det var strålande sol med lite moln, solen stod inte så högt än och markplanet låg i skugga. Det solljus som nådde ner på marken var just sådant som hade reflekterats i något av alla fönster på höghusen. Lite här och där fanns det små solfläckar på gatustenarna.

solljus i skugga från reflexer i fönster

Ganska perfekta förutsättningar för att fuska till sig lite blixtljus (eller snarare solljus) utan att behöva släpa på tung utrustning alltså. Vill man ha effekten av en reflexskärm kan man ställa personen som ska fotograferas nära en ljus fasad eller ett fönster, det brukar kunna göra bilderna lite roligare. Det känns som det är någon slags tanke om ljussättning bakom bilderna i alla fall men betydligt enklare att prova sig fram än med blixtar.

Leta upp bra ljus genom att titta på folk

Utomhusporträtt med blixtkänsla utan att behöva använda blixtEnklaste sättet att hitta ställen där det finns bra ljus är att ägna några minuter åt att titta runt lite och se hur ljuset faller på alla de människor som går förbi. Sen måste man såklart vara hyfsat snabb eftersom solen rör på sig och ljuset inte kommer stanna kvar på samma plats så värst länge. Men det ger några bra startpunkter.

Innan jag träffade Pia Gideon (tidigare chef på Ericsson och numera styrelseproffs m.m.) som jag skulle fotografera gick jag ett varv kring kvarteret där fotograferingen var tvungen att ske eftersom vi hade rätt lite tid på oss. Ljusgården mellan höghusen där det finns en restaurang som inte hade öppnat än var en given plats (bild nedan), men något utomhusporträtt kändes bra att ha med i leveransen till tidningen också.

Porträttfotografering utomhus är oftast ett trixande för att inte få för hårt ljus eller för mörkt under ögonen eller kisande människor på bilderna. Ljuset inne i ljusgårdar av olika slag brukar vara rätt skönt, och kan man t ex sätta personen vid ett bord som är lite blankt (och där det står vita tallrikar och servetter uppdukade) blir det ännu bättre.

Porträttfotografering i ljusgård vid restaurang

Totalt sett tog fotograferingen max tio minuter och förberedelserna kanske en kvart till, men det är väldigt skönt att ha tittat ut några fotoplatser i förväg så att man inte blir stressad av att tiden går och miljön är svår.

Alla bilder fotograferade i befintligt ljus med en Nikon D700 och ett 85mm/1.4-objektiv. Justerade i Lightroom 3 för att styra färgtemperaturen som jag ville ha den (grundljuset i skuggan skulle ju helst förbli lite kallt blå så de varmare reflektionerna från solljuset gjorde att hon stack ut lite).

Bilderna kommer i tidningen Professionellt Styrelsearbete som ges ut av StyrelseAkademien. Ett ganska hårt nischat magasin, kan man säga. Ett roligt uppdrag hursomhelst.

2 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.