≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ibland är ett A4-papper räddningen

Porträttfotografering utomhus av ansiktsporträtt till tidningsartikel med hjälp av ett A4-papper som reflexskärm

Utomhus med kopieringspapper som reflexskärmHar man ingen reflexskärm med sig när man ska fotografera porträtt utomhus en mulen dag kan det lätt bli mörka skuggor i ögonhålorna på de man ska avporträttera. Och det är inte så kul.

Livlösa kolsvarta ögon gör att de flesta ser just livlösa ut, inte det minsta trevligt. Det brukar räcka med ett litet blänk för att det ska ändras i ett nafs, och då kan ett A4-papper vara tillräckligt, om man såklart inte har något större.

I det här fallet fotograferade jag några företagare på en innegård till en tidningsartikel, och från att det var fint väder med fint solljus som studsade ner via de vita fasadväggarna kom plötsligt molnen och gjorde allt rätt trist ljusmässigt.

Med lite hjälp av kopieringspapper och den som inte skulle fotograferas som höll upp pappret så det studsade in lite ljusblänk i nederkant på ögonen tycker jag det blev rätt bra till slut med tanke på förutsättningarna. På den lilla bilden ovan till höger syns papperskanten lite i nedre högra hörnet, närmare kunde han inte hålla den utan att förstöra bilden.

Improviserade reflexskärmar

Det optimala är såklart att använda en riktig reflexskärm för utomhusporträtt, så stor att den också minimerar eventuellt färgstick från upplyst gräs eller någon annan färg som plockas upp i reflektionen. En vit häst kan också fungera som reflexskärm ibland. Eller en stor bit frigolit som låg och skräpade på ett bygge i närheten.

Porträttfotografering i profil för tidningsartikel

Andra lösningar utan reflexskärm

Fotografera porträtten i profil eller lite vinkel åtminstone gör att skuggorna under ögonen inte gör lika mycket, som på bilden ovan. Eller så försöker man att inte vara så nära, då tycker jag inte heller att det stör direkt att det blir markanta skuggor, det är snarare en fördel om det blir lite kontraster.

reportagefotografering_forsakringsmaklare

Har man provat allt detta, och inte hittar någon ljus vägg som kan hjälpa till med ljussättningen lite grann (eller ett vitt/ljust bord som annars är en utmärkt reflexskärm för det mesta) kan det såklart alltid fungera att gå tillbaka till det klassiska Facebook-porträttet och fotografera lite uppifrån. Har man ingen stege kan

Brukar göra underverk för eventuella dubbelhakor, påsar under ögonen och ge ett jämt, fint ljus i hela ansiktet tillsammans med ljusa ögon fulla av liv (och reflektioner). Förutsatt det inte är för starkt solsken och alla kisar.

Eller så ser man till att alltid ha med sig en reflexskärm (eller börjar gilla upplättningsblixt).

2 comments… add one
 • Camilla J 24 augusti, 2010, 14:14

  Hej Stefan!

  Bra inlägg om “reflexskärmar” :) Nu i dagarna har objektivet nedan kommit ut:
  Nikon AF-S 24-120/4G ED VR II

  Den har bra brännvidd och VR.

  Nu är frågan.. rekommenderar du ändå:
  Nikon AF-S 24-70/2,8 G ED Ã…rets professionella objektiv enligt EISA 2008

  Den saknar VR, äldre men bra ljusstyrka och prisbelönt. Jag är ute efter ett objektiv som kan ge mig ett kort skärpedjup och gärna bra brännvidd och fast bra ljusstyrka.

  Vilken tror du är det bästa att välja?

 • Stefan Tell 24 augusti, 2010, 16:03

  Hej, svår fråga eftersom jag inte har testat det nya. Men det verkar ju såklart ganska allsidigt, om det är det man är ute efter.

  Om du vill ha zoom och stort omfång är väl det nya optimalt, det är väl lite billigare också? Kort skärpedjup får du väl nästan på köpet om du använder det som ett kort tele. Kör man mer vidvinkel får man verkligen se till att det är avstånd mellan saken man vill ha i fokus och bakgrunden får att det ska bli någon effekt av det hela.

  Själv använder jag mer och mer fasta objektiv, vet inte riktigt varför, men det är roligare tycker jag nog. I studion för porträtt är det nästan alltid 85mm/1.4 och ska jag ut på jobb kompletterar jag 24-70/2.8 med ett 50/1.4 och ett 30/1.4 (?) och kanske en telezoom. För säkerhets skull.

  Vet inte om du blev klokare av det här svaret, men allround för mig har nog alltid varit lite halvtrist på allt, även om det kan vara smidigt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.