≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ljussättning av porträtt med färgfilter

Fotografering av studioporträtt, 3 blixtar, en Profoto softbox Octa och två stycken hårljus, den ena med gult färgfilter. Fotograf Stefan Tell

När jag tittar igenom min portfolio, t ex den med porträttfotografering eller kanske ännu mer när det gäller författarporträtt, så är det oftast vitt ljus jag använder. Väldigt sällan är det några konstigheter när det kommer till ljussättning i fotostudion. Vet inte riktigt varför det har blivit så?

Men, ibland dyker det upp modeller, i detta fall den väldigt duktiga illustratören Magda Korotynska som har ett lockigt rött hår man gärna vill ge lite extra lyster (jag fotograferade henne även utomhus med bara soljus och en reflexskärm). Det går såklart att göra i Photoshop eller Lightroom, men det är roligare att göra det “på riktigt”. Så det blev dags att damma av det gula färgfiltret på rulle jag hade liggande.

Gult färgfilter för lite roligare hårljus

Ljussättningsdiagram: Porträttfotografering i fotostudio med rödhårig modell, hårljus med gult färgfilter och totalt tre blixtar mot svart bakgrund. Fotograf Stefan Tell

Klicka på diagrammet för fler ljussättningar & diagram

Ett stor huvudljus och två hårljus

Förra året (2009) fotograferade jag jurymedlemmarna som delar ut Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne (ALMA) med en betydligt enklare ljussättning för deras porträtt, men tänkte att det kunde vara en bra utgångspunkt man kunde utveckla lite.

Deras porträtt tog jag på plats i ett litet konferensrum, så då försökte jag ta med mig så lite utrustning som möjligt. Nu hade jag inte den begränsningen eftersom det var i min lilla fotostudio där jag redan hade all utrustning jag behövde.

Istället för det lilla huvudljus jag använde då (en mellanstor Profoto-softbox) tog jag istället den största jag har, en 150 cm Profoto Softbox Octa.

Mörk bakgrund kräver ofta kantljus/hårljus

Effekt av gult färgfilter på blixten som är hårljus vid porträttfotografering i fotostudioHårljuset den förra gången var en enkel Profoto Compact 300 med standardreflektor (mest för att avgränsa ljuset aningens), nu var tanken att fotografera mot svart pappersbakgrund, då behövde jag separera modellen från bakgrunden lite mer. Ett andra hårljus löste det problemet.

Den blixt som lyser upp Magdas högra kant (vänster i bild) på kinden/pannan och även ger ett rätt skönt, mjukt ljus i hennes orangefärgade/röda hår kommer från det gula färgfilter jag tejpade fast framför standardreflektorn.

Effekten av det gula ljuset är betydligt tydligare i håret som redan har en nyans mot gult/orange/rött, och tillsammans med kort skärpedjup blir det en mjuk övergång till den svarta bakgrunden (som också den får lite spilljus och inte är helt kolsvart).

effekt-av-harljus-skuggsidan-portrattfotografering-fotostudioAnledningen till att hennes vita kofta inte upplevs alls gul är nog att den redan får rätt mycket vitt, ofärgat ljus från huvudljuset och därför håller sig vit.

På andra sidan, skuggsidan, är det inget färgfilter inblandat, så där blir effekten mest att håret får lite ljus och inte smälter in i bakgrunden alltför mycket. Lätta upp skuggorna lite helt enkelt.

Den blixten är en AcuteB 600R på väldigt låg effekt i en beautydish tillsammans med ett raster för att avgränsa ljuset till enbart håret och väldigt väldigt lite på axlarna.

Det skulle såklart gå att dra upp effekten på den blixten om man vill få mer kantljus där, men nu var det vänstra sidan av bilden som skulle vara stjärnan i porträttet och då vore det tråkigt om man tar för mycket av uppmärksamheten genom att ljussätta för jämnt.

Vitt bord som reflexskärm, igen

När man fotograferar porträtt vid bord kommer troligtvis bordet att både vara en del av porträttet och en del av ljussättningen. I det här fallet var det en vit bordsskiva (eller kanske snarare en vit skåplucka från IKEA) jag hade ställt upp på två sågbockar som hon kunde sitta vid.

Ett vitt bord är ju ganska enkelt, men är det av någon annan färg kommer det att även kasta färgade reflexer upp i ansiktet, vilket såklart kan vara en effekt man vill uppnå. Eller inte. Lite som när man fotograferar porträtt på gräs, skuggorna blir lätt lite grönaktiga.

Fler små reflexskärmar för detaljer

detalj-portratt-reflektioner-i-ogat-fran-reflexskarm-och-studioblixtNär jag hade satt upp ljuset med de tre blixtarna kändes det som att det krävdes något mer. Fast bara lite. Så jag ställde ett stativ vid bordet på hennes skuggsida och fäste en silverfärgad metallskiva i A4-storlek (finns att köpa på Clas Olsson) som fick vara en lite men rätt kontrastrik reflexskärm.

Och för att ytterligare få upp lite hårt ljus i ögon och på skuggsidan av ansiktet placerade jag en lite sminkspegel jag hade köpt på samma ställe. Effekten av den lilla sminkspegeln syns som en litet vit fläck i hennes iris på högersidan, det uppe till vänster är Octan (som skuggas delvis av glasögonbågen och ögonfransar), och det ljusa fältet i underkant är det vita bordet. Metallskivan syns inte direkt men gav lite bra upplättning av skuggorna. Det blev nästan som vid produktfotografering där man pysslar med små reflexskärmar eller ljusblockerare tills man är nöjd.

Hitta rätt position och vinkel

Enda kruxet med att försökta placera små saker som ska agera reflexskärmar är att de helst ska vara rätt vinklade för den personens längd som man ska fotografera. Annars kan ju ljuset från dessa flyga förbi och inte göra någon nytta. Jag är nog lite längre än Magda, så jag fick fråga henne om hon såg blixtens inställningsljus i de olika ytorna, sen var det bara att köra.

Eller så tar man som sagt bara med sig en reflexskärm och ställer sig under ett träd för ett enkelt utomhusporträtt, men det kräver ju att vädret tillåter det, och vi bor ju i Sverige.

2 comments… add one
 • Anna-Lena Forsman 9 augusti, 2010, 19:47

  Hej

  Vill bara säga att jag är mäkta imponerad av din hemsida. Snygg, informativ, säljande och personlig. Är en mycket engagerad och aktiv fritidsfotograf och håller på med mina första stapplande försök i att bygga en hemsida. Mitt mål är att så småningom kunna få mindre fotouppdrag, och jag tänker fortsätta jobba på det:-) Som sagt..jättekul att surfa runt på din sida.. Snygga bilder ofta med en personlig stil. Jag log när jag såg bilderna från Collioure , vi var där i somras. En underbar liten stad. Och ja..jag fotade också genom “ramen”:-))

  Lycka till i fortsättningen..
  Behöver du en assistent så säg till:-))

  Vänliga hälsningar,
  Anna-Lena

 • Stefan Tell 12 augusti, 2010, 15:07

  Hej,
  tack för kommentaren och de fina orden. Har du några frågor du tror att jag kan hjälpa till med är det bara att du skriver en rad så ska jag försöka svara så snart jag kan.

  Var själv i Collioure igen i juli, men har inte lagt upp några bilder därifrån än. Givetvis med några rambilder såklart…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.