≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Idé för bröllopsfotografer & kyrkor

Bröllopsfotografering från altargången i Gustav Vasa kyrka, Odenplan, Stockholm

Jag fotograferade några kompisars bröllop nyligen när de gifte sig i Gustav Vasa kyrka vid Odenplan i Stockholm, och kom på en bra idé som kanske kunde vara användbar för bröllopsfotografer (och även för kyrkor).

Sveriges kyrkor för bröllopsfotografer?

En databas alltså, med information av bröllopsfotografer för bröllopsfotografer? Om kyrkor, hur de ser ut, var det finns bra ställen att fotografera från, hur ljuset faller vid olika tidpunkter och andra tips.

Vore inte det något? Det är inte alla som har chansen att “öva in sig” på en viss kyrka, eller ens har möjlighet att provfotografera i just det ljus och tid på dygnet som bröllopet kommer äga rum.

Bröllopsfotografering, brudparet träder in i Gustav Vasa kyrka. Svartvit bild med högt ISO-tal med mycket brus

Bröllopsfotografering är ingen tjänst jag erbjuder, fotograferar enbart när det är någon kompis som frågar. Blir ju en rätt bra bröllopspresent, så slipper man köpa en räktrålare eller brödrost. Plus att jag försöker att inte jobba på helger om det går att undvika, och de flesta bröllop brukar ju just vara då, på helgerna.

Hur är ljust är det i Gustav Vasa kyrka?

Men, när det blir av kommer jag på varje gång att det hade varit skönt att ha fått göra det två gånger. En gång för att öva in sig på ljuset (det varierar ju väldigt mycket beroende på väder, tidpunkt och allt sånt) och de speciella förutsättningar som finns i varje kyrka, och en gång för att göra det på riktigt.

Men, det är kanske lite mycket begärt. I kyrkan jag fotograferade i senast var det t ex väldigt mörkt. Men det kändes inte så, förrän man tog upp kameran. Så det fick bli höga ISO-tal och i vissa fall stativ. Auto-ISO har faktiskt sina användningsområden kom jag på (har aldrig använt det förut faktiskt).

gustav-vasa-kyrka-odenplan-morkt

Det svåra med bröllopsfotografering i kyrkor (en av sakerna) är ju just det, många känns väldigt ljusa och luftiga med högt i tak och allt när man är där som besökare. Men vid “fel” tidpunkt på dagen kanske det snarare är tvärtom, väldigt mörkt. Eller så kommer det in stenhårt ljus från fönstren som gör att de blir helt utfrätta från fel vinklar.

Just den typen av information skulle säkert vara väldigt värdefull och användbar för bröllopsfotografer, både professionella och de som gör det som en tjänst för sina vänner.

Bröllopsfotografering med suddig präst pga skakningsoskärpa, framme vid altaret

Var finns det bra platser att fotografera från?

Det skulle t ex vara en smart sak att ha med. För att återgå till Gustav Vasa kyrka som jag numera har lite bättre koll på, så är det t ex väldigt trångt framme vid altaret. Inte för prästen såklart, och för brudparet är det väldigt rymligt. Men som fotograf vill man kanske inte stå precis bredvid dem och störa.

Det borde någon veta

En bra samlingsplats för bröllopsfotografer kunde t ex innehålla sån information, tips och råd från de som redan har fotograferat i en viss kyrka. Jag kan börja med att tipsa om att för att försöka få ansiktsbilder på brudparet (om de är vända mot altaret under ceremonin dvs) får man verkligen knixa in sig på någon av sidorna och gärna ha ett teleobjektiv plus ett stativ för att få det hyfsat bra.

Prästerna står ofta ännu krångligare till, och om man lutar sig in för att få en bra vinkel blir många bilder som den ovan, suddiga av skakningsoskärpa. Fast, det har sin charm det med, så jag brukar slänga med de bilderna också. Ibland.

ritning-kyrka-wikipedia-commons

Mashup av Wikipedia & Kyrkokartan.se?

Wikipedia finns det rätt mycket information om Sveriges kyrkor, t ex bilder och vissa fall ritningar eller interiörskisser. Och på Kyrkokartan.se finns det ännu mer användargenererat innehåll, fast med mer fokus på kommentarer av olika slag. Med detta som utgångspunkt borde man kunna göra en liten “portal” som samlar detta med med ett lager av information från de som har fotograferat i respektive kyrka.

Koppla ihop detta med bilder från t ex Flickr eller foruminlägg på Fotosidan, och låt användarna lägga till kommentarer på olika delar så skulle det kunna bli en riktigt bra faktabank som gör att man på ett enklare sätt kan vara förberedd inför bröllopsfotograferingen.

Bröllopsfotografering, brudparets kyss vid altaret

Olika platser för olika delar av ceremonin

De flesta som fotograferar bröllop gör det själva, men i vissa fall kanske fler än en fotograf är inhyrd eller så jobbar de i par. Oavsett så är det alltid svårt att vara på flera platser samtidigt, så lite tips och råd om var det är smart att stå vid olika tillfällen, var ska man t ex stå för att få bästa bilden när ringen ska träs på fingret? Hur ska man kunna veta det om man inte har varit med om ett bröllop i just den kyrkan innan?

Vilka objektiv kan vara lämpliga?

På bilden ovan med brudparets kyss stod jag i gången, rätt långt bort, med teleobjektiv på stativ. Nu ser bilden rätt skruttig ut i lite storlek, men jag är glad att jag tog med mig stativet och ett teleobjektiv. Gustav Vasa kyrka t ex, är en väldigt stor kyrka och avstånden mellan brudparet och där man kan stå utan att vara för mycket i vägen blir rätt lätt långa. Kunde man även få med lite mått på informationen om kyrkorna vore det såklart toppen.

Bröllopsfotografering i Gustav Vasa kyrka. Högt ISO-tal och mycket brus

Just den bilden vill jag ta, men hur?

kartaIbland kan man säkert tänka så, jag har tänkt så vid tillfällen. Det blir ändå inte samma sak, eftersom brudparet inte är samma. Men genom att försöka återskapa andras bilder ibland lär man sig väldigt mycket.

Om det fanns en sådan webbplats som jag skriver om kunde man t ex söka på en viss kyrka, bilder från en viss tid på året och dygnet och sen se lite exempel på hur andra fotografer har löst de specifika förutsättningar som finns på varje ställe.

Eftersom bilderna oftast innehåller EXIF-information kunde man lätt se vilket objektiv som använts, slutartid och brännvidd. Inte för att det gör bilden, men det ger en liten fingervisning om hur man skulle kunna lösa ett specifikt fotoproblem i den aktuella kyrkan.

Att geo-tagga bilderna vore kanske inte nödvändigt om man knyter dem till en viss kyrka, men har man den GPS-informationen går det säkert att göra något intressant med den.

Vem ska göra detta?

Ted Valentin som gör kartsajter på löpande band kanske kan vara intresserad, även om det kanske är ett väldigt snävt område (snävare än sushi t ex). Eller så kan Fotosidan plocka upp idén, eller Bröllopstorget, eller någon bröllopsfotografportal eller ett forum för bröllopsfotografer?

Så, det var min idé. Vet inte om den håller som affärsidé, kanske om man gör det till en betaltjänst, men då kan det kanske vara svårt att få medlemmarna att bidra med information (som konkurrenter kan utnyttja).

gruppfoto-utanfor-kyrka

Men, som på Ted Valentins kartsajter (och tusentals andra ställen på nätet) finns det möjlighet att bli en liten kung i ett litet kungadöme om man lägger manken till. Och vill man bli Sveriges vänligaste bröllopsfotograf kunde det här vara ett ställe att starta på. Vem vet?

Det skulle säkert inte vara så svårt, egentligen. En liten mash-up av några befintliga tjänster med kartor och bilder, länka ihop relevant information från andra tjänster som forum och sånt. Och vips, ett skräddarsytt verktyg för alla bröllopsfotografer. Plus säkert alla blivande brudpar som letar inspiration.

5 comments… add one
 • Fotograf Missjeni 16 juni, 2010, 13:20

  Förstår ditt tänk. Men, de flesta som jobbar med bröllopsfotografering besöker kyrkan i förväg för att ta reda på just detta. Jag besöker alltid kyrkan tillsammans med brudparet i förväg och försöker pricka in samma tidpunkt som vigseln kommer äga rumför att se hur ljuset ser ut. Då brukar man även klura ut vart man kan stå, provfota lite för att få inblick i hur det kommer se ut o.s.v.

  Sen om man ska uppdatera kyrkor hela tiden så kommer det gå åt mycket tid till detta. När ska man ha tid med det när det kan ta upp till ca 3 veckor att redigera ett bröllop? Har man fullbokat hela sommaren så räcker inte tiden riktigt till annat.

  Det är sånt här som krävs av en bröllopsfotograf, att vara förberedd, att göra sin research och besöka kyrkan i förväg, att prata med paret och eventuellt prästen vart man kan stå, provfota i kyrkan för att se hur ljuset och vilken utrustning man kan använda. Att förlita sig på hur andra har gjort verkar lite riskabelt.

 • Stefan Tell 16 juni, 2010, 13:30

  Tack för ett väldigt utförligt och bra svar. Klart det är precis det du ska göra som bröllopsfotograf, vara väl förberedd för att göra ett bra jobb alltså.

  Men, min tanke var just att det skulle kunna vara en bra idé att samla all denna kunskap, nu är den spridd över så många ställen och kanske svår att hitta för de som inte arbetar med det dagligen men ändå skulle ha nytta av den.

  Borde även finnas utrymme för någon att tjäna lite pengar på det (kanske), och för de som bidrar mycket brukar det alltid leda till ökad uppmärksamhet och till slut uppdrag. Skulle säkert underlätta för de som arbetar med det professionellt också. Tänkte jag.

 • Nina 17 juni, 2010, 09:14

  Bra idé med tyvärr ser de flesta bröllpsfotografer resten av världen som konkurenter och delar sällan med sig. Titta bara i senaste numret av kamera och bild, en hel artikel för att skrämma bort “amatörer” från bröllopsfoto. Försök få tips på tex fotosidan och se hur många hjälpfulla svar du får. Just bröllopsfoto är en hård bransch och tar det tre veckor att redigera bilderna efteråt så är det ju en mycket stor inkomst från varje uppdrag.
  Vill bara passa på att tala om jag jag gillar din sida, du bjuder och delar med dig, vill förbättra och förenkla för alla, det uppskattas verkligen av mig, som “kan” detta, men som glömt mycket.

 • Stefan Tell 21 juni, 2010, 00:12

  Hej Nina,
  har tyvärr inte läst artikeln du nämner, men du har säkert rätt i att det kanske är en annan sorts konkurrens i bröllopssegmentet än den jag råkar ut för som har en bredare kundbas. Det kan ju inte finnas alltför många brudpar som är beredda att betala det som krävs för att kunna fotografen arbeta med bilderna i tre veckor.

  Kul att du gillar min blogg också, det är alltid roligt att höra. Har inte kommit på något sätt att tjäna pengar direkt på det än, så tills jag gör det är glada tillrop från besökare/läsare en skön bonus.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.