≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Författarporträtt med reflexskärm utomhus under ett träd

Porträttfotografering utomhus med enbart soljus och en silverfärgad reflexskärm. Författarporträtt av illustratör Magda Korotynska. Fotograf Stefan Tell

När det gäller porträttfotografering utomhus behöver man egentligen sällan blixt när det är soligt ute. En silverfärgad reflexskärm (eller vit om man vill ha mjukare ljus), skuggan från ett träd och lite solljus som strilar ned genom bladverket. Modellen kan vara fotoassistent, som i det här fallet.

Gratis ljus från alla håll

konstapel-katt-kraver-kakor-omslagOch vips, en ljussättning som både har hårljus för blänk i håret, lite kantljus utmed kindens kant och pannan för att forma ansiktet på ett intressant sätt, mycket ljus och stora blänk i ögonen från himlen bakom och reflexskärmen underifrån. Bakgrunden blev mjuk och lite blandat ljus och mörk av solljuset tillsammans med det hyfsat korta skärpedjupet.

Den här porträttfotograferingen var ett uppdrag från Bonnierförlagen som ger ut illustratören Magda Korotynska (skriven av Carl-Johan De Geer) bok “Konstapel Katt kräver kakor“.

Magda är en otroligt duktig illustratör av vad jag har sett, kolla gärna själva på hennes portfolio.

Sen är hon även en av illustratörerna i mastodontprojektet Nationalnyckeln där hon bland annat illustrerat mossor.

Bra att göra en bildsökning före

Anledningen till att jag vet allt detta är att jag brukar kolla upp de jag ska fotografera, speciellt när det gäller författarporträtt, innan de kommer till fotostudion eller om de ska fotograferas på någon annan plats. I det här fallet var det hennes röda lockiga hår som gjorde att jag satsade på en ljussättning som verkligen satte ljuset där.

Risken finns ju såklart alltid att folk har klippt sig, men då har man alla fall försökt att vara förberedd, och har lite saker att prata om.

Kamera Nikon D700
Objektiv: 85mm/1.4
Bländare: f/2.8
Silverfärgad rund reflexskärm

6 comments… add one
 • Jonas Burman 11 juni, 2010, 14:49

  Jag har utsett dig till “Beautifull blogger” i min blogg på http://www.fotosidan.se/blogs/koivusblogg/index.htm
  Tack för alla tips om ljussättning för porträtt. Jag gillar din blogg!
  /Jonas

 • Stina Bjurström 12 juni, 2010, 21:54

  Hej Stefan! Jag har varit usel på att kommentera, men jag följer din blogg alltid med samma intresse. Nu har jag lagt upp en liten utmärkelse till dig, hoppas du inte misstycker: http://www.merantusenord.se/2010/06/12/man-blir-fantastiskt-glad/

 • Stina Bjurström 12 juni, 2010, 21:55

  Ha ha och nu såg jag kommentaren före, poppis kille, såklart, när man gör så bra grejjer som du gör!

 • Tony 19 juni, 2010, 13:15

  Hej, såg att du körde med silverskärm.
  Har hört/lärt (även om man såklart kan bryta mot sådant) att köra silver i studio och guld utomhus då det blir ett varmare ljus. Smaksak eller?

 • Stefan Tell 21 juni, 2010, 00:16

  Silverskärm använder jag nog mest utomhus, i studion är det oftare vitt eller ibland den blandningen av guld/silver/vitt som brukar kallas “sunfire”, men oftast vitt.

  Silver gillar jag utomhus för att det ger den lilla extra kontrasten, i fotostudion är vit enklast eftersom jag använder blixtar och olika ljusmodifierare för att uppnå de ljuseffekter jag vill åt. Vitt är mest för att lätta upp skuggorna.

  Och till sist, guldfärgad reflexskärm har jag nog aldrig blivit vän med, effekten från det väldigt varma guldiga känns sällan rätt. Men, som du säger, det är såklart en smaksak.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.