≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Nytt favoritporträtt med beautydish

Beautydish (Profoto White Softlight Reflector) i en blixt användes för detta porträtt i fotostudio. Fotograf Stefan Tell

Min beauty dish (en vit Profoto Softlight Reflector) kan ibland vara det bästa man kan använda vid porträttfotografering bland ljusmodifierare.

Använd helt ensam kan den ge ett riktigt bra ljus för porträtt som detta. Fungerar även bra för att lysa upp t ex halvkroppsporträtt (räcker mer än väl för helkropp vid barnfotografering) eller flera personer.

Porträttet ovan är taget med samma ljussättning som jag beskrev tidigare, en studioblixt med en beauty dish monterad på, utan raster för att få större spridning av ljuset.

Fotograferingen skedde i min lilla fotostudio, mot vit pappersbakgrund på ungefär två meters avstånd mellan modell och bakgrunden.

Studioblixten var en Profoto Acute AcuteB 600 R på lägsta effekt på ett stativ ungefär 2,5 meter upp i luften. På min Nikon D700 satt som på tidigare bilder ett 85mm/1.4 där bländaren var inställd på 2.8 vilket räckte ganska bra för att få till lagom kort skärpedjup.

Men, det som gör hela bilden är såklart minen (eller grimas om man ska kalla det så, fast stavningen alltid känns konstig på det ordet). De andra bilderna är sköna, men den här tycker jag blev fantastisk. Vore kul att få med en sån här bild varje gång man plåtar porträtt.

Ska försöka.

6 comments… add one
 • Johan Abelson 27 maj, 2010, 15:50

  Tjena,
  Hur stor beauty dish brukar du använda?

  /Johan

  • Stefan Tell 27 maj, 2010, 16:01

   Enligt Profoto ska den ha en diameter på 52,5 cm (20,4 tum). Den i silver är lika stor, men den har jag aldrig använt. Tror de bara har en storlek.

 • Robert Claesson 18 oktober, 2010, 19:55

  Hej skulle med fråga en sak om dishen. Fundera att köpa en från kaffebrus ska man satsa på så stor dom har eller är 55cm mer lagom? Kör du bara med vitt och inte silver?

  /Robert

  • Stefan Tell 18 oktober, 2010, 22:48

   Ja, du. Har bara använt den vita från Profoto, så jag kan nog tyvärr inte uttala mig om hur andra fungerar. Vitt valde jag mest för att jag oftare fotograferar rätt vanliga människor där ingen professionell make-up har använts, silver tror jag ställer högre krav på sånt om man inte vill behöva göra alltför mycket retusch i efterhand.

   Profoto har ju bara en storlek på deras Softlight Reflector så det var aldrig något jag funderade på. Den relativa storleken styr man ju med avståndet, men rent teoretiskt borde ju en större ge lite mjukare ljus, om det är vad man vill uppnå.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: