≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Intressant om att analysera ljussättning

När jag tittar på Top Model (vilket jag gör då och då) blir jag alltid lika fascinerad att de lyckas “missa” att få med lite mer från hur själva uppställningen av ljus och sånt ser ut vid varje plåtning. “Zooma ut lite mer”, brukar jag önska. Men icke.

Vem vet, de kanske har ett avtal med fotograferna som inte vill visa sina hemligheter, eller så är det så enkelt att det är ett program om modeller för modellaspiranter, inte för fotointresserade. De kunde visat så mycket mer, tycker jag fortfarande.

Strobist granskar en Wired-plåtning

wired-omslag-bill-gates-mark-zuckerbergDavid Hobby som driver Strobist.com är nästan alltid lika underhållande när han skriver om ljussättning, vilket han gör för det mesta. Men senast när han länkade till en Wired-artikel med behind-the-scenes-bilder från plåtningen av Bill Gates och Mark Zuckerberg till ett omslag, var det en läsare som undrade vad vitsen med det var. Och det svarar han såklart på.

Fotografen heter förresten Carlos Serrao och har väldigt många sköna bilder. Och en rätt bra sajt, trots Flash.

Jag tog mig friheten att göra en skärmdump av läsarens mail (om han inte skrev det själv) för att det inte ska bli så hoppigt att läsa det här inlägget. I korthet undrar han vad vitsen var att länka till en artikel med en massa tråkiga bilder, men som den ljusgranskare han är går han igenom varje bild, millimeter för millimeter och berättar vad han ser och hur han analyserar informationen. Väldigt läsvärt.

>> Läs hela hans svar här…

text_strobist

En BTS-bild säger rätt mycket

Men inte allt, såklart. När han går igenom blixt för blixt och ljusmodifierare och allt som finns med på bilderna säger han samtidigt att det kanske inte är så att allt som är uppställt faktiskt användes till just den bilden som valdes.

En av de mer intressanta sakerna, för mig, som han nämner är just takhöjden. Jag brottas ofta med samma låga takhöjd, och då behöver man se lite då och då att det såklart går att ta bra och användbara bilder utan att ha en stor studio (även om det såklart underlättar, och går att hyra om man så vill).

Men skulle jag försöka få in allt de har med på de här bilderna vore det inte mycket plats kvar för en modell, så lite gränser finns det allt.

Före-, och efter-bilder

Den grejen är också kul att få se, när fotografer inkluderar bilder eller videosnuttar på kameradisplayen eller en dator. Bilderna han tog i det trista rummet med den grå pappersbakgrunden är ju ganska långt ifrån det som till slut blev omslagsbild med en känsla av dammig solnedgång i Nevada.

Så det händer ju ofta rätt många gånger väldigt mycket på vägen, men det är ju lärorikt också. Speciellt för en diskbänksrealist som jag, som alldeles för ofta håller mig lite för nära verkligheten utan att bli dokumentär med min retusch. Ska fejka mer framöver, tror jag.

Hursomhelst, ett länktips som heter duga, om du inte redan sett det. Tyckte det gav många idéer utan att vara så en väldigt märkvärdig bild. Så man lär sig av det mesta, om man vet vad man ska leta efter.

Läs första inlägget här, läsarfrågan med det långa svaret här, titta på Wireds bilder här och fotografens hemsida här.

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.