≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Gamla bilder i nytt ljus

Mati Lepp, författarporträtt för Bonnier Carlsen i svartvitt. Förklaring av ljussättning vid porträttfotografering i fotostudio med diagram och allt

Bilden på illustratören/tecknaren Mati Lepp fotograferade jag för bokförlaget Bonnier Carlsen och deras katalog 2007 (tror jag bestämt det var). Allt skulle vara svartvitt med svart bakgrund minns jag i alla fall.

Samma dag fotograferade jag en rad kända barnboksförfattare och illustratörer (eller upphovsmän som samlingsnamnet är), t ex Jan Lööf, Mati Lepp & Filippa Widlund, Martin Widmark & Petter Lidbeck, Johan Unenge & Måns Gahrton, Calle Marthin & Jonathan Lindström, Denise Rudberg & Peter Barlach samt Ulf Stark & Stina Wirsén. Slut på namedropping.

Porträttfotografering med Jan Lööf, Mati Lepp & Filippa Widlund

Jan Lööf, Mati Lepp och Filippa Widlund

Ge gamla bilder en ny konvertering

Anledningen att jag tar upp allt det här kom när bokförlaget behövde en ny variant på bilden vilket gav mig chansen att ge den en ny chans och en ansiktslyftning med lite ny retusch, eller snarare en ny konvertering från råfilen.

Bilderna i katalogen blev jättefina, och i tryck ser de väldigt bra ut, men på skärmen kändes den gamla bilden lite, platt? Och i min fotoportfolio med författarporträtt var den först och främst för liten, plus att jag hade använt en färgvariant (kanske för att det var så mycket svartvita bilder där redan?).

Martin Widmark & Petter Lidbeck

Martin Widmark & Petter Lidbeck

Tekniken utvecklas, och även färdigheterna

Så det var dags att köra den genom Lightroom och Photoshop en gång till, från början. En grej man egentligen borde göra oftare, för en råfil går ju alltid att “framkalla” igen. Plus att programmen man använder sig av har blivit så mycket bättre att det är värt besväret.

Visst, ibland kanske de inte har så mycket mer att ge, men med det jag hunnit lära mig under åren kunde jag klämma ut en lite roligare bild än den jag använt tidigare. För bilden som sådan gillar jag, men jag vill hellre visa upp en större version och gärna en jag kan stå för, när det gäller retusch.

Enkelt porträtt med två blixtar

Diagram över ljussättning vid porträttfotografering i fotostudio med två blixtar, en softbox och ett paraply. Svart bakgrund

En softbox och ett paraply

Den här ljussättningen för författarporträtten är exakt samma som de jag använde till Stina Wirséns porträtt (och alla andra jag nämnde tidigare). En mellanstor softbox ovanför kameran riktad mot modellen, aningens aningens från sidan. Plus ett paraply som sticker upp ovanför kanten på det svarta bakgrundspappret och studsar ner ljus på hår och axlar (och även lyser upp bakgrunden lite).

Denise Rudberg & Peter Barlach

Denise Rudberg & Peter Barlach

Alla bilder var tagna med en Nikon D2x plus ett 17-55/2.8-objektiv, eftersom min fotostudio är rätt liten fanns det inte möjlighet att använda favoritobjektivet för porträtt som jag nästan uteslutande använder mig av nuförtiden, 85mm/1.4.

Nikon D2x har ju en liten DX-sensor vilket gör att ett 85 mm-objektiv med den sk brännviddsförlängningen blir nästan 130 mm (då skulle inte alla rymmas på bild alltså).

Om jag hade gjort det idag

Ett bra sätt att lära sig är ju att lära sig av sina misstag, men utan att låta alltför självgod här kan jag nog tycka att det blev rätt bra med de förutsättningarna jag hade (utrustning, utrymme och erfarenhet alltså).

Jag hade troligtvis krånglat till ljussättningen mer idag, med fler blixtar och sånt. Men fler blixtar i ett litet utrymme innebär oftast mer ljus och då skulle det också krävas mer skärmar för att skärma av och blockera ljus. Osv osv.

Johan Unenge & Måns Gahrton

Johan Unenge & Måns Gahrton

Summa summarum, det är kul att kolla på gamla bilder man har tagit för att se att det går att fotografera och ljussätta på sätt man nästan glömt bort (eller valt bort för att det inte känns så nytt), men det skadar inte att göra en vårstädning ibland och uppdatera gamla bilder för att portfolion inte ska kännas alltför splittrad (har jag inte uppdaterat bilderna till större, nyretuscherade och finare ska jag göra det snarast).

Problemet är väl bara att när man börjar städa i ett hörn känns de andra hörnen av portfolion genast så mycket mer i behov av en genomgång de också.

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.