≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Bra ljussättningsvideo från Profoto

Jag har som säkert framgått varit en väldigt nöjd Profoto-kund de senaste åren. Började med att köpa det s.k. Sverigepaketet som då bestod av 2 st Profoto Compact 300, två Manfrotto-stativ, ett svart paraply med vit insida och ett halvgenomskinligt vitt, plus en väska.

När Profoto släppte deras kompaktaggregat D1 (en modern och mycket bättre variant av Compact) gjorde de samtidigt några väldigt enkla och bra instruktionsfilmer som presenteras av fotografen Tony Corbell som verkligen är en skön typ. Riktigt bra på att lugnt och sakligt visa olika saker man kan göra bara genom att vrida, vända och flytta på sina blixtar.

Studioporträtt med en blixt

Studioporträtt med två blixtar

Studioporträtt med tre blixtar

Studioporträtt med fyra blixtar

Inget märkvärdigt egentligen, men otroligt bra samtidigt. Tål att ses lite då och då, speciellt om man vill lära sig grunderna i porträttfotografering i studio med olika många blixtar. De är som sagt ganska grundläggande, men bra.

Grejen med alla filmerna är att de visar på hur enkelt det kan vara om man bara tar sig tid att experimentera lite. Sen kan man såklart göra på tusen olika sätt, och bildbehandla bilderna hur man vill för att få fram helt olika resultat. Men grunderna är ändå bra att ha sittandes i ryggmärgen.

Fler videofilmer från Profoto på YouTube här.

Ett bra ställe att lära sig på

Jag brukar sällan orka att titta på Youtube-filmer, mest för att de så ofta innehåller så mycket dötid. Men ibland hittar man bra saker, och då är ju en bra producerad film med lite blandat från bakom kulisserna och de färdiga bilderna väldigt bra underlag om man vill lära sig hur saker görs.

Skriv gärna en kommentar om du har några bra tips, tack.

1 comment… add one
  • Jonas Burman 10 maj, 2010, 19:32

    Alla såna här tips är jätte bra och faktiskt en av anledningarna till att jag ofta besöker din blogg. Jag är självlärd genom try n’ error metoden när det kommer till studiofotografering och ibland kan såna här klipp ge en riktig aha-upplevelse även om det är basic. Men man måste ju kunna basic för att komma vidare.

    Jag har en fråga som du säkert kan svara på. Jag känner mig lite osäker när han talar om “one to two stops” osv. Kunde du reda ut begreppet “stops”?!?

    Mvh,
    Jonas

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.