≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Från fotografering till annons

Porträttfotografering i fotostudio till annonser. Clamshell-ljus och svartvit konvertering. Fotograf Stefan Tell

Under våren kör bemannings-, och rekryteringsföretaget Amendo med hjälp av reklambyrån BKC Sthlm en annonskampanj i Veckans Affärer där undertecknad stått för porträttfotograferingen.

Fotografering för uppslagsannons i Veckans Affärer. Kund: Amendo. Byrå: BKC Sthlm. Fotograf: Stefan Tell

Totalt fotograferade jag (hittills) sju fotomodeller från Amendo, eller snarare sex stycken av deras konsulter och en från kontoret som fick vara modeller. Och det gjorde de bra. Väldigt bra, alla blev otroligt fina, tycker jag. Klicka här för lite större bilder på sex av de som fotograferades.

Själva grundidén är väldigt enkel, och bra. Visa upp personerna som gör att Amendo är ett ungt och framåt företag med personalen som kommer vara framtidens beslutsfattare. Ungefär så. Glada, trevliga personer helt enkelt.

Porträttfotografering och fotografering av tavelram för senare montage i Photoshop.

Mitt uppdrag var som sagt porträtten, och för detta fotograferade jag alla sju under två dagar i min lilla studio plus lite olika tavelramar som skulle vara med i annonserna (syns kanske rätt tydligt på annonsen ovan?).

Tavelramarnas fotografering var otroligt odramatisk. Jag och Håkan (AD) satte upp en svart pannå på väggen nära ett fönster plus en grej som tavelramarna kunde hänga på. Mest för att få ett enkelt och naturligt ljus på det hela, ungefär som det skulle vara om en tavelram hängde på en svart vägg nära ett stort fönster. Här syns det inte, men i annonserna kan man skönja att det finns en liten toning och en liten skugga på ena sidan. Tillräckligt för att det inte ska se helt artificiellt ut.

Efter att jag hade fotograferat några tavelramar och reklambyrån hade valt ut sina favoritporträtt retuscherade jag bilderna lite lätt. Väldigt lätt kan jag faktiskt säga. De flesta bilderna är mer eller mindre oretuscherade, mest konverterade till svartvitt i Photoshop med lite justeringar för att det skulle bli riktigt bra.

I en tid när nästan alla säger det där kan väl du fixa i Photoshop är det otroligt skönt att leverera bilder som i princip är orörda. Huvudsaken är att de är bra, och några rynkor har ju alla, så varför inte?

När väl byrån fått de högupplösta bilderna i sin famn monterade de ihop porträtt med tavelram och gjorde lite olika annonser av dem, helsidor, uppslag och lite annat.

AD var Håkan Smith, original fixades av Janna Pettersson och produktionsledare var Sofia Sunnerlöf. Kamera var Nikon D700 och favoritporträttobjektivet 85mm/1.4. Blandade blixtar och ljusmodifierare från Profoto, som vanligt.

En separat genomgång av ljussättningen för denna porträttfotografering får jag återkomma med, men i korthet var det min nya favorit, en clamshell snett framifrån plus olika många blixtar på bakgrund och hår.

4 comments… add one
 • Torbjörn Lagerwall 27 mars, 2010, 21:01

  Hej Stefan!
  Nu har jag nog läst igenom alla kul inlägg du har.
  Vill bara säga att jag tycker din sajt är VÄLDIGT trevlig och att dina bilder är kanonfina! Mycket bra och kreativ läsning!
  Tycker att du har en fin blandning av det nordiska och det komersiella bilsdspråket. Inte helt lätt att blanda detta.
  vh
  Torbjörn

  • Stefan Tell 30 mars, 2010, 09:50

   Tack, kul att du gillar den och att du gillar bilderna. Vet inte riktigt vad jag har för bildspråk om jag ska vara helt ärlig, men försöker att utvecklas så det inte blir för trist. Gillar i alla fall ansikten, men det kanske framgår :)

   Kollade snabbt på din blogg, och den känns lovande. Ska följa den framöver, helt klart.

 • Jonas Karlsson 30 mars, 2010, 17:06

  Intressant läsning. Extra kul att få följa med “hela vägen”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.