≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Personalfotografering på plats hos fastighetsmäklare

Porträttfotografering av personal på kontoret. Fastighetsmäklare i Stockholm

Jag gillar företag som satsar lite extra på att visa upp sin personal med bra porträtt, dels för att jag verkligen tror att det är en bra investering om man vill att ens kunder ska få en lite bättre bild av hur personalen ser ut och hur företaget är, och dels för att jag försörjer mig delvis på den typen av uppdrag.

Det behöver inte heller vara så dyrt, och jämfört med de pengar som de flesta företag idag lägger på att ha bra webbplatser med publiceringssystem och allt annat känns det bara dumt att spara in på hur man visar upp sin personal.

Visa upp personalen och alla blir lite gladare

När jag själv ska kontakta ett företag är det det första jag gör, kollar om de har bra medarbetarporträtt. Kanske en yrkesskada såklart, men har jag ett ansikte på den personen som jag sen ska ringa brukar det oftast bli lite trevligare. Lättare att skälla ut någon som man inte vet hur de ser ut, t ex.

Ett av mina senaste uppdrag var att fotografera personalen hos en fastighetsmäklare, Nytt Hem Stockholm, som främst säljer nyproduktion. De ville ha bra porträtt till hemsidan och annat marknadsmaterial, och gärna fotografera på plats på deras kontor.

Ljussättningsdiagram “on-location” på kontor

Ljussättningsdiagram för fotografering av personal på kontoret hos en fastighetsmäklare.

Klicka för fler inlägg med ljussättningsdiagram

Porträtt i kontorsmiljö med studioblixtar

Det finns såklart massor med sätt att göra en porträttfotografering i kontorsmiljö, och man måste inte nödvändigtvis använda studioblixtar för att ljussätta porträtten eller miljön. Men det är väldigt smidigt om man vill kunna leverera likadana porträtt vid ett senare tillfälle.

Och, det är något som jag gör mer och mer. Målet för mig är såklart att ha återkommande kunder, och ett sätt att ha det är att kunna lova just detta. Att kunna fotografera vid olika tillfällen men alltid se till att porträtten ser ut att vara tagna vid samma tillfälle, oberoende av väder eller andra faktorer.

Tre blixtar och en kamera + några stativ

För den här typen av porträttfotografering på plats blir det alltid lite utrustning att släpa på. Visst kan man ta bra porträtt med bara en blixt, men då är man ganska låst vad det gäller att även kunna belysa miljön.

Jag tog med mig två väskor fulla med fyra stativ, tre Profoto Compact-blixtar, en reflexskärm med halvtransparent material på ram, en 150 cm softbox Octa, ett halvgenomskinligt vitt paraply och två standardreflektorer. Och en kamera såklart.

Porträttfotografering i kontorsmiljö med studioblixtar för en fastighetsmäklare i Stockholm

Skissbilder underlättar

Några dagar före själva personalfotograferingen var jag på ett kort besök hos min kund, de hade sitt kontor inte så långt ifrån mitt så det var rätt snabbt avklarat. Det är alltid skönt om man har tid att se hur miljön är och kunna planera vad man ska ha med sig och hur man kan lösa ljussättningen i den aktuella lokalen.

Jag tog en bild med mobilkameran för att ha något att utgå från, och gjorde sedan en enkel skiss med ett gammalt porträtt i Photoshop som kunden gillade och godkände. Då vet alla inblandade ungefär hur det kommer se ut, och man minskar risken för att någon i efterhand upptäcker att det inte blev som de hade tänkt sig. Om man har tid och möjlighet att jobba så dvs.

fotografering_skissbild_infor-ljussattning_fastighetsmaklare

Kontorsvägg som bakgrund

Vi bestämde oss för att fotografera porträtten framför en vägg på kontoret som dekorerades av deras logotyp, mest för att få med något i bakgrunden. Det ställde lite krav på att inte bara personen som skulle bli fotograferad vad bra belyst.

Stort ljus för enkla porträtt

De första testbilderna jag tog var när jag hade placerat ut huvudljuset, en stor softbox, till vänster om modellen. Med en slutartid på 1/200 och bländare på f/4 var det inte mycket annat som syntes än den sida av personen som fick ljus från blixten. Då jag ville ha ett kort skärpedjup hade jag redan satt ett ND-filter på kameran, så egentligen blev det ytterligare tre bländarsteg mörkare i kameran.

Paraply för allmänljus

halvgenomskinligt-vitt-paraply-blixtLösningen blev att ställa upp en blixt med ett enkelt mjölkvitt halvtransparent paraply en bra bit till höger om kameran, riktad halv mot väggen och halvt mot modellen.

Jag började på lägsta effekten men kom rätt snabbt fram till att halv effekt (en Profoto Compact 300) gjorde att modellen fick lagom mycket fyllnadsljus på skuggsidan av ansiktet och bakgrunden började närma sig så som den borde se ut.

Vid det här laget kunde det blivit ett helt ok porträtt, men kanske inte så roligt. Personen på bild var lite separerad från bakgrunden av det relativt korta skärpedjupet, men skuggsidan flöt ihop lite med den mellangrå väggen, och sånt ser inte så kul ut.

Fotografering av personalbilder i kontorsmiljö med studioblixtar på plats

Transparent reflexskärm som stor softbox

För att skapa en lite mer intressant bakgrund och samtidigt ge lite kantljus i ansiktet på personen på bild placerade jag den sista blixten till höger utanför bild precis vid väggen som utgjorde bakgrunden. Riktad parallellt med väggen med en 1×2 meter stor reflexskärm med diffusionsmaterial på ram framför blev det ett stort och mjukt ljus.

Vill man vara lite galnare går det såklart att placera färgfilter på den blixten, eller dra upp effekten för att skapa en skarpare bild kontrastmässigt, men det här tycker jag blev ganska “lagom”.

Totalt fotograferade jag tretton personer av lite olika längd, och för att få logotypen placerad var min plan att låta de kortare stå på något för att komma upp i samma höjd som de långa medarbetarna. Nu blev det inte så exakt, men det kan vara något att planera för lite bättre nästa gång.

Minimal retusch

När jag gick igenom bilderna efter fotograferingen behövdes det inte mycket retusch, lite blanka pannor, men i övrigt var de riktigt bra direkt ut kameran.

Ett roligt uppdrag på det stora hela som jag ska försöka göra fler av framöver, måste bara köpa en bra pirra, nu var jag tvungen att släpa tre tunga väskor eftersom Stockholms alla taxibilar hade bestämt sig att inte köra i snöstormen. Eller något sånt.

Har du några frågor får du gärna skriva en kommentar, eller så får du såklart skriva en kommentar även om du inte har någon fråga. Alltid uppskattat oavsett.

7 comments… add one
 • Sebastian 11 februari, 2010, 14:22

  Fantastiskt bra porträtt. Verkligen lyckad ljussättning :) Jag har lite att lära.

 • Danne (@dcarlbom) 11 februari, 2010, 14:49

  Jag är imponerad. Riktigt imponerad.
  Jag säger som Sebastian, jag har mycket att lära.

  Jag tycker att det är riktigt intressant att du visar hur du gör och skriver ner det för oss vanliga dödliga att få ta del av. Jag vet själv hur uppskattat det är av ens läsare.

  Den dagen du behöver en assistent så vet du vem du ska ringa. :)

 • Patrik Sweitz 11 februari, 2010, 19:23

  hej, riktigt snygga porträtt bilder. Imponerad över ljussättingen…
  Håller med föregående talare… man har mkt att lära.
  / Patrik

 • Tony 12 februari, 2010, 09:35

  Guld, Nytt hem bilderna blev grymma.
  Ibland lite av julaftonsstämning att besöka bloggen och se vad som tas upp.
  Ska försöka komma ihåg lite av det du visar bara…

 • Stefan Tell 24 februari, 2010, 00:21

  Tack för kommentarerna,
  ska försöka få med ännu mer av den här varan framöver, lite roligare kanske när det inte är samma gamla bakgrund hela tiden, även om principerna är ungefär samma oavsett miljö. Det är ju lite det som är poängen med att kunna styra över ljuset…

 • Peter 12 september, 2013, 13:34

  Fina bilder och intressant skrivet. Ska komma ihåg detta när vi på mitt jobb behöver nya bilder.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.