≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Clamshell-porträtt med debuterande författare

Porträttfotografering av debuterande författare Anna Ehrin, ljussättning i fotostudio med clamshell-teknik

I min strävan att ha fotograferat varje författare i Sverige minst en gång kom turen till debuterande författare (författarinna, kan man säga det?) Anna Ehring som kommer med en barnbok under 2010.

Hon var en fantastisk modell, som så många är när de väl kommer på att det är rätt kul att få sitt porträtt taget. Och i hennes fall skadade det nog inte heller att hon varit skådespelare tidigare i livet.

För Bonnierförlagen i allmänhet och barnboksförlaget Bonnier Carlsen i synnerhet skulle vi ta några olika porträttbilder som används som författarporträtt i böckerna, marknadsföring och givetvis på deras webbplats.

Clamshell för mjuka närgångna porträtt

Diagram över ljussättning - porträttfotografering med clamshell - 2 blixtar och en reflexskärm

2 blixtar och 2 reflexskärmar

Eftersom det inte är så högt i tak i min lilla fotostudio har jag börjat köra mer sittande porträtt, och då har man genast mer plats uppåt, vilket är ett måste om man ska få till den här ljussättningen.

Precis som i porträttet av Sarah Sheppard och barnboksförfattaren Ulf Nilsson använde jag mig av en “clamshell“-uppställning för huvudljuset. Det är ganska nytt för mig med studioblixtar, inte blixtarna utan ljussättningen, men det blir väldigt lättjobbat och det ljuset gillar verkligen ansikten. Och speciellt ögon.

Det man egenligen behöver för det här är bara en blixt, den andra använde jag för att göra en ljusbox av bakgrunden.

Relativ storlek på ljuskällan

Som så ofta annars använde jag mig av en Profoto Compact 600R som huvudljus, i en softbox 5′ octa (150 cm diameter). Det är väldigt tacksamt och lättjobbat att ha en stor ljuskälla som huvudljus, och ögonen blir väldigt livfulla när de får mycket ljus att spegla sig i. Tycker jag.

För att lätta upp skuggorna monterade jag en vanlig rund reflexskärm på stativ i en vinkel under huvudljuset så det speglades upp i ansiktet och gav allt ett mjukt och behagligt ljus.

Vill man göra en liknande setup går det såklart att använda andra typer av ljusmodifierare som huvudljus. Den relativa storleken på ljuskällan är vad som spelar roll, så har du en mindre softbox får du experimentera med att placera den närmare ansiktet bara. Och eftersom det här skulle vara just ett ansiktsporträtt (har beskurit det lite ytterligare för webben) kunde jag i princip ha den precis utanför bild, dvs jättenära.

Softbox som belyst bakgrund

Egentligen var denna uppställning bara en modifikation av den jag hade använt för porträtten av Sarah och Ulf, men jag placerade mig och kameran lite mer till vänster så att en av softboxarna i bakgrunden hamnade rätt bakom modellen i fråga.

Mellan modellen och softboxen stod en reflexskärm med en halvgenomskinlig diffusionsduk på ram, och den fick bli bakgrunden. Blixten i softboxen bakom mjukas upp och tonas ner aningens av reflexskärmen och blir lite som de där HiLite som Lastolite säljer för skuggfria bakgrunder. Det här är samma princip, nästan.

Den lite blå ton är inget som fanns där egenligen, men jag tyckte att det blev en lite roligare kontrast till Annas guldgula hår, så det inte alltid är vit eller grå bakgrund. Vem vet, det kanske blir en färgad bakgrund en vacker dag?

Kul porträtt tycker jag, och väldigt enkelt att göra. Ska bli mer av det framöver.

7 comments… add one
 • Anna 1 mars, 2010, 09:48

  Den här bilden gillade jag skarpt! Når verkligen ut ur bilden

 • Gabriel 4 mars, 2010, 11:00

  När finns din bok om studiofotografering att köpa? :-) Jag skulle iaf vara en av dom som köper den på en gång. Gillar hur du beskriver med text och illustrationer hur du lägger upp studioprylarna och tar vackra bilder.

  Jag skulle dock önska lite beskrivningar om hur bilderna behandlas t.ex. i Photoshop. Annars, grym blogg!

 • Tove 4 mars, 2010, 17:09

  Vilken fin bild!
  Du är verkligen duktig Stefan!

  /Tove

 • Janis 25 mars, 2010, 08:44

  It’s a simple photo, but I like how you can see lights in her eyes. It just adds that extra little nice look for her. And I totally agree about the blue tone, fits well with her hair!

 • Stefan Tell 26 mars, 2010, 15:04

  Tack för alla kommentarer. Angående boken så är det något jag har tänkt på men inte gjort så mycket mer av, måste jobba lite ibland också. Men det vore ett kul projekt.

  Ska försöka få med mer om saker runt omkring själva fotograferingarna, svårt bara att hitta en nivå som känns passande. Får se vad det blir av det hela.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.