≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Hårt ljus – nästan som en solreflex

Porträttfotografering i fotostudio med väldigt hårt ljus från en Profoto Magnum-reflektor. Foto Stefan Tell

Ett ljus som jag verkligen skulle vilja återskapa i studiomiljö (eller utomhus) är det som finns vissa soliga dagar inne i stan. Det brukar bara finnas korta stunder på rätt små ytor, så att försöka planera en utomhusfotografering efter det vore kanske lite väl riskfyllt, eller lönlöst.

När jag ser det blir jag oftast sugen på att fotografera de jag möter, för det uppstår en skön känsla (lite som i fåniga filmer) där en person verkligen står ut i mängden och har som en alldeles egen solstråle riktad på sig.

För det mesta är det om man går med solen i ögonen på en gata där solstrålarna träffar byggnaden bakom (mig) och kastar tillbaka en riktigt hård och riktad reflex som lyser upp de man möter, och tillsammans med den gloria de har av solljuset i ryggen blir det en snygg effekt.

Sen att de kisar hårt är väl något som inte passar alla, men Sören som jag har på bilden ovan klär i det, så vid den porträttfotografering vi gjorde senast provade vi lite hårt ljus. Det blev inte riktigt som mitt drömscenario, men en bit på vägen. Lägg till en utfrätt miljöbakgrund så tror jag det skulle kunna bli något.

Nu är det en vit bakgrund som blev ljus/mellangrå av att inte vara så belyst, plus tre blixtar som användes. En svag mot bakgrunden (det lite ljusare bakom modellen), en som huvudljus med en Profoto Magnum-reflektor samt en blixt bakifrån med standardreflektor för att ge lite kantljus på pannan plus några blänk i håret.

Hamngatan i Stockholm vid hörnet Norrlandsgatan brukar kunna vara en bra plats annars. Fast då får man vara snabb om man vill hinna få några porträtt.

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.