≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ljussättning: porträttfotografering av jurymedlemmar

Porträttfotografering av ALMA-juryn, här författaren Stefan Casta. Fotograf Stefan Tell

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. I juryn sitter Larry Lempert, Mats Berggren, Ulf Boëthius, Stefan Casta (på bild ovan), Agneta Edwards, Lennart Eng, Birgitta Fransson, Lars H Gustafsson, Annika Lindgren, Ulla Lundqvist, Maria Lassén-Seger och Ulla Rhedin. En blandning av litteraturforskare, författare, illustratörer, bibliotekarier och recensenter.

Tidigare i år fotograferade jag under pristagarveckan då 2009-års vinnare av ALMA-priset var uppe i Stockholm.

Nu senast var det dags att uppdatera deras hemsida och informationsmaterial med nya bilder av juryn och lite av deras arbete, och de kontaktade mig för att planera fotograferingen så den sammanföll med ett av deras möten.

För fotograferingen hade de bokat ett litet konferensrum i deras otroligt fina lokaler som de delar med Kulturrådet och eftersom de var böcker ungefär överallt blev det naturligt att ha dem som bakgrund (även om jag hade önskat att jag kunde fått till ett aningens kortare skärpedjup så de kunde bli lite mer oskarpa).

Diagram över ljussättning med studioblixtar vid porträttfotografering av jurymedlemmar i ALMA

Jag hade med mig tre blixtar, men till slut använde jag bara två. Det var nästan för trångt att göra något vettigt av tre, och jag tycker nog resultatet blev bra med två. Hade säkert fungerat med bara en, fast då hade kantljuset/hårljuset försvunnit och det har ju sin poäng.

Huvudljuset är en Profoto Compact 300 i en 60 x 90 cm stor softbox, placerad lite halvt ovan huvudhöjd på de som skulle porträtteras. Det fina med rummet vi fotograferade i var ett ljusgrått bord i halvblank/halvmatt plast som blev en stor reflexskärm och lättade upp skuggorna underifrån på ett lagom sätt.

Den andra blixten riktades ner från ett stativ så högt upp det gick utan att göra hål i taket. På den satt bara en standardreflektor vilket gör att ljuset kanske blev aningens starkt på vissas frisyrer, men men. Tycker det inte gör så mycket om man bränner ut vissa högdagrar, bara helhetsintrycket blir bra och det inte är för stora områden, och speciellt då inte på huden.

Retuschen bestod egentligen bara av att mörka ner bakgrunden aningens och fixa lite småsaker, plus att klona bort ett sånt där hål som finns i vissa konferensbord för sladdar. I övrigt såg bilderna bra ut i displayen men allt går att få lite bättre.

Allt som allt, ett lyckat uppdrag tycker jag. Speciellt kul att få återkomma till vissa kunder när man lärt känna dem lite, så jag hoppas det blir fler tillfällen.

Sen är det också roligt att på ett relativt enkelt sätt göra om ett litet konferensrum till en fotostudio där det också kan bli lite mer dynamik i bilderna eftersom händerna fick vara med och sätter man tio personer vid ett bord kommer man troligtvis få tio olika sätt att hålla händerna, eller åtminstone fem.

Det som användes vid denna fotografering var: en Nikon D700, ett 85 mm/1.4-objektiv, två stativ, en 60 x 90 cm softbox, två st Profoto Compact-blixtar och ett ljusgrått konferensbord som reflexskärm.

Några fler bilder hittar du på Flickr.

8 comments… add one
  • Camilla J 23 september, 2009, 10:47

    Det blev riktigt trevliga bilder! Jag tycker inte det gör så mycket att bakgrunden blev aningen skarpare än nödvändigt. Det gör att bilden ser mer naturlig ut. Porträttfotografering gör sig bra när man bygger upp en “avslöjande” miljö runt. Det blir bara ett mervärde.

  • Sebastian 24 september, 2009, 10:20

    Jäkligt bra foton! Som vanligt skitbra ljussättning. Highlighten i håret gjorde väldigt mkt :)

  • johanna 25 september, 2009, 11:52

    oj! så mycket ljussättning för en såpass “enkel” bild. gillar verkligen hur du visar dina ljussättningar! :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.