≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ljussättning av porträtt i tv-stil

Jag har alltid gillat den ljussättning som brukar finnas i många tv-shower och nyhetsprogram. Ett ganska hårt och distinkt ljus som skapar hårda skuggor i programledarnas ansikten och som troligtvis kräver rätt tjocka lager smink eftersom ljuset annars skulle avslöja varje liten detalj.

Så, när jag fick chansen nyligen att ta ett porträtt, som till slut skulle bli en tavla efter att ha printats på canvaspapper och sedan ramas in, valde jag att göra det med ett ganska hårt huvudljus och två andra ljuskällor som skulle färga bilden med hjälp av färgfilter.

Ljussättningsdiagram för porträtt i tv-stil med en Profoto Magnum

Klicka på ljussättningsdiagrammet ovan för fler inlägg med diagram

Ljussättningen för detta porträtt gjorde jag med hjälp av tre stycken Profoto Compact-blixtar (2 x 300 Ws och 1 x 600 Ws). Det hade inte riktigt gått att göra med färre blixtar om man inte hade velat fuska lite i Photoshop, då hade jag kunnat skippa bakgrundsljuset i sådana fall.

Huvudljus, en hård Profoto Magnum

Placerad till vänster om kameran och lite ovanför huvudhöjd på modellen. Nu har jag lite lågt i takt, så det går nog inte att få den att sitta så mycket högre, men det blev rätt lagom. Skulle jag placerat den högre hade skuggorna under ögonen blivit lite för mörka och jag hade fått handskas med det på något sätt.

Just denna reflektor köpte jag begagnadProcenter i Stockholm för mindre än halva priset av vad en sådan kostar ny, och just med den här typen av blixttillbehör så skadar det aldrig att leta runt lite för att man ska kunna hitta ett fynd. Visst, lite sliten var den, men det är bra kvalité på Profotos saker så jag är tveksam till om det kan synas någon skillnad på slutresultatet.

Raster & ND-filter

För att få ner effekten på blixten som agerade huvudljus tejpade jag för ett ND-filter (som man kan köpa på rulle i olika storlekar och styrkor) framför rastret jag hade satt på för att få en smalare och mer avgränsad ljuskägla. Jag har för mig att den version jag använde minskar effekten motsvarande tre bländarsteg, annars hade det blivit för mycket ljus eftersom den här typen av reflektor verkligen ger ifrån sig väldigt mycket ljus, om än inom ett begränsat område på bilden.

Hårljus och kantljus

Bakom modellen, på ett stativ rätt högt upp, satte jag den andra blixten som pekade mot bakhuvudet på modellen. Efter lite experimenterande valde jag ett gult färgfilter som jag tejpade på utanför reflektorn. Det är det som gör att det är lite varmare/gulare färgton på hans ena kind/huvudsida/axel och gör bilden lite roligare, i min mening. Man kan såklart välja vilka färger man vill, men det här kändes lite passande, speciellt då bakgrunden hade inslag av blått.

Bakgrundsljus med färgton

Som sista grej placerade jag den tredje blixten på ett väldigt litet stativ på golvet, och då jag hade en tanke att bakgrunden skulle ha en mjuk övergång från grått/svart till en färgton, placerade jag ett blått färgfilter utanpå en 60×90 cm softbox som jag riktade snett uppåt mot bakgrunden.

Eftersom bakgrundpappret var grått och en softbox stjäl lite ljus så blev inte effekten så stark, men efter lite justeringar i Photoshop hittade jag en lagom nivå som jag tycker passar porträttet och inte drar uppmärksamheten från ansiktet.

Rätt placering av ljus

Just med denna blixt var jag tvungen att flytta runt den lite för att det blå fältet på bakgrunden skulle hamna där jag ville ha det, i relation med huvudet. Skillnaden i hur en bild som denna blir beroende på hur den gradvisa övergången från mörkt till ljusare (och blåare) i bakgrunden är rätt stor, så det kräver lite småjusteringar när väl modellen är på plats. Skulle jag ha fotograferat några olika människor hade jag nog valt en annan lösning.

Retusch i Photoshop

När kunden hade valt ut favoritbilden behövde jag faktiskt inte göra så värst mycket innan bilden var klar. Lite hudretusch för att få bort blänk i pannan och liknande, plus lite justering av lokal kontrast här och där så bilden fick lite mera liv. Annars var den ganska bra direkt i kameran.

Detta porträtt är som så ofta fotograferad med min Nikon D700 tillsammans med mitt favoritobjektiv för porträttfotografering, en 85mm/1.4.

Förutom att det var väldigt kul att prova en lite hårdare ljussättning, var det också kul att se den i stort format på canvas. Det kan verkligen lyfta en bild om man gör ut den i stort format, även om jag gillar den här i alla storlekar.

Nästa gång ska jag nog försöka mig på lite sittande porträtt, det vore kul att få med lite händer i bild någon gång.

Har du någon fråga eller synpunkt, skriv gärna en kommentar.

4 comments… add one
 • Jens 26 augusti, 2009, 22:37

  Hej Stefan!

  Jag är nu på Din blogg. Kul att du är så öppen och delar med dig av dina kunskaper. Jag tycke ratt du lyckats jätte fint med detta porträtt. Bra att du visar så tydligt hur du gått till väga med ljussättning etc. Ser fram i mot nya uppdateringar!

  Simma Lugnt!

  //Jens

  • Stefan Tell 26 augusti, 2009, 23:15

   Kul att du gillade porträttet, är själv väldigt nöjd. Och tack för kommentaren, jag har några fler diagram liggandes som jag ska lägga upp framöver, och jag lär inte sluta efter dem.

 • Jan Sandahl 2 september, 2009, 14:26

  Hej Stefan,

  Damn!

  Förutom det, så instämmer jag i Jens inlägg. :-)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.