≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Studiofotografering med barn

Barnfotografering i min fotostudio med min son och hans mor. Blå bakgrund med hjälp av färgfilter. Fotograf Stefan Tell

Nu när sommaren gör att tempot är lite lugnare i fotostudion passade jag på att få in en fotografering med min son och hans mamma plus några andra kompisar som har fått barn senaste året. Av någon anledning tycker han att att det är rätt kul att bli fotograferad, så det är ju ett plus.

Testa nya ljussättningar när tid finns

Har man tillgång till bra och snygga fotomodeller är det väl lika bra att man utnyttjar det och provar lite setups som man kanske inte hade gjort i skarpt läge med en kund utan att testa innan. Sen är jag hjärtligt trött på testbilder av mig själv, det blir liksom inte samma sak som att ställa andra framför kameran. Av någon märklig anledning är det lättare att se ljuset och hur det fungerar med ett ansikte som inte är ens eget, eller så är det kanske inte så konstigt?

I alla fall. Bilden ovan på Viggo och Lisa tog jag i min lilla fotostudio som börjar kännas rätt trång, men halvkroppsporträtt fungerar den fortfarande bra för, ska man köra helkropp blir det genast mer arbete med att få bakgrunden jämn eftersom det är rätt kort avstånd mellan där modellerna står och bakgrund så det inte finns möjlighet att låta skärpedjupet sudda ut bakgrunden och ha separata blixtar som belyser den jämnt.

Diagram över ljussättning i fotostudio vid barnfotografering. Fotograf Stefan Tell

Min vana trogen gjorde att det fick bli ett stort huvudljus i form av en Profoto Compact-blixt i en 150 cm softbox Octa som kan placerar väldigt nära de som ska fotograferas och ger ett mjukt och ganska lättarbetat ljus.

Vit bakgrund blir blå med färgfilter

Jag brukar inte experimentera så mycket med färgfilter, men för ett tag sedan köpte jag ett filterpack från Madeco innan de gick i konkurs och har inte öppnat det förrän nu. Efter lite testande körde jag på ett blått filter som jag bara lade ovanpå en 60 x 90 cm softbox som var placerade på ett ministativ väldigt nära golvet och riktat mot den vita pappersbakgrunden (på rulle). För att det inte skulle spilla ut något vitt ljus maskerade jag runt färgfiltret med svart papper.

Toningen blev inte perfekt så det fick bli lite arbete i Photoshop efteråt för att jämna ut övergången mellan ljust och mörkt blått. Vill man ha en mer lättstyrd effekt (och mer definierat avgränsad) går det såklart att använda en snoot eller en reflektor med raster (som vid denna produktfotografering).

Kantljuset som också blev hårljus kommer från en blixt på stativ med en Softlight Reflector (Beauty Dish) som hade ett raster monterat för att avgränsa ljuset till en mindre yta.

Lätta upp skuggorna

För att inte få för mycket skuggor på deras ansikten ställde jag en vit reflexskärm ganska nära som reflekterade ljus från huvudljuset så det blev lite upplättat. Det går såklart att använda något som är neutralt vitt, t ex en vit pappskiva, det behöver inte vara en reflexskärm på ram även om det är ganska enkelt att hantera.

Färginställningar och sånt gjordes i Lightroom och sen som sagt lite arbete med att jämna ut och förstärka effekten av bakgrundsljuset i Photoshop, men i övrigt ganska orörd.

Sen går det att fuska lite som om man hade använt bluescreen eller greenscreen när man belyser bakgrunden med en färg som inte finns med på modellerna. Så vill man ändra bakgrundsfärgen till någon annan färg eller nyans räcker det med att dra lite i reglagen i Lightroom för att se effekten direkt. Men helt perfekt blir det såklart inte, det räcker dock för mindre bilder om man bara håller koll på att markeringen begränsas till bakgrundsfärgen.

Klicka här om du vill se fler diagram över ljussättning i fotostudio som jag samlat på mig. Det börjar bli ett par stycken nu.

Samma saker finns på mitt Flickr-konto.

5 comments… add one
 • Annika 9 juli, 2009, 22:58

  Bra och intressant inlägg om studiofotografering.

  Ibland är det skönt när det lugnar ner sig lite och man får tid över… för lite xtra… .

  Har kikat runt i din blogg och du vet vad du pysslar med och du gör det bra! Både snyggt och överskådligt och fina bilder.

  I’ll be back :o)

  Tack för din kommentar hos mig för en tid sedan. Blev glad över den.

 • Annika 9 juli, 2009, 22:59

  Glad gubbe skulle det vara ju… en sådan här :-)

 • Fredrik 10 juli, 2009, 13:44

  Skön bild, men jag förstår inte riktigt vad du menar med “fuska till det” och bluescreen?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.