≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Snabbtest av Gary Fong Lightsphere

test_lightsphere_pontiac-firebird_brutta

När jag tidigare var ute för Turtle Professionals räkning och fotograferade nypolerade muskelbilar i trafik avslutade vi fotograferingen med att ställa bilarna en bit ut på Djurgården för att ta några avslutande bilder. För att få lite passande ”raggarbilder” hade tjejerna som agerade modeller tagit på sig kläder som kanske kunde varit med i Grease (minns inte exakt, var att tag sedan jag såg den, kanske ska vara mer pastellfärger?).

amerikanare_brudar_test_lightsphere

I alla fall. Solen hade gått ned i skogen bakom oss och det var bara lite ljus kvar på himlen, så det var dags att sätta blixten på kameran. Eftersom jag råkade ha med mig en Gary Fong Lightsphere (som jag köpt vid något svagt tillfälle) som ljusmodifierare kändes det som ett lämpligt tillfälle att prova den. Förutsättningarna var ju rätt goda, även om den kanske främst är konstruerad för att studsas i taket.

test_gary-fong_corvette-stingray

En Nikon SB800 med en Gary Fong Lightsphere monteradNu har jag tyvärr inga före/efter-, med/utan-bilder att visa, men på de flesta bilder som blev bra upplevde jag att ljuset också kändes mjukare och lite större (jämfört med en ren blixt eller med Omnibounce).

Fast man får verkligen bita ihop när man sätter på en Lightsphere på sin SB800, det ser genast aningens fånigt ut. Men, allt för konsten. Sen behöver man såklart nödvändigtvis inte använda just en sådan, det finns massor med blixttillbehör som skapar roligare ljus och effekter än bara en vanlig blixt på kameran. Och såklart färgfilter om man vill förändra saker lite ytterligare.

Annars är ju just den där tiden på dygnet väldigt tacksam för fotografering med blixt utomhus. Det finns fortfarande kvar naturligt ljus och färgerna är rätt sköna. Plus att himlen också gör sig bra som fond om man underexponerar lite. Då krävs det heller inte så mycket blixtstyrka för att få till en bra exponering och ljussättning. Fast, solen går ner fort, så man får arbeta snabbt.

Ska försöka att ta fler bilder som dessa, inte nödvändigtvis med raggarbrudar, men tagna med lite blixtljus utomhus, känner att det är ett område jag behöver utvecklas lite på.

Har du några bra exempel på blixttillbehör som använts utomhus? Vore intressant att se, så skriv en kommentar och länka på.

Comments on this entry are closed.

  • Katja Hellmig 31 maj, 2017, 18:23

    Hej Stefan!
    Ett gammalt inlägg, jag vet. Men har du testat Den här prylen någon mer gång?
    Katja

    • Fotograf Stefan Tell 2 juni, 2017, 00:31

      Hej,
      väldigt gammalt, men kul att du hittade det.

      Just den här prylen var nog mest en kul grej när den kom. Nu finns betydligt smidigare varianter. Jag köpte precis en Rogue Flashbender spontant, och skulle nog mer rekommendera något i den stilen.

      https://rogueflash.com/collections/rogue-flashbenders

      Sen finns ju även den svenska på Kickstarter som kanske kan vara något, minns dock inte vad den heter.

      • Katja 2 juni, 2017, 16:16

        En sån har jag också sneglat på. Kostar ju en aning mindre. Blir det nåt blogginlägg om nyköpet? :)

        • Fotograf Stefan Tell 4 juni, 2017, 23:31

          Vi får se, lite svårt att göra test av den typen av grejer så det blir läsvärt. Men jag kanske provar?

          Hursomhelst känns den otroligt mycket mer praktiskt och flexibel jämfört med den rätt otympliga Lightsphere som jag bara orkade ta med någon enstaka gång. Bara det är ett köpargument.