≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Snabb gallring i Lightroom

Översikt i Lightroom med tumnaglar och information om justeringar och betyg med stjärnor

Lightroom är verkligen oslagbart när det gäller att snabbt sortera och gallra bland de, ibland, tokigt stora mängder bilder som man har tagit vid en fotografering. Visst, det finns alternativ som t ex Aperture och andra som också erbjuder liknande möjligheter att hantera stora mängder foton, men jag fastnade för Lightroom.

lrMängden timmar det spar in är rätt otrolig, och för varje liten justering jag lär mig eller kommer på brukar snabba upp processen ytterligare. Innan det är dags att sätta igång med färgjusteringar och andra inställningar för råkonvertering brukar jag tycka att det är skönt att reducera antalet bilder som jag ser framför mig. Då har jag ett sätt som jag tycker funkar smidigt, nämligen betygsättning med stjärnor/rating. Funkar säkert på liknande sätt i andra program man kan ge bilder attribut och sedan filtrera med dessa.

lightroom_filter_gallring_attribut

  1. Markera alla bilder du vill gallra bland
  2. Tryck 1 för att ge alla en (1) stjärna i betyg/rating
  3. Hitta filter-menyn i ovankant och välj “Attribute”
  4. Markera en (1) stjärna vid “Rating”
  5. Sen är det bara att klicka “0” (nolla) på alla bilder du vill dölja

Eftersom ett filter som bara visar bilder som har minst en stjärna är aktiverat kan man enkelt sitta och klicka “0” på alla man vill välja bort, det fungerar både om du tittar på översikten med tumnaglar, eller visningsläget för stor bild och även i Develop-modulen. Så det är ganska flexibelt.

Kast, ok, bra, bättre & bäst

När du är klar har alla bilder du valt ut vid första sållningen fått en stjärna och de som valdes bort har noll/ingen stjärna. Vill man senare göra ytterligare sållningar kan man göra om processen men med två, tre, fyra, fem stjärnor. Men då får man komma ihåg att inte automatiskt ge dem en nolla om man inte vill att de ska hamna i första bortvalsgruppen. Låter mer krångligt än det är, känner jag.

Det går såklart att göra detta med färgmarkeringar eller nyckelord, men jag tycker det här är smidigt. När man är klar har man en enkel uppdelning av bortvalda bilder och sen grupper med olika betyg.

Glöm bara inte att spara inställningarna i Lightroom om du inte har katalogen inställd att göra det automatiskt. Kan bli tråkigt om du t ex gör en backup och inte alla inställningar kommer med.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.