≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Röd Hot Rod på motorväg

En av de bilar som inte kom med i det tidigare inlägget med fotografering av muskelbilar på motorväg var denna röda Hot Rod. Fotograferades samtidigt med några klassiska jänkare på motorvägen utanför Stockholm under sommaren 2009 i solnedgången för bilvårdskedjan Turtle Professional.

Just denna bild avviker rätt mycket från hur jag brukar jobba med bilder då den är rätt kraftigt retuscherad, och inte riktigt klar än. Får återkomma om det vid ett senare tillfälle, men i korthet är bilden ovan ihopsatt av tre olika framkallningar (bil + himmel + väg) i Lightroom som kombinerades i Photoshop med hjälp av några masker, lite kurvor och rätt mycket tålamod.

Anledningen till detta, utan att hamna i HDR-träsket, var att vägen var lite för mörk då den låg i skugga för den lågt stående solen, och bilen gärna fick bli lite tydligare och att himlen inte skulle bli helt utfrätt. Allt detta gick inte att få ihop i en framkallning, så det fick bli lite fusk.

Ã…terstår att rensa lite mer i bakgrunden och få till vägstrecken så de inte ser ut som hack i bilden.

Mer om det senare.

3 comments… add one
 • Tobias 31 juli, 2009, 00:30

  Gillar dina bil-bilder, har faktiskt aldrig gett mig på att fota fordon i fart men ska ge mig på lite motorcyklar nästa vecka, några tips som du hunnit samla?

  Jag ljussätter oftast mina bilder (sjukt) hårt så det ska bli intressant att se hur det kommer kännas utan en massa riktat ljus… den som lever får se antar jag :)

  Tack för bloggen, hittade hit precis men gillar bilderna!

 • Stefan Tell 31 juli, 2009, 07:52

  Tack, det är kul att fotografera bilar och annat som rör sig som omväxling från porträtt och sånt ibland. Är verkligen ingen expert, men tycker nog att jag har lyckats lite då och då (fast man får ju slänga tokigt många bilder innan man kommer till de som blev bra).

  Tips på att fotografera bilar och motorcyklar, tja, det ska väl vara att försöka hitta miljöer som känns bra och fungerar i fart, så att säga. Antingen neon och mörkt som framhäver ljus (på motorcykeln/bilen eller från lyktor, dekor m.m.) eller väldigt rena bakgrunder, som t ex skog eller äng.

  När det bara blir lite småsaker i bakgrunden så blir det trist, tycker jag, så kör på antingen eller. Motorcykel i fart i trafik/citymiljö, alternativt mot en lugn bakgrund ute på landet.

  Sen är det smart att ha pratat igenom med den som kör bilen/motorcykeln som man ska fotografera så man vet hur man vill ha det, enklast är ju om du sitter i en följebil och kan anpassa vinklar och sånt därifrån. Bara för “modellen” att hålla sig på en plats på vägen, sen får du sköta resten.

  Lycka till, hör gärna av dig när du har några exempel att visa.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.