≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Porträttfotografering för Första AP-fonden

Porträttfotografering i fotostudio för Första AP-fondenNyligen blev jag kontaktad av chefsstrategen på Första AP-fonden som behövde några porträttbilder snabbt. Eftersom det är sommar ringer det inte lika mycket och listan på saker som måste göras är inte lika lång, så det var rätt lätt att planera in en plåtning med kort varsel.

Studioporträtten var egentligen inget särskilt att skriva om, jag satsade på ett rätt stort och mjukt ljus (en Profoto Compact i en Softbox Octa 150 cm) då bilderna skulle vara ganska neutrala utan att behöva bli tråkiga.

Jag har nyligen kompletterat min studioutrustning med ett demoex av en Profoto Softbox 60 x 90 cm som jag köpte från ScandinavianPhoto för bra mycket mindre än vad de kostar nya, och den var som ny. Den fick i alla fall agera fyllnadsljus på skuggsidan (istället för reflexskärm som jag annars brukar använda), och för att få ner effekten på blixten lite hängde jag ett ND-filter framför som drar ner ljuset med ungefär tre bländarsteg. Ett sådant gråfilter kan köpas på rulle från t ex Procenter eller välsorterade kamerabutiker. Ganska praktiskt att ha om man vill kunna styra ljuset lite mer än studioblixtarna tillåter.

Bakifrån lyser en studioblixt med raster för att ge lite kantljus åt håret och sidan på ansiktet, mest för att ge karaktär och för att inte allt ska flyta in i bakgrunden.

Diagram över ljussättning vid porträttfotografering med Profoto Octa och Softbox (Lighting Setup)

Klicka på ljussättningsdiagrammet för fler liknande inlägg

Alla bilder fotograferades mot vit bakgrund som fick en ljusgrå ton av att få rätt lite ljus på sig från blixtarna. Vill man få mörkare bakgrund kan man alltid använda grått bakgrundspapper eller bara skärma av ljuset mer. Fast vit bakgrund är ju väldigt tacksamt att arbeta med, eftersom den går att göra så ljus eller mörk man vill, beroende på hur man ljussätter.

Efter fotograferingen var klar gjorde jag ett urval och levererade några färdigretuschade bilder till kunden samma dag. För det mesta går det inte att arbeta riktigt så snabbt, men när det är semestertider blir det lättare med planeringen.

För mer ur min portfolio av porträtt – klicka här.

Har du några frågor eller kommentarer på något du läst här är du mer än välkommen att skriva en kommentar nedan. Alltid kul med respons.

5 comments… add one
 • SebbeSula 22 juli, 2009, 10:40

  Kul att se :) Som vanligt gillar jag dina ljussättningsdiagram.
  Funderade lite på din oktagonala softbox. Hur pass stor skillnad är det på den och en lite mindre rektangulär softbox?

  • Stefan Tell 22 juli, 2009, 10:50

   Tack, jag börjar få ett litet arkiv nu. Kanske ska bli en bok en vacker dag?

   Ang. storlek och sånt är väl den största fördelen att ju större ljuskällan blir, desto mer förlåtande och lättanvänt blir ljuset. Vill man få ner effekten och skapa ett aningens hårdare ljus är det “bara” att flytta den längre bort från modellen. Börjar man med en mindre softbox finns det ju begränsningar för hur nära man kan praktiskt placera den.

   Den främsta anledningen till att jag använder just den så mycket är nog att vid porträttfotograferingar av fler än en person är det smidigt att ha ett stort huvudljus som funkar på de flesta. Då spelar det heller inte lika stor roll om folk är korta, tjocka eller långa. Gör man något specifikt för en person är det ju lättare att anpassa till just den personens utseende och förutsättningar.

   Sen är det snyggt med en rund reflektion i ögat också.

 • SebbeSula 23 juli, 2009, 15:17

  Tack för svaret! Jag har funderat på om jag ska investera i en större softbox, för att kunna sprida ljuset lite mer, få det jämnt även vid helfigur. Så det kunde vara värt att ta en titt på.
  Men allra först lär jag hitta nån smidig anordning att hänga upp bakgrunder på. Slutar nog med att jag bygger en själv. :)

 • Jörgen Lundh 27 juli, 2009, 10:23

  Hej. Följer din blogg väldigt mycket. Är lite nyfiken på vilka f-värden du kör på blixtarna om du nu mäter in dom?

  • Stefan Tell 27 juli, 2009, 10:33

   Hej, kul att få höra från en läsare.
   Apropå mätning så har jag gjort det tidigare med en Seconic-mätare, men numera kör jag på känsla och såklart på testbilder tillsammans med histogrammet i kameran. Har en dator så pass nära studion att det är enklare att ta några testbilder och sen kolla dem i datorn. Funderar lite på att koppla in en dator i fotostudion, men har inte riktigt kommit igång med det, men det vore såklart den smidigaste lösningen.

   Använder som du sett Profoto Compact 300 och 600, där det mest blir att köra på lägsta effekten för huvudljuset. För hårljus och kantljus blir det lite andra inställningar ibland då de oftare har mer begränsad spridning eller får ner effekten med olika ljusmodifierare och filter.

   Hoppas det är svar på din fråga.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.