≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fotografering av spädbarn igen

Sovande spädbarn med mamma i fotostudio

Porträtt av nybliven mamma med spädbarn i fotostudioBarnfotografering är som sagt inget jag gör i min verksamhet, men när man ändå har en fotostudio och ens vänner börjar yngla av sig i rask takt vore det nästan konstigt om det inte blev ett par sessioner med mammor och barn (främst, ibland är papporna med också såklart).

Senast var det Helena som driver den populära bildbloggen / fotobloggen Fototriss som kom med hennes dotter för att få lite klassiska barnporträtt.

När vi ändå höll på fotograferade vi en annan kompis (nedan) och tog lite bilder på min son och hans mamma.

Det svåraste med barnfotografering är att fånga dem när de är vakna, åtminstone de två tjejerna här på bild sover ju rätt mycket eftersom de bara är några månader gamla. Annars får man mest tjoa och vinka för att de ska kolla åt rätt håll, några iögonfallande leksaker är ju såklart smart att ha på plats, men så fort en blixt går av tappar de oftast fokus och kollar rätt mot ljuset. Fast det kan ju bli bra det med.

barnfotografering_fotostudio_farg_svartvitt

Alla bilder är tagna i min fotostudio med pappersbakgrund, i de mörkare bilderna är det en grå pappersbakgrund men den blå bakgrunden är egentligen vit, men ljussatt med en blixt som har ett färgfilter framför sig för att bli blå.

Huvudljuset kommer från en Profoto-blixt (Compact 600R) i en softbox Octa 150 cm ganska nära modellerna (enbart innersta diffusionsskärmen på), och en annan kompaktblixt satt uppe på ett stativ och riktad mot deras bakhuvud för att ge lite hårljus. En reflexskärm stod på skuggsidan för att lätta upp skuggorna lite.

Som vanligt var det en Nikon D700 med ett 85 mm/1.4 som användes. Huvudblixten utlöstes med en Pocket Wizard som kommunicerade med blixtens inbyggda radiomottagare.

Pappersbakgrunderna är som sagt på rulle och sitter på en bakgrundsupphängning från Manfrotto som har plats för tre olika bakgrundsrullar samtidigt, även om jag bara använder två av dem i dagsläget (lite för lågt i tak för att ha alla tre). Det är en väldigt smidig lösning som gör att man snabbt kan ta lite olika bilder med olika bakgrund utan att behöva bygga om hela fotostudion, så det rekommenderas om ni ändå ska köpa någon lösning för pappersbakgrunder.

Nästa gång ska jag försöka mig på något aningens mer spännande, fast då kanske barnen ska vara lite större så man kan få med dem som modeller lite mer, nu är de rätt dåliga på att ta instruktioner.

Har du några idéer på hur jag skulle kunna göra till nästa barnplåtning? Alla förslag uppskattas.

5 comments… add one
 • Johan 28 juli, 2009, 13:00

  Hejsan Stefan och tack för tipset om Flickr! Spännande blogg du har. Här ska jag helt klart kika in igen och kolla mer. :)
  Mvh
  Johan

 • M A D E B Y M E - F O T O 28 juli, 2009, 13:21

  Hej Stefan!

  Jag behöver lite hjälp av dig om du vill hjälpa mig.
  Det är så här att jag sitter nere i Spanien och gottar mig.. och av ren slump så hitta jag en tjej från Sverige som bor några minuter från mig (lite sjukt)
  Men iaf, vi börja snacka lite och så frågade jag bara om man kunde
  plåta henne, och det gick hon med på.. men Nu behöver jag lite idér på
  vad man kan plåta, så tänkte höra med dig om du kanske kan ha någon
  idé?

  Har En Nikon D80 samt en blixt, SB-60 som funkar i CSL läge.
  har inte så mycket mer utrustning så man sitter ju lite fast, Men vill du hjälpa mig lite med idér? försökt hitta något på modellbilder.se men inte hittat något ännu! :) *fjäsk*

  Mvh Oskar Karlsson

 • Helena/Bildbloggerian 29 juli, 2009, 00:34

  Kul att vara med här, även om det är lite ovant att se sig själv på bilderna eftersom jag oftast stått bakom kameran istället för framför när det handlar om bloggbilder =).

  Bilderna blev jättefina, vi är så nöjda! Och vi kommer gärna tillbaka igen närhelst du vill praktisera barnfotografering.

 • Stefan Tell 31 juli, 2009, 07:57

  Johan: Tack, kommer såklart följa din blogg framöver, den var bra.

  Oskar: Svårt att svara på såhär, men kolla på Flickr och leta upp bilder som du tycker vore roliga att imitera, sen kan du jobba utifrån det. En grupp som kan vara smart att kolla på är “One Strobe Pony” (eller något i den stilen) där de alltid gör en massa saker med bara en blixt. Alternativt Strobist-gruppen såklart. Men är du i Spanien borde du kunna komma väldigt långt med naturligt ljus, de har ju lite mer av den varan än i Sverige.

  Helena: Du är så välkommen. Det blir ju lite mer kontakt med den lilla modellen när hon har hunnit bli aningens större, vilket är kul. Kanske är vaken mer då också :)

 • Anna-Carin 4 augusti, 2009, 18:31

  Hej! hittade hit via Helena bildbloggerian.
  Kikar klart in fler gånger // Anna-Carin

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.