≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Bra köpråd för bröllopsfotografer

Vad man ska använda för kamera, objektiv och utrustning för att fotografera på bröllop är något som diskuteras och frågas om på diverse olika forum för fotografer runt om i världen. Hela tiden.

Bröllopsfotografering är inte helt lätt

Och det kan man såklart förstå. Att fotografera på bröllop måste ju räknas som ett högriskprojekt av rang jämfört med rätt mycket annat. Det går ju sällan att boka om eller styra förutsättningarna så mycket som man skulle vilja som fotograf. Oftast. Sen tillkommer ofta (inte alltid) mörka kyrkor, vädret och ett tajt tidschema tillsammans med ett stressat brudpar. Så det är såklart inte helt lätt.

Råd från en bra bröllopsfotograf

En bröllopsfotograf som har en bra blogg är Laurence Kim och han har satt ihop en lista på kamerahus, objektiv och kameratillbehör som han rekommenderar för de som vill börja en karriär som bröllopsfotografer idag, uppdelat i olika prisklasser för olika storlek på ens budget. Han har såklart satt priserna i dollar och de är från den dagen han skrev inlägget, så kolla upp på t ex Prisjakt vad sakerna kostar idag.

Hans bröllopspaket har han delat upp i tre olika, där det mest påkostade går loss på någonstans mellan 10.000 och 12.000 dollar (ung. 80.000 – 100.000 kr i dagens valuta, som iofs är rätt kass i skrivande stund).

Det enklaste är att kolla på hans bloggpost, men i korthet rekommenderar han de som vill ha Nikon två stycken D700-hus, ett Nikkor 24-70/2.8, ett 70-200/2.8 VR, två Speedlight SB900, kameraväskor och en Panasonic LX3 som komplement. Vill man komma billigare undan kan man gå efter hans lite mer budgetbetonade paket som baseras på två stycken Nikon D90 och billigare alternativ på de grundobjektiv han har med i “lyxpaketet”. Väljer man t ex ett Tamron eller Sigma istället för Nikons toppmodeller när det gäller objektiv blir det genast mer pengar över till annat.

Nikon eller Canon

Han har också en lista med rekommendationer för de som vill satsa på Canon, men eftersom jag har mest erfarenhet av Nikon kan jag inte riktigt uttala mig om detta utan håller mina kommentarer till Nikon-delen.

Två kamerahus bör man ha

120.000 kr är ju såklart otroligt mycket pengar, men man behöver kanske inte köpa allt på en gång, eller lägga fullt så mycket pengar. Att ha med två kamerahus till ett bröllop om man är inhyrd som fotograf är dock minimum. Även om man mest använder det ena så får det ju inte hända att man står där utan kamera om något skulle gå fel. Det gäller iofs för alla typer av fotouppdrag kan jag tycka, har alltid med mig ett reservhus vad det än är som ska fotograferas.

Smidigt med normalzoom

När det gäller objektiv är det såklart aldrig fel att ha med sig en normalzoom mest för att det är så flexibelt, kanske inte så roligt, men väldigt användbart. Fast de bästa bilderna jag har tagit på bröllop är oftast tagna med något objektiv med fast brännvidd, men det är en smaksak. Om det är mörkt inne i kyrkan får man oftast mer ljusstyrka för pengarna om man väljer ett objektiv med fast brännvidd. Klarar man av lite brus så har ju många av dagens systemkameror bra hög-ISO-egenskaper, åtminstone D3, D700 och D90.

Nog svamlat, läs hans köptips och rekommendationer för bröllopsfotografer som sagt, han säger det bättre än jag, sen är det bara att följa de råd som känns passande för ambition och plånbok.

2 comments… add one
  • Roger Madsen 4 juli, 2009, 22:44

    Nu har jag inte läst länken än men ett bra tips är annars att hyra den andra kameran. Det gör alltid jag. Visst skulle jag vilja ha en andra kamera alltid men för just bröllop när det är som extra viktigt så hyr jag istället tills vidare. Sen håller jag inte riktigt med om normalzoom. Själv fotar jag alltid med ett 17-35 på ena kameran och 70-200 på andra. Då får man lite mer vidvinkel som kan va trevligt i kyrkan eller på dansgolvet. Bränvidderna mellan 35 och 70 får gästerna fota med sina kompaktkameror :-)

  • Stefan Tell 11 juli, 2009, 01:02

    Helt sant, hyra är ju ett prisvärt alternativ på alla sätt. Det svåra brukar vara för de som inte är företagare att hitta ställen som hyr ut sakerna till privatpersoner. Känns som en eftersatt marknad.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.