≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Barnfotografering i fotostudion

Barnfotografering i fotostudion med Viggo och hans far, fotografen

Om man ändå har en fotostudio (om än en väldigt liten sådan) bör man väl använda den även till annat än jobb. Alltid lär man sig något. Fast barnfotografering är inget jag gör som yrke, men det är såklart kul när det finns möjlighet att få några bra bilder på familjen.

Att ljussätta för små barns hud är riktigt knivigt, åtminstone om man vill göra något lite roligare av det än det klassiska “spädbarn på fårfäll mot vit bakgrund“. Inget fel i det, men varför inte göra något annat. Här är ett barn med sin mor i min fotostudio, kanske inget spädbarn direkt, men ändå.

Späd hy jämfört med vindpinad fiskare

Det kluriga som sagt, i min mening är det att hitta ett ljus som funkar både för min lilla son som har en hy som fotomodeller skulle kunna döda för, och min egen lite mer fårade, knottriga och vindpinade look. Små barn har lite halvt genomskinlig hy som har lätt att bli utfrätt om man använder samma belysning som för vuxna. Det finns liksom ingen täckning i den, och inga drag som kan vara kul att få fram. Visst, det finns drag, men de är rätt runda. Och det är inte lika kul att ljussätta för som t ex en som har lite mer fårat ansikte (kanske inte jag har heller, men ändå).

Stort ljus – och färgfilter

Hursomhelst fick det bli ett stort ljus som huvudljus, en Profoto-blixt i en softbox (Octa 150 cm) placerad precis utanför bild (diagram kommer senare, med fler exempel). För att ge lite kantljus från andra håller satte jag en annan blixt hyfsat högt på ett stativ med en Softlight Reflector (Beauty Dish) som hade ett raster för att hålla ljuset samlat till en mindre yta, riktat tillbaka mot mitt bakhuvud. Bakgrunden är belyst med en blixt som jag placerade ett blått färgfilter (Rosco eller Lee, minns inte riktigt) från golvhöjd ungefär. Så bakgrunden är egentligen vit, men eftersom i princip bara ljus från den blixt med det färgade filtret träffar bakgrunden så färgas den in bra.

Olika färgfilter fungerar olika bra för detta, eller snarare, olika färger är olika effektiva om man vill “göra om” en vit pappersbakgrund. Det ser man enklast om man provar sig fram, sen blir det olika effekt beroende på vilken ljusmodifierare man använder, vill man ha en roligare toning kan man avgränsa ljuset lite så det går från ljusblått till mörkblått.

Bara att prova sig fram. Om man har en glad unge i närheten.

4 comments… add one
 • Camilla J 2 juli, 2009, 21:16

  Jag beundrar verkligen hur bra bakgrundsfärgen blev! Jag ser fram emot skissen på uppsättningen. Kanonbra artikel!

 • Camilla J 2 juli, 2009, 21:37

  Hej
  Jag försökte kommentera nyss, men den gick inte igenom av en konstig anledning.
  Jag förvånades över den blåa bakgrunden, att det var färgfilter på en blixt! Enormt bra gjort. Inspirerande artikel och jag ser fram emot ljussättningsskissen.

 • Stefan Tell 2 juli, 2009, 23:01

  Tack, är rätt nöjd själv. Har varit dålig på att utnyttja färgfilter på det sättet undantaget några tidigare försök. Det är som sagt ett experimenterande för att få det att bli bra och alla färger är inte lika enkla som blått.

  Ska fila på beskrivning och skissen framöver så ser du att det är rätt enkelt.

 • Helena/Bildbloggerian 3 juli, 2009, 00:29

  Tack för igår, det var himla kul att du fotograferade oss! Ska bli roligt att se resten av bilderna sen, du är mycket duktig så jag är inte orolig för slutresultatet, det beror nog snarare på om modellen lyckats undvika att visa dubbelhakor och utväxt :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.