≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Anpassning till tidigare fotografs bilder

Kryptisk titel, visst. Men ibland är det precis så som fotouppdrag kan vara, speciellt när det handlar om porträttfotografering av personal på företag. Oftast rör det sig om att företaget i fråga gjorde allt rätt och anlitade en fotograf för att ta bra bilder på medarbetarna. Sen anställs nya eller så var det några som var sjuka vid fotograferingstillfället. Och då måste man komplettera med nya bilder vid ett senare tillfälle.

Och då kanske inte den fotografen som anlitades ursprungligen är tillgänglig eller intressant. Så då får en annan fotograf uppdraget att ta likadana (eller åtminstone väldigt snarlika) bilder på de som ska ha nya bilder. Ibland faller det uppdraget på mig efter att företaget har letat på webben efter en porträttfotograf.

Senast blev jag kontaktad av ett byggföretag som hade anlitat en duktig fotograf från Karlstad (vet faktiskt inte riktigt varför, med tanke på att byggföretaget har sitt huvudkontor i Stockholm) men behövde komplettera med några enskilda porträtt. Och kravet var som sagt att ljussättning och bildbehandling skulle göra att bilderna passade in med de tidigare tagna.

Hur imiterar man då en tidigare fotograf?

Fråga fotografen

Absolut enklast är såklart att få några testbilder och gärna ett diagram över ljussättningen med så mycket information som det går, t ex avstånd mellan blixtarna och modellen m.m. Då har man en bra grund att starta från.

Se till att få en Photoshop-fil

Photoshop - se till att ha justeringar i olika grupper och lagerOm den tidigare fotografen har arbetat på ett sätt som liknar mitt kan han eller hon skicka över en Photoshopfil i lager där varje justering (kurvor, skärpa, nivåer, masker etc) och inställning finns med. Då vet man vilka retusch-moment som bilden har gått igenom för att få den stil som den har. Har man sedan en ursprungsbild som liknar den kan man kopiera över alla dessa inställningar, men oftast måste man sen göra lite justeringar för att det ska bli bra.

Titta på porträtten

Titta noga för att se hur ljuset faller, med lite erfarenhet kan man se om det har använts en stor ljuskälla eller flera mindre som dominerar. Se till att ha ett antal olika testbilder med olika modeller för att kunna se hur det blir med eller utan långt hår, och olika anletsdrag visar olika ledtrådar. Det är stor skillnad på att försöka klura ut hur en bild ska tas på en långhårig tjej om man bara har en testbild med en äldre man som är tunnhårig.

Kolla upp EXIF-data

Ibland går det att i efterhand se vilken utrustning som använts (kamera, slutartid, bländare och objektiv), och i viss mån även brännvidd som just den bilden har använt (om det är zoom-objektiv, annars är det bara att gå på objektivet). Det blir så mycket lättare att efterlikna något om man använder samma brännvidd, det blir annars rätt stor skillnad på hur man upplever porträtt tagna med ett 200 mm eller ett 50 mm som inte riktigt går att justera i Photoshop. Tyvärr försvinner denna information rätt ofta när man sparar bilder för webben.

Jämförelse på hur reflektioner i ögon ser ut med olika ljusmodifierare

Jämförelse mellan reflektioner i ögonen när man har använt 2 paraplyer, eller en Softbox Octa eller en Profoto Magnum-reflektor.

Titta på reflektionerna i ögonen

Ögonen är nog det i ett porträtt som oftast avslöjar enklast vilka typer av ljuskällor som har använts. Inte alltid såklart, men ofta kan man se reflektionen av en blixt med paraply (man brukar kunna se att det är ett paraply med spröt och sånt) eller om det är en rektangulär softbox (jämnare ljus fast i en rektangulär form). Men visst, det kan vara ett softboxparaply som liknar en softbox i form av en octagon.

Titta på ljus och skuggor

Kanske något för ett mer ingående inlägg senare, men rent generellt kan man få rätt mycket information bara genom att se hur ljuset faller på en persons ansikte. Är det en mjuk eller hård skugga under haka och näsa? Är ljuset jämt över ansiktet eller skapas det övergångar mellan ljust och mörkt på vissa ställen?

Den här tekniken är, i min mening, enklare att använda om modellen har en tydlig benstruktur som blir mer tydlig av ljuset. Är det en mjukare ansiktsform blir det oftast inte lika tydligt.

Så gjorde jag…

Tillbaka till uppdraget, efter att ha kollat på bilderna från den andra fotografen klurade jag ut att de hade använt ett objektiv på brännvidden 200 mm genom att kolla på bildernas EXIF-data. Och i ögonen syntes att det var två paraplyer (se övre bild till vänster) där den ena gav ett starkare sken men av reflektionen att döma var de på ungefär lika långt avstånd från modellerna.

Diagram över ljussättning i fotostudio med ett paraply och en softbox

Tyvärr hade jag inte två likadana paraplyer utan fick nöja mig med att ha det jag hade som huvudljus (till vänster om kameran) och istället en rektangulär softbox som upplättningsljus på skuggsidan. Så mycket mer komplicerat än så blev det inte.

portrattfoto_studio_retusch-fore-efter

Det mesta gjordes i Photoshop efter plåtningen, jag förstärkte ljuset och gav bilderna en lite hårdare karaktär med hjälp av en kombination av tonade masker, kurvor och ett svartvitt lager med lite olika opacitet. Plus lite justeringar av färgmättnad för att ge bilderna samma färgkänsla som de andra.

portrattfotografering_retusch-fore-efter

Till sist lade jag till en reflektion av ett andra paraply i ögonen (kopierad från originalbilderna), även om det knappt syns så tror jag det gör att det är mindre som känns avvikande.

Kanske inte världens mest spännande bilder, men vägen dit var full av små problem och klurigheter som gjorde uppdraget givande och utmanande. Och det skadar aldrig att öva på att efterlikna någon annan fotografs teknik.

Man lär sig alltid något och kan få nya idéer.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.