≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Spar pengar – köp blixttillbehör & objektiv begagnat

När det handlar om kameror och blixtar vill man säkert köpa några saker nya för att veta att man får garanti och att det inte finns några dolda fel. Men många gånger är det rätt onödigt att betala ett högre nypris när det oftast finns bra begagnade saker på marknaden.

Min första digitala systemkamera (en Fuji S1 Pro) köpte jag begagnad av en fotograf för bråkdelen av vad den hade kostat ny. Skulle jag köpt en ny kamera hade jag troligtvis lagt lika mycket/lite pengar, men fått mindre för pengarna. Nu fick jag den tidens proffsmodell utan att bli helt ruinerad.

Nytt ibland – begagnat ibland

Sedan dess har jag köpt nya kamerahus när det har varit läge, men alltid nytt. Mest för att vara säker på att garantin fanns där och att det inte skulle bli något strul. Sen är det såklart inte så lätt att veta skicket på en digital kamera bara av att känna på den, det kan ju finnas saker som uppstår först när man har använt den ett tag, och då är det lite sent att lämna tillbaka den. Och laga en digital systemkamera är sällan en billig affär, tyvärr.

Ser det helt ut?

Saker som är lite mer mekaniska, som objektiv och studiotillbehör (softboxar, stativ, blixttillbehör m.m.) är däremot en helt annan sak. Där är det lättare att se direkt om saken fungerar och inte har några direkta, synliga skador. Visst, objektiv kanske kan vara lite kluriga att granska noga, men de går i alla fall att reparera för det mesta, eller bara lämna in på service. Förutsatt de är av bra kvalité från början.

Bilden ovan på fotomodellen ovan är tagen med en Nikon D700 (köpt ny) och ett Nikkor AF 85/1,4 D IF som enligt Prisjakt kan kosta allt mellan 12.000 och 20.000 (!?) i Sverige.

Objektivet köpte jag begagnat i en fotoaffär i Tokyo, Japan 2005 när jag var där på ett uppdrag som även blivit lite bildarkivbilder av. Betalade då endast 5.000 kr för ett objektiv som fungerar perfekt än idag och inte behövt service eller reparation. Rätt mycket pengar över till annat.

Var hittar man bra begagnade fotoprylar?

Blocket i all ära, men när det kommer till fotoprylar av lite mer “professionell” karaktär finns det bättre ställen att leta på om man inte orkar bläddra så mycket.

Fotosidans Prylmarknad (radannonser) är ju ett bra ställe att starta på, om man vill köpa direkt av någon (oftast privatpersoner, men såklart inte alltid). Kan ju vara en poäng att köpa av en företagare för att få ett momskvitto om man själv är företagare.

Annars finns det lite begagnade fynd att göra i Stockholm på t ex Molanders, Procenter eller ScandinavianPhoto (som inte har alla saker i Stockholm iofs), då kan man åka förbi och känna på sakerna innan man bestämmer sig. Visst, det kanske inte alltid är lika billigt som på Blocket/Fotosidan, men lite enklare ibland med en affär. Sen finns det traditionella fotoaffärer som kan ha bra begagnade saker i lager, men jag har inte lika bra koll på dem och de är tyvärr rätt dåliga på att marknadsföra sig på nätet i min mening (men det betyder också att man kanske kan göra ett riktigt bra fynd när man väl hittar dem).

Magnum-reflektor från ProfotoSjälv köpte jag nyligen lite tillbehör till studio på Procenter, det blev en Profoto Magnum-reflektor tillsammans med ett tillhörande raster. Betalade ungefär halva priset, vilket fortfarande är rätt mycket pengar eftersom Profoto aldrig varit billiga, men trots att de var lite kantstötta fungerar de precis lika bra som nya och jag kan lägga pengar på annat. Och jag lever efter principen att det är en investering som man faktiskt kan sälja till ett hyfsat pris om jag skulle vilja det, till skillnad från om man väljer ett okänt märke. Fast det är såklart en smaksak.

Vart vill jag komma med det här?

Det kan man undra, satt mest och tänkte på hur jag skulle investera om jag hade börjat fotografera i fotostudio idag, och då blev det en massa text.

profoto_black_payoff_120pxJag tror fortfarande att jag skulle satsa på ett välkänt märke när det gäller blixtutrustning, t ex Profoto eller Elinchrom, som har ett brett och bra utbud av tillbehör (för det vill man alltid komplettera med, in absurdum).

Samma gäller för kameror tror jag, men det är också en smaksak, fast väljer man Nikon eller Canon är utbudet av begagnat så mycket större än om man hade valt Sony, Pentax eller Sigma (även om det såklart finns mycket till dem också). Eftersom jag började med ett Fuji-hus (som bygger på ett Nikon-hus) var vägen vald rätt tidigt, och när man har börjat köpa på sig objektiv och sånt blir det svårt att motivera ett byte, i min mening. Man blir tyvärr lite låst, så det är såklart bra att tänka efter före. Inte för att jag varit missnöjd, men att byta märke har aldrig känts som ett val.

En prisvärd kombination

nikon-d700-kamerahusKamerahuset skulle jag nog köpa nytt om jag började fotografera idag, och samma gäller nog själva studioblixtarna. Men när det gäller objektiv, stativ, softboxar och sånt kan man lika gärna köpa begagnat och få minst dubbelt så mycket eller dubbelt så bra för pengarna. Är man dessutom beredd att inte alltid ha det senaste utan kan “nöja sig” med förra modellen finns det ännu större chanser till fynd när andra byter upp sig till det nyaste.

Det om det, så tänker jag. Hur tänker du?

2 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.