≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Retusch för Görel Cronas nya film

Ibland får man blanda det stora med det lilla, och just det här faller nog definitivt in under det lilla. Skådespelaren Görel Crona håller för fullt på med att spela in “Dolores Tystnad” som är hennes regidebut (läs artikel i DN).

Dolores tystnad - retusch för Görel Crona - Före efter

I filmen ska ett fotoalbum vara med, vet dock inte om det har huvudrollen eller bara är statist, och i detta fotoalbum ska det finnas med en gammal bild på Per Oscarsson som ung. Sen ska även en bild på en av de andra i filmen finnas med och då måste en bild tagen i nutid matchas så att den liknar den gamla bilden.

retusch_dolores_photoshop_panel_adjustmentsEgentligen är det här något man skulle kunna göra på en minut i valfritt bildbehandlingsprogram bara genom att välja något antikt sepia-filter och trixa lite, men när man väl har börjat är det lätt att man överarbetar det hela mest för att det är kul.

Så jag tog ursprungsbilden och provade mig fram lite i Lightroom först för att få en uppfattning av hur olika effekter kan se ut.

När jag hade hittat en känsla som var ok skickade jag den vidare till Photoshop där det blev lager på lager på lager.

För att ljusa upp bilden och speciellt lätta upp skillnaden mellan ljust och mörkt ändrade jag lite i Nivåer/Levels. Sånt är alltid smart att göra med Adjustment Layers så man kan maska och justera dem i efterhand.

Sen lade jag på ett lager med Svartvitt och satte en ganska låg opacitet för att styra hur färgerna skulle tonas ner.

För att få till den där känslan som gamla och gulnade fotografier har gjorde jag förändringar i två kurv-lager. Dels för att få till en flammighet som blir när tryck på gammalt papper ljusnar och dels för att ytterligare lätta upp skuggor så mycket så de nästan känns grå (lite som filtret Solarize).

Och till sist, för att det verkligen skulle kännas som ett gammalt foto körde jag Difference Clouds (heter något med moln på svenska) med olika mycket oskärpa som jag använde blandningsläget “Soft Light” på. Det gör att speciellt skuggorna inte blir så jämna och att bilden inte känns så jämn i sin exponering.

Så, lite för mycket arbete för en bild som säkert inte ska vara med många sekunder, men har man väl börjat…

Vill ni följa inspelningen av filmen Dolores Tystnad har Görel Crona en blogg på Amelia där hon skriver lite då och då om inspelningsarbetet som pågår under sommaren.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.