≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Min bästa bröllopsgåva – bröllopsfotografering

bröllopsfotografering som bröllopsgåva

Var på ett bröllop i helgen när några kompisar gifte sig i Stockholm. De hade inte planerat att anlita något bröllopsfotograf för evenemanget men frågade om inte jag kunde ta med mig kameran och ta själva bröllopsbilden, eller vad man ska kalla den. Den bild de kommer ha ståendes hemma och använda till tackkort och sånt.

Och visst, det gör jag gärna. Även om jag inte försörjer mig som bröllopsfotograf är det alltid kul att fotografera på bröllop. Speciellt i fallen då man kanske inte känner så många är det ett otroligt kul sätt att lära känna fler än om man kanske bara hade varit där som gäst, utan kamera. Sen är det få tillfällen då så många blir så bra på bild som på bröllop. Det finns en aura av lycka som är svårt att hålla sig undan som gör att alla mest går runt med leenden på läpparna hela kvällen.

Perfekt bröllopspresent

Förutom att det är roligt att fotografera på bröllop blir det också en bra present till brudparet. Jag hade inte riktigt planerat att fotografera så mycket, men när man väl har kameran i handen kunde jag lika gärna fotografera det som hände runt omkring mig. Sen blev det såklart 500+ bilder som resultat, men så är det alltid när man väl sätter igång.

Lite mer otvunget som gäst

Eftersom jag inte hade planerat att fotografera mer än lite bilder efter ceremonin tog jag bara med mig min Nikon D700 (utan batteripack och rem) med ett 50mm/1.4. Lite större än en kompaktkamera, men fortfarande väldigt lätt och flexibel om man jämför med när det sitter ett batterigrepp på och ett större objektiv (som det ofta gör). Hade jag fotograferat bröllopet som ett uppdrag skulle jag helt klart haft med mig ytterligare ett kamerahus, några fler objektiv och en väska, och då blir det en helt annan sak. Nu kändes det väldigt enkelt att växla mellan fotografering och mingel.

Bröllopsfotografering är inget för mig

Jag har som sagt fotograferat på ett 10-tal bröllop under åren och resultatet har blivit väldigt bra (om man ska tro brudparen), men det är nog inget jag känner för att utveckla utanför min vänkrets. Det är roligt, visst, men att ha en verksamhet som bygger så mycket på att arbeta helger är inget för mig. Inte längre. Lägger hellre den tiden på familjen nuförtiden.

Privatpersoner = skattade pengar

Ibland blir jag tillfrågad om jag vill vara bröllopsfotograf, men jag säger alltid nej. Av flera skäl. Dels ovan nämnda att det går åt helger som jag helst inte arbetar på, om jag kan välja. Och dels för att när man bara arbetar med företag känns det genast så mycket tuffare att ta betalt av privatpersoner som betalar med deras hårt förvärvade skattade pengar. Räknar jag på ett fotojobb vid ett bröllop på samma sätt som jag skulle räkna på ett företagsjobb blir det genast rätt mycket pengar, även om jag nog inte är den dyraste fotografen i branschen.

Men ska man räkna ärligt går det åt timmar som annars kunde läggas på en företagskund, och det måste kännas lika prioriterat för att det inte ska hamna längst ned i högen om det dyker upp mer lönsamma uppdrag. Tycker jag.

Proffsfotograf är en trygghet

I diverse forum diskuteras ständigt vad man ska ta för bröllopsfotografering (bland fotografer) eller vad som är skäligt att betala för en bröllopsfotograf (som kund). Och det är ju med det som med allt annat, en fråga om vad folk är villiga att betala för en tjänst/produkt. Det finns ingen garanti för att en bröllopsfotograf tar den bästa bilden på ett bröllop, ibland kan de bästa bilderna komma från de sämsta kamerorna i händerna på någon som inte kallar sig fotograf, så är det bara. Men hyr man ett proffs får man i alla fall en trygghet (tror jag) och kan ställa helt andra krav.

Själv kan jag tycka att det borde vara värt ganska mycket att hyra in en professionell bröllopsfotograf för att föreviga den där dagen som man troligtvis har lagt rätt mycket pengar på och gärna vill ha fina minnen från (i bildform alltså).

Wizdom of cameras funkar inte alltid

Jag har några exempel från kompisar och andra som hoppats på att den samlade bildskörden från alla som har med sig kameror på ett bröllop ska resultera i några bra bilder från varje, och tillsammans bli ett bra fotoalbum. Tyvärr är det inte alltid så. Inte heller om man kör på klassikern och lägger ut engångskameror på alla bord. Troligtvis blir resultatet att man får in väldigt många nästan likadana bilder från vissa höjdpunkter, men däremellan blir det rätt tomt. Och  från senare på kvällen ingenting alls. Då dansar nog folk hellre.

En hyfsad kompromiss

Såg för ett tag sedan en idé någon hade på ett fotoforum, där han/hon föreslog att man kunde göra en budgetvariant. Hyr ett proffs till ceremonin i kyrkan och bilderna på brudparet som tas innan eller efter. Spar sedan pengar genom att anlita en entusiast eller glad amatör som får dokumentera festen efteråt. Då får man garanterat (förhoppningsvis) bra bilder från kyrkan och har sedan en (eller flera) person/er som bara ägnar sig åt att fotografera festen utan att tröttna och bli full.

Det lät som en bra mellanväg tycker jag. Kanske en idé för vissa bröllopsfotografer att snappa upp? Fast de kanske inte vill erbjuda ett budgetalternativ?

2 comments… add one
 • Johan 2 augusti, 2009, 03:35

  De du kallar budgetalternativ är nog den vanligaste varianten, om man får utgå från egen och kollegors erfarenhet.

  • Stefan Tell 2 augusti, 2009, 23:51

   Jo, det är nog sant. Men efter att ha läst igenom det igen funderade jag lite på om det kanske skulle vara ett alternativ att göra tvärtom.

   För fina bilder på brudparet och ceremonin i all ära, men på de bröllop jag har fotograferat tycker jag nog att den lyckliga känslan och glädjen syns mest på minglet och festen efteråt.

   Så en hyfsat duktig mingelfotograf kanske kunde vara den bästa investeringen?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.