≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Sigma DP2 verkar riktigt bra

Om man har vant sig vid en systemkamera tycker jag personligen att bilder från digitala kompaktkameror alltid är en besvikelse, åtminstone om man kollar på dem i större storlek på datorn. Vet inte riktigt vad det är som gör det, men bilderna får i princip alltid den där känslan av digitalbild, och det är inte så kul.

Att alltid ha med sig

Fast det finns såklart andra sätt att se på bilder, och om man ska tro t ex fotografen Chase Jarvis är den bästa kameran den man alltid har med sig, och det har han ju en poäng i. Och utskrifter eller bara enklare webbilder fungerar ju kompaktkameror utmärkt för, men för min egen del blir jag alltid trött när jag ser dem i Lightroom eller Photoshop. Kanske beror mer på de motiv jag oftast plåtar, har väl vant mig vid ett visst utseende?

Mina alternativ

I min eviga jakt på den där perfekta kompaktkameran som man alltid kan ha med sig (för kameran i iPhone är verkligen rutten, trist nog) har jag tittat på Panasonic Lumix LX3, Canon G10 och Nikon P6000 och några andra utan att verkligen fastna för någon så mycket att jag köper den.

sigma_dp2Men, det finns en kamera som känns annorlunda som nu kommit i en ny version. Sigma DP1, som vissa kallade Folk-Leican, var något helt annat om man tittade på de bilder som folk tog med den, den hade inte alls den där känslan av småsuddigt, allt är halvskarpt i hela bilden och lite utsmetat med märkliga färger. Problemet med DP1 var, i min mening, när man provade den. Då blev det smärtsamt att uppleva hur långsamt den fokuserade och fungerade i största allmänhet. Visst, det är väl ingen sportkamera, men ska man ha en kamera i fickan som man har med sig hela tiden vill man också hinna fånga det där som man tyckte var värt att fotografera. Ett äpple rör kanske inte på sig, men rätt många andra motiv gör det.

Lite nyare, och lite bättre

Med Sigma DP2 ska de ha lyckats snabba upp processen aningens så det kanske inte blir fullt lika långsamt, om man ska tro lite olika diskussioner i forum på Fotosidan, artikel i Cap & Design/IDG,  skriverier, läsarkommentarer, förhandstittar, bildexempel och recensioner. En uppdatering av firmware finns redan som ska fixa autofokus lite också. Så det låter ju bra.

Bild tagen med kompaktkameran Sigma DP2 av takuhitosotome från Flickr

Flickr finns en användare som heter takuhitosotome som har rätt många bra exempel på bilder från den nya DP2. En annan som är värd ett besök är Carl Rytterfalk (på Flickr) som har använt ett förhandsexemplar och visar upp lite bilder han tagit med denna (han verkar gilla manuell fokusering så det är inte så mycket snack om autofokus där). Plus lite exempel när ljuset varit lite sämre med högre ISO. Vill du kolla på RAW-bilderna har han även lagt upp några exempel man kan ladda ner om du vill se hur bildfilerna ser ut i originalformat. Letsgodigital har också lite bildexempel från verkliga världen. Många av bildexemplen tycker jag känns riktigt bra, sen hänger det såklart på fotografen att ta bra bilder, men bara att det finns möjlighet till lite kortare skärpedjup och även få krispiga detaljer med lite skön bokeh tycker jag det känns intressant.

Inget att filma med

Tyvärr verkar de ha inkluderat en filmfunktion som inte verkar vara något att hänga i julgranen. Fast vet man det innan kanske det går att bortse från?

Nu verkar de också ha samarbetat lite snabbare med Adobe som har tagit med DP2 i deras release candidate för Adobe Camera Raw 5.4 för Photoshop och Lightroom så man inte är låst till Sigmas egna programvaror. Alltid skönt att inte behöva ha olika program för sitt bildflöde kan jag tycka.

Smakar det så kostar det

Men, den är inte billig. Drygt 9.000 kr för en kompaktkamera enligt Prisjakt är rätt mycket pengar, och man får en riktigt bra systemkamera för den summan. Men en systemkamera är inte en kompaktkamera även om det är lätt att vilja jämföra bilder och bilder.

Missade jag något

Är det några bra källor jag har missat? Tipsa gärna. Jag gillar att läsa på alldeles för mycket om saker jag vill köpa av någon underlig anledning.

Just nu känns DP2 som det enda alternativet till LX3 för mig, men det hinner säkert komma ut andra, nyare och bättre modeller innan jag har bestämt mig. Tills dess fortsätter jag vara korkad och släpa med mig systemkameran eller förlita mig den i telefonen som inte är något vidare.

Vi får se hur det blir.

4 comments… add one
 • Carl Rytterfalk 3 juni, 2009, 11:37

  Hej Stefan!

  Kolla gärna på min film som visar ACR 5.4 vs SPP 3.3 och ladda hem raw-bilden om du vill. Jag har fotat en del med andra kameror och kommit fram till ungefär samma slutsats – ACR gör uträkningarna för snabbt. Det blir inge bra bilder helt enkelt. Vet inte vad du kör med för systemkamera men jag leker ibland med lite olika och nu senast med en Nikon D300. Det var häpnadsväckande skillnad mellan ACR och tex Raw Developer (som jag också gillar skarpt).

  fin blogg btw.. :)

  Länk till testen:
  http://www.rytterfalk.com/2009/06/03/dp2-in-camera-raw-54-vs-sigma-photo-pro-33/

  • Stefan Tell 3 juni, 2009, 11:48

   Tack för det tillägget, ska helt klart prova vid tillfälle. Använder mest Lightroom/Photoshop för bilderna från min D700 men har funderat på att ta mig an Nikon NX (heter det väl) för vissa bilder. Men, när det är stora mängder bilder som ska sorteras och levereras måste det vara riktigt smidigt och hittills har jag inte hittat någon bättre kombination än LR/PS för ett bra arbetsflöde. Och tack själv förresten.

 • Jan Malmström 16 juni, 2009, 17:24

  Bra inlägg. Letar också med ljus och lykta efter den perfekta p&s-kameran. Plåtade en hel del med ett par Ricoh Gr1:or under film-tiden. Men efter att ha gått över mer eller mindre till digitalt, finns det ibland behov av att använda en mindre kamera.
  Vet inte om det enda rätta är att försöka sig på en Leica?

  J.

  • Stefan Tell 17 juni, 2009, 11:21

   Tack, lägger alldeles för mycket tid ibland på att gå igenom marknaden att jag lika gärna kan skriva om det här. Nu kom ju även Olympus E-P1 som skulle kunna vara ett alternativ, får vänta och se vad testarna säger. Mycket talar för DP2 om man orkar med att hantera den vilket verkar fortfarande vara segt. Eller så är man lite lat och tar en LX3 som verkar bra den med, fast lite tristare.

   Hör gärna av dig och berätta vad du köpte sen och vad du tyckte.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.