≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Bra användning av fotografier (DN.se)

Roligare och bättre bildlayout i nya DN.se kan jag tycka som fotograf

Roligare och bättre bildlayout i nya DN.se kan jag tycka som fotograf

I morse såg jag recensionen av Malin IsakssonsRör vid mig” i Dagens Nyheter och den var rätt lätt att missa med en liten bild och inte så mycket utrymme. På nätet är det en helt annan sak, stort utrymme för foton och bra upplägg med faktarutor, relaterade länkar och sånt. En helt annan grej. Som det ska vara, helst.

Många tidningar på nätet gör tvärtom, ska man läsa det på skärmen får man nöja sig med att sidan trängs undan till fördel för annonser och annat. Kul att DN valt att faktiskt utnyttja utrymmet på skärmen till det som besökaren troligtvis är intresserad av, dvs innehållet och inte så mycket annonser och ramverket.

Som fotograf är det kul när porträtt man har tagit får ta plats, speciellt när det är (i min mening) en bra bild. Sen kunde de ha beskurit den aningens tajtare vid pannan, men det är en smaksak. Såklart.

Här kan du se fler bilder från en porträttfotografering med Malin Isaksson, och lite andra författarporträtt jag har tagit under åren.

Comments on this entry are closed.

  • Maria Sundberg 11 mars, 2009, 02:55

    Hej, tack för en bra och snygg blogg !
    Jag har en fråga till dig som fotograf.
    Varför tar du så ofta bort ena personens halva huvud just vid pannan ?
    Om man tittar igenom dina bilder så ser man det oftare…. än bilder då hela huvudet är med i bild.
    Jag har själv gjort det flera gånger så jag säger inte att det är negativt.
    Bara intresserad av att höra ditt tänk om varför
    du gör det.

    Tar du emot praktikanter vid dina fotouppdrag?

    Hälsningar Maria

  • Stefan Tell 11 mars, 2009, 11:50

    Ja du, apropå beskärningen som du har sett på mina porträtt så är det mest ett sätt för att få bilderna mer intressanta och fokusera på det jag tycker är det viktigaste (oftast ögonen och ansiktet).

    De flesta av bilderna som är tajt beskurna är de som används i mindre format, jag har oftast tagit varianter där hela huvudet och håret kom med, men när de används som typ tumnaglar tycker jag att det viktigaste försvinner om man tar med allt.

    Alla har ju egna idéer om tycke och smak, men jag beskär hellre en bit av pannan än låter personens ansikte vara ”hängande” genom att ta med hela håret men sen inte så mycket under hakan. Det är såklart en avvägning från porträtt till porträtt, men det här är något jag gillar.

    Hoppas det är svar på din fråga, och tack för kommentaren.

    När det gäller praktikanter brukar jag tyvärr oftast inte ha möjlighet till det av olika skäl, men ska fundera på det framöver.

  • Camilla 11 mars, 2009, 12:17

    Hej!

    Din blogg (och Flickr) är verkligen kanon! Tack för de snyggt illustrerade uppsättningarna av belysning i studio. Jag har precis inskaffat en liten själv och hos dig har man både chans att lära sig och inspireras.

    Det kommer bli många återbesök för min del.

    Med vänliga hälsningar
    Camilla