≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fototips: Undvik reflektioner i glasögon

När man fotograferar porträtt i fotostudio kommer man förr eller senare att fotografera en person som har glasögon. Det går bara inte att undvika. Sen är alla glasögon olika, vissa är behandlade med någon slags anti-reflexyta som gör att det kommer fungera bra, medan andra gör att man knappt ser ögonen bakom glaset när ljuset från blixten har träffat ytan.

Har du alltid glasögon?

Enklaste sättet är att ställa just den frågan. Alla har inte på sig glasögon jämt, och känner sig lika bekväma med som utan dem. Men, i de fall där personen som ska avporträtteras passar bäst i glasögon eller inte vill bli fotograferad utan måste man se till att det blir bra ändå. Även om de blänker mycket. Jag rekommenderar inte att fotografera någon utan glasögon om de inte känner igen sig i en sådan bild, då kommer de inte bli nöjda.

Allt handlar om vinklar, som allt inom porträttfotografering, och i filmen nedan ges några tips på hur man kan tänka för att lista ut vad som fungerar och inte när det gäller ljussättning och posering. Ofta räcker det med att få personen på bilden att vrida huvudet/ansiktet lite för att vinkeln mellan blixten, glasögonen och kamerans objektiv ska bli rätt.

Video från The Flash Centre, via Strobist. Större version här.

Fotograferar man däremot en person med glasögon och inte använder studioblixtar eller någon annan stark och riktad ljuskälla brukar det inte vara något större problem. I vissa fall är det en skön effekt om det blir lite blänk, men där är smaken såklart delad. Är man utomhus kan man alltid prova med ett polfilter för att kunna kontrollera reflektioner generellt och uppnå andra effekter.

Glasögon kan vara kniviga på andra sätt också, och det är speciellt viktigt att kolla så de hamnar rätt i bilden och på ansiktet. Det är så trist att upptäcka i efterhand att den bästa bilden förstördes bara för att det var en ettrig reflektion eller att en del av bågen gömde ögat lite.

If you can’t beat them…

Efter att ha fotograferat rätt många med glasögon och kämpat för att få glasögonen att bete sig som jag vill, dvs inte blänka så mycket, har jag provat ett par gånger att istället använda effekten man får av att faktiskt låta blänket i glasögonen att bli en del av bilden. Som på porträttet av Sven Nordqvist ovan tycker jag det fungerar med att ha en liten reflektion synlig i bild istället för att ha försökt dölja den med diverse knep.

Den metoden fungerar dock bäst på glasögon som inte blir lite dimmiga av ljusreflektioner, så kolla hur ljuset beter sig på de glasögon du ska fotografera. Känns de klara, glaset alltså, brukar det gå att göra som på bilden ovan.

På personer som alltid bär glasögon är det egentligen en rätt dålig idé att be dem ta av sig dem, eftersom alla ändå är vana att se dem med glasögon på. Sen beter sig folk som alltid har glasögon lite annorlunda när de har tagit av sig dem, och kommer kanske inte känna igen sig i bilden av dem utan.

Men, det är bara att prova sig fram.

5 comments… add one
 • Daniel Norin 5 februari, 2009, 00:36

  Jag får alltid the creeps när man ska fota porträtt och det kommer in någon med glasögon! Anser mig var rätt erfaren men alla glasögon har så olika egenskaper och får väldigt olika blänk.

 • anna 11 februari, 2014, 17:31

  Fotade ett bröllop tidigare och båda hade glasögon. vi fotade utomhus och det var bokstavligt talat snöstorm och lite skymning ute. inte alls det optimala för att få fina bilder. bilderna blev fina, men ingen av bruden eller brudgummen hade antireflexbehandlat sina glasögon, vilket resulterade i att det blev transparanta vita rutor i glasögonen. Vilket inte syntes i kameran när jag kollade efter jag tagit en bild, utan det kom fram supertydligt nu när jag tömt kameran. sjukt störigt för mig som annars är lite av en perfektionist.

  • Stefan Tell 19 februari, 2014, 00:19

   Sånt är trist, men på något sätt är vitt blänk att föredra framför det grönblå man kan få av vissa behandlingar, då ser det bara ut som fettfläckar. Man missar alltid något i kameran, för där ser det mesta bra ut av någon konstig anledning.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.