≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Modellfotografering i fotostudio (m. diagram)

Idag fotograferade jag lite bilder åt reklambyrån Svea Reklam och deras kund Bosch. Uppdraget var att ta fram ett antal bilder som visade upp deras produkter för hår, som t ex en hårtork/fön och en plattång, tillsammans med en modell som skulle använda dem. När allt är utvalt, retuscherat och klart kommer det att användas i diverse marknadsmaterial som byrån producerar.

Fotomodell i fotostudio, testbild för ljussättning

Jag har länge imponerats av andra fotografer som tar sig tid att visa upp och förklara hur de har satt upp ljuset för att få fram en viss bild. Det är otroligt lärorikt och inspirerande, tycker jag, att kolla igenom någon bra fotografs bilder på Flickr om man samtidigt kan se hur de har gjort, bakom kulisserna.

Så, det här kändes som ett bra tillfälle att börja med det själv. Sen är det en rätt bra vana att anteckna lite saker om hur man hade gjort för att få till just det där ljuset på en viss bild som blev bra, för att komma ihåg till ett senare tillfälle.

Bilden ovan är en testbild från dagens fotografering när jag kollade om ljuset kändes bra, och den har bara fått en enklare justering av färger och sånt i Lightroom, ingen annan retusch än så länge. I vanliga fall när jag håller på med porträttfotografering brukar jag inte ha så mjukt ljus, men nu passade det bra.

Smart att dokumentera

Nedan är ett ljussättningsdiagram jag har gjort med hjälp av en Photoshop-fil med massor av lager där det finns diverse olika symboler för all sorts utrustning man kan använda i en fotostudio. Bara att välja de blixtar, reflektorer och andra ljusmodifierare man har använt och flytta runt dem tills det stämmer överens med hur man hade ställt in allt.

Ladda ner den zippade Photoshop-filen här: www.kevinkertz.com

Ljussättningsdiagram för modellfotografering, fotostudio fotograf Stefan Tell

Diagrammet förklarar nog det mesta, men i korthet satsade jag på att få till ett ljus med ganska lätta skuggor (nu är de lite mörka på modellens ena sida, men det fixade jag senare). Så jag använde en Profoto Compact 600R som huvudljus med en Softlight Reflector (även kallad Beautydish) riktad mot modellens ansikte för att inte få ett alltför mjukt ljus, men lättade upp det med hjälp av en reflexskärm (Photoflex LitePanel) mellan kameran och modellen, vinklad snett uppåt i midjehäjd för att studsa ljuset upp mot ansiktet (syns inte så bra i diagrammet, men ni fattar säkert). Skärmarna på sidorna är av vitmålad wellpapp och gör att det ljusar upp sidorna på ansiktet och armar.

Bakom modellen, nära bakgrunden sitter två studioblixtar med softboxar från Profoto riktade mot modellens rygg för att dels ge ett kantljus till armar men även för att ordna med lite blänk i håret bakifrån. Den ena blixten har ett raster för att begränsa spridningen något, men den andra är helt öppen och lyser även upp bakgrunden så den är nästan vit.

Bakgrunden är en enkel vit pappersbakgrund på rulle. Kameran som användes var en Nikon D700 med ett 85mm-objektiv som jag tycker passar bra för porträttfotografering i halvkropp på lite avstånd.

Kanske början på en bra guide med fototips?

Jag har min fotostudio i ett inte alltför stort rum när jag gör uppdrag som detta, och mycket av jobbet handlar om att bygga upp en fotostudio, gång på gång, för det kan vara lite trist att använda samma inställningar till allt. Men det kan vara lätt att glömma hur man gjorde tidigare.

Nu gäller det bara att orka göra den här typen av guider för lite olika ljussättningar jag använder så kan jag nog få ihop ett bra arkiv jag kan kolla på när inspirationen tryter. Eller för att inspirera andra?

De färdigretuscherade bilderna kan du se här…

Hör gärna av dig om du har några frågor.

5 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.