≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fototips: Så väljer du blixtparaply

Porträttfotografering i fotostudio med paraply

Har du en separat blixt till din kamera är det en rätt enkel match att börja experimentera med att använda den på ett lite roligare sätt för att kunna få mer studiokänsla på ljussättningen. Såklart går det att använda paraplyer till både kamerablixtar och studioblixtar, utomhus eller i fotostudio.

Klicka här för lite exempel på bilder tagna i fotostudio med förklarande ljussättningsdiagram. Det kanske oftare är softboxar och andra ljusmodifierare, men kan nog vara till viss hjälp.

Stor, liten, silver, genomskinlig eller vit?

En av de mest användbara och prisvärda ljusmodifierare man kan börja med är ett paraply till blixten. Men frågan är om man ska köpa ett med silverfärgad insida, ett mjölkfärgat halvgenomskinligt eller ett med vit insida? Sen finns det även vändbara paraplyer som kan vara lite dyrare men mer flexibla. Plus att det finns olika storlekar.

David Hobby som driver Strobist.com har gått igenom och samlat några rekommendationer och tankar kring på vad man kan tänka på när man ska köpa blixtparaply. Mycket läsvärt.

Bilderna ovan är tagna i en liten studio med studioblixtar för några år sedan. Då hade jag inte samlat på mig så mycket utrustning och fick jobba med det jag hade. Så bakgrunden är belyst med en blixt som har ett mjölkvitt paraply framför sig för att göra ljuset mjukare och sprida det, och den blixt som är riktad mot personen har ett paraply med vit insida som ljuset studsas mot och ger ett intryck av en större ljuskälla.

För att kunna styra ljuset mer har jag använt softboxar/bouncers mer de senare åren, men ett paraply är otroligt prisvärt och bra mycket lättare att få plats med om man ska fotografera utanför studion.

Problemet kan vara att avgränsa ljuset på ett bra sätt bara.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.