≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Idé till Profoto

Har länge funderat på varför tillverkare av studioblixtar och “ljusmodifierare” (eller “Light Shaping Tools” som Profoto kallar dem) är så snåla på att visa exempel. Visst, det skulle säkert gå att låna hem något från dem eller hyra om man vill prova på lite, men varför inte ha fler exempel på hur olika blixtar och blixttillbehör (reflektorer, softboxar, paraplyer etc) ger olika resultat i den färdiga bilden. Det är ju inte så att det direkt saknas fotografer som skulle kunna användas som exempel.Det finns en liten “showcase”-del på deras internationella webb, men där är det inte mycket information, åtminstone inte vad det gäller produkterna.

I dagens uppmärksamhetssamhälle är ju länkar och sånt hårdvaluta, så jag tror inte det borde vara några problem att få in bra material från kunderna. Sätter de sig ned och gör en bra exempelmall på hur informationen kan presenteras blir det också så mycket lättare.Om alla fotografer “taggar” sitt innehåll på samma sätt kommer det kunna bli väldigt lätt för besökare att jämföra exempel gjorda med hjälp av olika tillbehör.

Profoto USA har en egen (men hittills väldigt liten) grupp på Flickr, de har inte använt den speciellt aktivt förutom att länka till deras relativt nya blogg, men initiativet är såklart lovvärt. Men de kunde ju göra så mycket mer. Det intressanta är också att det är just Profoto USA som har denna grupp, varför inte Profoto internationellt?

Så jag skrev ett inlägg i gruppen för att se hur de reagerar:

When buying light and/or light modifiers, most of the manufacturers, Profoto included, really don’t offer much guidance. On the other hand, here on Flickr, the examples and sometimes the setups and information is in abundance.

Wouldn’t it be a good idea for Profoto to ask photographers here using the products to include a bit more information and tag things accordingly so this group could become the go-to-place for comparing different setups, light shaping tools and see how the effect of using Profoto can result in brilliant photos?

I know there is a still life picture lit with different equipment on the Profoto site, but it’s just not that informative, at least not in my opinion. And the “Showcase” part on the international site is nice, but not so much information there either.

What I would love to see is some moderated content and specialized tags (i.e. profotosoftlightreflector and such), all in one place. Set up a list of how to tag the equpiment correct, so there would be easier to search for a specific reflector or softbox.

If people would include setups and diagram, the better.
Example: http://www.flickr.com/groups/393458@N21/

When buying light modifiers it is not always easy to know the difference between the results from an ordinary zoom reflector and the Magnum, especially when you can’t find anything to compare from. This would be a good place to start.

Your blog is a really good start for interacting more with your customers, but it could be soo much more.

I would love to contribute. And especially see how I can get better by using the right tools in different ways.

Ska bli intressant att se om de gör något av det. För när man köper dyr utrustning till sin fotostudio skulle det vara bra att ha lite mer underlag än ett produktfoto av ett paraply och inte så mycket mer. En bil kan man åtminstone provköra gratis utan problem.

Tror det skulle kunna bli en bra resurs för Profoto, inte bara USA såklart, när de vill visa exempel på hur bilderna kan bli om man använder deras utrustning.

Tillverkaren Photoflex har t ex mycket bra information och råd till de som vill köpa eller redan har deras utrustning, kanske mer riktad till nybörjare och de som kanske inte kallar sig proffs (åtminstone om man ska utläsa något av tonen och språket i deras texter). De har t om en egen Web Photo School med gratislektioner och prenumerationer på deras betaltjänster.

Ã…terkommer med uppdatering senare, om något händer dvs.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.