≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Hyra kamerautrustning, vore inte det bra?

Aldrig har väl så många lagt ner så mycket pengar på kameror och annan utrustning som fotografering kan skapa ett behov av? För 10 år sedan hade säkert många en kamera, men troligtvis inte utrustning värd så mycket som nu.

Den digitala utvecklingen tog bort den “rörliga” kostnaden med film och framkallning vilken kanske var den hämmande faktorn då. Nu finns det ingen gräns för hur mycket vem som helst kan tänkas lägga på en ny systemkamera, objektiv, blixtar och annat man kan få smak för.

Men det känns väldigt stelt ändå. Tycker jag. Tillväxten sätter hoppet till nya modeller och allt som behöver uppgraderas när kameratillverkarna byter format. Hade man en Nikon med DX-format på sensorn och köper en D700 eller D3 med FX-sensor känns de gamla DX-objektiven som var skräddarsydda för de mindre sensorerna rätt bortkastade. Så det blir till att köpa nytt. Igen.

Prisvärt med begagnat

Att köpa begagnat är oftast en väldigt bra affär om man kan tänkas riskera att köpa utan garanti. Visst, allt slits, och har man otur går kameran sönder dagen efter köpet. Men det går verkligen att få tag på riktigt billig utrustning om man kan ta förra årets modell. Speciellt objektiv är något man kan fynda.

Dyra saker behöver man väl provköra?

Bilden ovan är tagen med ett Nikkor 85 1.4 som jag köpte begagnad i Tokyo för några år sedan. Kostade en tredjedel av vad det står på prislappen i butik. Fungerar precis lika bra. Men sen är det objektiv jag har köpt nya, t ex ett 12-24 mm som jag inte har använt alls mycket. Behövde det till ett par fotograferingsuppdrag då jag hade behov av ett bra vidvinkelobjektiv, och betalade tiotusen och lite till för det. Visst, det har väl betalat sig, men knappt.

Svårt att hyra kamerautrustning för gemene man

Hade jag varit smart skulle jag ha hyrt det. Men i Stockholm är det inte helt lätt att hitta ställen som hyr ut utrustning, eller snarare, de skyltar inte med det så värst. Om man inte räknar in Procenter som inte döljer det. Kameradoktorn lär hyra ut utrustning, sägs det, men med en webb som mest signalerar att de inte gillar Internet blir det svårt att locka in folk i butiken. YFO har en bra butik i Stockholm med bra personal, men sedan de tog bort “köp”-knappen på deras webb har de valt bort en stor målgrupp.

Provköp, provhyr eller något sånt

Som så ofta börjar jag meningar med “varför” och nu kommer det igen. Varför satsar inte fler butiker på att få in kunder genom att låta dem hyra det där supertelet, eller ett fisheye? För även om de kanske har lagt 10.000 på ett kamerahus kan det bli svårt att få dem att hosta upp det dubbla för ett objektiv som de kanske inte ens har provat? Annat än i butiken. Men tillsammans är ju glada amatörer och semi-professionella en fantastiskt köpstark målgrupp. De är ju rätt många.

Funkar i USA, varför inte här?

I USA finns t ex borrowlenses.com som hyr ut objektiv och kameror, blixtar och annan utrustning. De har en enkel men bra webb med tydliga priser. Verkar ju fungera där, så varför satsar ingen på det här i Sverige?

Jag har ingen större insikt i kamerabutiksbranschen, men har en känsla av att om de började hyra ut utrustning på bred front kunde de locka fler att satsa ännu mer pengar på fotografering. Det är ju trots allt i mångt och mycket en materialsport utan dess like. Sen borde man kunna tjäna pengar på att t ex hyra ut objektiv där man sen får räkna av hyreskostnaden om man väljer att köpa det sen. Lite som det fungerar i andra branscher.

För en uppstickare i kamerabranschen kan det vara en bra väg in. Behöver ju faktiskt inte ens ha en butik i någon storstad, lite som Cyberphoto och Scandinavian Photo när de började och snodde en stor del av kakan.

För reportage, produktfotografering och porträtt har jag utrustning så jag klarar mig. Men jag skulle gärna hyra ett supertele nästa gång jag fotograferar racing, och t ex följer med Tony Ring till någon racingbana ute i Europa, men att köpa det känns tyvärr inte befogat. Sen kanske jag skulle fastna för det när jag väl hade provat, vem vet?

11 comments… add one
 • Rikard Alard 9 september, 2008, 09:52

  Jo, hyra vore definitivt ett bra alternativ. Jag har funderat på att köpa en D700 med några olika objektiv men man vet ju inte exakt vad man får genom att bara läsa recensioner på nätet och testa i butik. Att hyra vore ett perfekt tillfälle för att verkligen testa vad utrustningen går för!

 • Peter Krantz 15 november, 2008, 16:04

  Jag instämmer till fullo. Speciellt skulle jag vara intresserad av att hyra lita mer udda objektiv (typ tilt-shift) för speciella ändamål. Det borde vara enkelt att göra vinst på en sådan affär för den som hyr ut.

  Jag skulle även vilja kunna hyra färgkalibreringsutrustning för skärmar. Känns vansinnigt att lägga ut pengar på en pryl som en hobbyfotograf kanske använder en gång om året.

 • Jonas Mårtensson 4 januari, 2009, 06:18

  Jag skulle gärna hyra ett Nikon 600mm till våren för att fota fåglar, jag bor i Täby utanför Sthlm. Har du ett? Vad kostar det att hyra? Mvh Jonas

 • Stefan Tell 5 januari, 2009, 12:47

  Hej, jag har tyvärr inget sådant objektiv och just de lite mer extrema teleobjektiven verkar svåra att hyra i Sverige. Skulle nog rekommendera att du kollar med t ex ScandinavianPhoto.se eller kollar på Fotosidan.se för att se om det är någon där som har ett de kan tänka sig hyra ut.

 • Tomas S 21 april, 2009, 14:01

  Antar att du inte har sett det här?

  Det ser ju precis ut som det som efterfrågas i postningen?

  http://www.cyberphoto.se/pro/

  • Stefan Tell 21 april, 2009, 14:12

   Nä, det hade jag inte sett. Men om man läser avtalstexten lite snabbt ser det mer ut som köp på avbetalning (eller klassisk leasing) i mina ögon eftersom de skriver ut kostnaden för att hyra i 36 månader som standard.
   Men, de skriver också att man kan kontakta kundtjänst för kortare hyresperioder. Tror dock inte är vad andra verkar vara ute efter som snarare vill kunna hyra ett objektiv en kortare tid, för att testa eller till ett specifikt uppdrag, ungefär lika enkelt som när man hyr en bil.

 • Tomas S 21 april, 2009, 14:45

  Nej, det ser väl inte riktigt klockrent ut på det sättet. Det beror väl kanske lite på hur mycket priset går upp för en kort hyrestid (typ en månad).

  Jag är också väldigt intresserad av att kunna hyra lite prylar för att testa. Det är ju ändå en rejäl slant man får hosta upp för vissa objektiv. Har man inte en bra fotoaffär i närheten som har mycket utrustning i lager är det ju väldigt svårt att få känna lite på grejerna innan man köper.

 • Pablo Hernández 9 september, 2010, 13:13

  Angående Hyra objektiv!

  Har länge funderat på detta och har nyligen införskaffat ett Nikon Nikkor 70-200 f/2.8 till företaget och detta har vi valt att testa för uthyrning. Tanken är att om intresse finns så kommer vi att små småningom börja utöka sortimentet. Hoppas att någon intresserad hittar tråden :) Vi finns i Skåne, mellan Eslöv och Lund.

  Boka objektivet kan ni göra på http://xponerahb.se/hyra-nikon-objektiv

  Mvh Pablo

  • Stefan Tell 11 september, 2010, 00:24

   Bra idé, hoppas det går bra och att fler gör som ni. Lycka till

 • Erik Ekstrand 1 juli, 2011, 20:04

  kan tipsa om mitt företag http://www.photoactive.se som hyr ut Kvalitetsfull utrustning från Pentax & Canon (kommer utöka sortimentet mycket och fler fototjänster med tiden) till både privatpersoner & företag, bokas enkelt och snabbt via hemsidan, varan skickas på posten. priserna är inkl moms, frakt (fram & tillbaka) och Försäkring för dig som kund av utrustningen i hela världen.

  Utrustning just nu:
  Pentax 645D
  Pentax 645 FA 45-85
  Pentax 645 A 600 5.6
  Canon ef 85 1.2L II USM
  några paket lösningar också..men som sagt kommer utöka mycket framöver..så kolla in sidan med jämna mellanrum.

  Mvh
  Erik Ekstrand
  Photoactive.se

 • Jens 31 juli, 2014, 16:39

  Gammalt inlägg men var idag och pratade med Scandinavian Photo och de hyr ut till en billig peng. Både till privatperson och företag. Just privatpersoner är det inte så många som hyr ut till. Enda som krävdes var betala med kort och att man har hemförsäkring. Jag ska testa :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.