≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fototips: testa ljussättning i webbläsaren

ÄR du intresserad av fotografering i studio eller bara vill se hur ljus från olika håll ger olika effekt kanske det här kan vara något? En rätt smart men aningens aningens begränsad applikation där man som besökare kan testa hur ljus från olika vinklar resulterar i olika ljussättning av den virtuella modellen. Kanske inget jätteanvändbart, men i alla fall en liten början på något som skulle kunna bli fantastiskt för de som vill lära sig om hur ljus i olika form från olika håll resulterar i olika ljus och skuggor.

Varför görs inte detta av “rätt” företag?

Det kan man undra. De mest naturliga att plocka upp en idé som denna vore såklart de som producerar och säljer utrustning för fotografering och ljussättning, dvs studioblixtar och andra ljusmodifierare (reflexskärmar, softboxar, paraplyer etc.). Skulle t ex Elinchrom, Profoto eller Photoflex lägga några kronor på att utveckla en applikation där deras hugade spekulanter kan testa skillnaden mellan ett silverparaply eller ett vitt, eller en stor alternativt liten bouncer, då skulle de genast bli en källa för inspiration för de som inte riktigt har tagit steget och köpt lite mer avancerad utrustning.

Visst, det är såklart fler faktorer än bara blixten som spelar roll, men man måste börja någonstans. En skiva kan man provlyssna, men utrustning i den här kalibern är tröskeln till betydligt större. För de som redan är inne i cirkeln är det inte så svårt kanske, men potentialen finns bland alla som vill men kanske inte har tagit steget fullt ut.

Och frågan är som sagt varför det är en webbplats som Photoworkshop som gör detta, visst, de har också något att vinna på det, men företagen som tjänar pengar på att sälja utrustningen skulle kunna vinna så mycket mer på det.

Jaja, nog om det. Här är länken (eller klicka på bilden).

http://photoworkshop.com/static/lightcage/index.html

.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.