≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fototips: Diagram för ljussättning

Ett bra sätt att lära sig hur man uppnår olika effekter med studioblixtar, få tips om fotografering i studio och annat som gör livet lättare (och svårare) för fotografer är att titta på andras foton. Och klura.

Fast ett bättre sätt är såklart när någon vänlig själ har tagit sig tiden att dokumentera hur de har placerat blixtar, gobos, reflektorer och annat som gör att ljuset faller precis så som man vill ha det. För de som gillar att göra det manuellt finns det en Photoshop-fil därute från en kille som heter Kevin man kan använda sig av.

Drag, släpp, vrid, kommentera och spara

Vill man göra det lite grövre men lite enklare så har jag hittat en webb som har en enkel liten funktion där man kan dra och släppa olika blixtar och ljusmodifierare (softboxar, paraplyer och sånt) för att illustrera hur det såg ut “behind-the-scenes”. För minnet eller för sin publik.

Tyvärr är denna version aningens skral i utbudet av utrustning, det finns t ex bara ett fåtal softboxar och inte så mycket mer. Men med lite anteckningar blir det hyfsat tydligt.

Sen är det bara att spara ner bilden till datorn och ha som referens när man år senare undrar hur man egentligen ljussatte det där porträttet som blev speciellt bra.

http://www.professionalsnapshots.com/PhotoDiagram/

Vill du se mer av andras uppsättningar, kolla på Flickr-gruppen:
S.U.M. (Setups Mandatory) Show us your lights!

En lite mer avancerad version finns här:
http://lightingmods.blogspot.com/2007/09/lighting-setup-diagrams-with-and.html

Kevin Kertz Photoshop-fil med en massa objekt:
http://www.kevinkertz.com/fm/LightingSetup.psd.zip

Det om det.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.