≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Profoto B10 Plus – test och recension

Test och recension av batteriblixten Profoto B10 Plus som är en längre variant av Profoto B10 med dubbel ljusstyrka. Fotograf Stefan Tell

Profoto B10 Plus heter den senaste batteriblixten från Profoto. En Profoto B10 plus fyra hekto och sex centimeter skulle man kunna sammanfatta det som, plus motsvarande ett bländarsteg mer i ljusstyrka. Alltså dubbelt så stark som B10.

Slut på recension.

Eller så kan man säga att nu finns det en mini-B1X för de som tycker att B10 var för svag (250Ws) men ändå gillade formfaktorn och vikten. Du får ju nu 500Ws men en blixt som är över ett kilo lättare.

Profoto B10 Plus jämförd med Profoto B10, två batteriblixtar. Fotograf Stefan Tell.

En B1X Light kan man också säga

B1X var ju en uppdatering av B1, A1X var en uppdatering av A1, medan B10 Plus är en förstoring av Profoto B10, ungefär som iPhone finns i standard och Plus. Här är det dock utrustning du inte behöver klämma ner i en byxficka, så storleken är inte lika avgörande.

Egentligen ska man inte blanda ihop B10 Plus med B1X alls. Det är två lika men olika blixtar. Ursäkta förvirringen, nu fortsätter vi.

Vill du läsa mitt test av Profoto B10 med alla grundläggande fakta och sånt så finns det på bloggen med massor av bilder.

Samma batteri = halva antalet blixtar på full styrka

Profoto B10 Plus använder samma batteri som B10 och samma laddare, och eftersom den är dubbelt så ljusstark blir det såklart hälften så många blixtar man får ut per laddning.

200 blixtar på full styrka för Profoto B10 Plus jämfört med 400 blixtar för Profoto B10. Men inomhus och alla dagar då det inte är klarblå himmel med strålande sol och man har effekten på 6, 7 eller 8 får man ut otroligt många fler blixtar ur ett fulladdat batteri.

Å ena sidan kan man fundera varför inte Profoto gjorde ett större batteri till en större blixt, men å andra sidan väldigt skönt att man kan kombinera Profoto B10 och B10 Plus utan att behöva investera i olika batterier och laddare. (Hade såklart varit coolt med två batterifack, men också krångligt samt mer vikt på toppen av ett stativ).

1,9 kg är fortfarande lätt

Jag har ju alltid mina blixtar på stativ, men ändå är det skönt när saker inte väger så mycket. Trots 400 gram extra känns blixten fortfarande lätt.

Den ena väger som två mjölkpaket, den andra som när man precis druckit två glas och ändå vill hålla mjölkpaketen på rak arm.

Samma ljusformare passar B10 Plus

Såklart. Alla Profotos blixthuvud har samma diameter.

Däremot, på samma sätt som med Profoto B10, bör man tänka på att rekommendationen är att inte använda de största/tyngsta ljusformarna. Tror 120 cm Octa är en av de större man rekommenderar.

Samma stativ passar B10 Plus

Jag tycker Profoto B10 Plus inte är så mycket tyngre än B10, vilket gör att samma blixtstativ jag använder för B10 kommer bli lagom för B10 Plus. Inomhus eller en oblåsig dag funkar t ex de smidiga Manfrotto 1052BAC som inte väger så mycket och fälls ihop platt. Vill man ta det säkra före det osäkra känns ett 1005BAC eller 420B alltid stabilt.

Här kan du förresten läsa ett blogginlägg om blixtstativ.

Samma variabla färgtemperatur (inställningsljuset alltså)

Använder du det fasta modelljuset på max 2500 lumen kan du variera det från varmt till kallt ljus. Precis som på Profoto B10.

Jag måste erkänna att jag som stillbildsfotograf inte har använt denna funktion särskilt ofta, men någon gång då och då faktiskt. Så jag kan inte riktigt svara på om det här ljuset funkar för video heller.

Uppdatera firmware via appen

Jag tror inte jag gick in så mycket på Profotos app i min recension av Profoto B10 när den lanserades, men att uppdatera mjukvaran via mobilen är otroligt smidigt. Bara det är ett säljargument för både B10 och B10 Plus, man slipper helt krångla med USB-sladdar och allt sånt.

Profoto B10, B10 Plus och B1

När Profoto B1 kom var det som en liten revolution för mitt sätt att arbeta, men jag kunde inte riktigt släppa mina D1:or. Nu när jag helt har gått över till Profoto B10 men har B1:or kvar blir det så uppenbart hur olika de är i storlek och vikt.

Som jag förstår upplägget så är Profoto B1 arbetshästen och den snabba hästen. Men tung, jämfört med de ystra unghingstarna B10 och B10 Plus. Men långsamma unghingstar samtidigt. För det är en viss skillnad i uppladdningstid, och allt är mer väl tilltaget på B1:an.

Vem köper Profoto B10 Plus?

Jag kommer köpa en (1) Profoto B10 Plus.

Nu när solen kommit fram på allvar har jag faktiskt varit nära att lägga ner en Profoto B1 i rullväskan just för att få ett bländarsteg mer ljus att jobba med. Så som jag ljussätter och fotograferar porträtt funkar Profoto B10 i princip i alla situationer, men då och då finns det begränsningar.

Särskilt med High Speed Sync (HSS) en solig dag och kanske ett paraply med diffusionsduk på, då återstår inte jättemycket ljus. Ett bländarsteg extra kan göra rätt stor skillnad.

Vad kostar Profoto B10 Plus?

Enligt de uppgifter jag har fått kommer Profoto B10 Plus kostar strax under 17.000 kr för en blixt, batteri och laddare. En Profoto B10 i samma sorts paket kostar idag ca 14.300 kr. B1X ligger på cirka 16.000 kr.

Alla priser exkl. moms.

En ljus och lätt blixtutrustning

Med de här tre blixtarna på bilden ovan; en Profoto A1 på ett Nano-stativ och sen en Profoto B10 samt en B10 Plus på lätta blixtstativ som går att fälla ihop platt får man mycket ljus till låg vikt. Dock inte gratis såklart.

En lätt rullväska full av ljus

Såhär ser min ThinkTank Logistics Manager 30 ut (med stora hjul såklart) när jag har packat den för mina vanliga fotouppdrag. Skillnaden nu är att jag fått ner en tredje batteriblixt som funkar med OCF-ljusformare.

Allt syns inte från den här vinkeln, men om jag gör en lista på det som ligger i rullväskan blir det såhär:

  • Två kamerahus (Nikon D5/D750)
  • Tre objektiv (24-70, 85 och 50 mm)
  • En Profoto B10 Plus
  • Två Profoto B10
  • Två Profoto A1
  • Reflexskärm
  • Extrabatterier till allt
  • Två Air/TTL Remote
  • Silvertejp
  • Blandat jox som alltid blir kvar…

Det är ganska bra att få ner fem ljuskällor, två kameror och tre objektiv. Ifall jag behöver så skulle jag kunna hitta plats för ett teleobjektiv också, sen kan jag såklart rensa facken som mest innehåller klämmor och lite sånt, men det är rätt skönt att ha det med sig.

Vilken blixt ska man välja?

Jag gjorde tidigare ett blogginlägg som jämför Profoto A1, B2, B1 och B10, men nu har ju B10 Plus tillkommit och gjort allt svårare igen.

Mitt svar är nog som tidigare, det beror helt på.

Tycke och smak, är ett annat svar.

Det går att klara sig långt med Profoto A1 och ett enkelt blixtparaply, men en B2 kan du köpa begagnad för jättebra pris och få mer ljus.

Behöver du en snabbare blixt, en rejäl som orkar med tunga ljusformare och du ändå tänkt ha ett ordentligt stativ? Köp Profoto B1.

Vill du hellre ha lättare utrustning, då kanske B10/B10 Plus tillsammans med A1 är något att fundera på. Lite på bekostnad av snabbhet såklart, men kanske inget som är hela världen?

Står valet mellan Profoto B10 och B10 Plus är frågan i princip bara om ett bländarsteg extra är värt några tusenlappar. Plus kanske någon tusenlapp till för extra batterier eftersom det kanske krävs?

Svårt val, som mycket i livet.

För min del kommer en Profoto B10 Plus bli perfekt. Det är ändå alltid bara en blixt som är huvudljus i mina ljussättningar, och resten brukar alltid vara inställda på betydligt lägre effekt.

Nu väntar jag bara på att Profoto ska göra ett batterilock, sen är jag nöjd. Annars får jag göra ett själv.

Har du några frågor som inte besvarades i recensionen, skriv gärna en kommentar så ska jag försöka svara något smart.

/Stefan