≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Utan ljusmodifierare i fjällen (Profoto B10)

För att vara en fotograf med smidig utrustning är jag rätt dålig på att fotografera utanför jobbet. Men en tradition har jag lyckats hålla fast vid, och det är att släpa med mig någon Profoto-blixt och ett stativ till fjällen.

Detta sportlov blev inget undantag, men istället för bara en Profoto A1 tog jag med mig en B10 för att se hur den gillade högsta punkten i Lindvallen, Sälen. Kort svar: de trivdes ihop alldeles utmärkt.

Snöporträtt utan blixt?

Bilden ovan är tagen med ett 24-70mm/2.8 med solen rakt fram, exponerad så snön inte blir helt utfrätt. Kanske inte det roligaste porträttet?

Blixt för finare himmel

Fotograferar man med solen i ryggen blir en klarblå himmel precis så klarblå man vill ha den ibland. Men vill man fotografera i motljus är det lätt att allt blir daskigt. Om man inte lägger till lite blixtljus, dvs.

Lensflare och soleffekter

Det roliga med att ha en blixt och fotografera mot solen är ju att man då kan börja styra ljuset. Inte bara exponera efter stenhårt motljus.

Sånt kan ju bli bra det också, men värst mycket kontroll över färgen på himlen och sånt har man inte direkt.

HSS och exponering

För att göra detta fotoprojekt relativt enkelt och snabbt tag jag mig friheten att arbeta lite bakvänt. Först exponerade jag bilden så himlen blev så djupblå det gick, ungefär. Själva solen blev pyttelite utfrätt, men så ska det ju vara, snön däremot har detaljer kvar överallt.

1/4000 sekund och bländare 2,8 på ISO200 blev det. Sen satte jag på min Profoto B10 som stod nedtryckt i snön på ett Manfrotto Nano-stativ, med fotoryggsäcken hängades som tyngd långt ner.

Eftersom det var på toppen av ett berg och det blåste lite skippade jag helt ljusmodifierare. Hade jag haft mitt vanliga blixtparaply med diffusion skulle blixten fått stå supernära, men på effektläge 10 och bara den inbyggda reflektorn kunde den vara en bit bort.

Sen återstod bara att instruera min trogna modell exakt i vilken vinkel som det skulle slängas snö för bästa effekt. Det tog nästan mest tid. Snö samarbetar inte alltid.

Med solen i ryggen

Mest på kul provade vi också att fotografera åt andra hållen, med blixten till vänster och solen i ryggen. Fast jag föredrar nog ändå de porträtt där solen får vara med och stöka till det lite så inte allt blir för slätt och platt.

Profoto B10 jämfört med A1

Eftersom jag gjorde ungefär exakt samma plåtning förra året men med en Profoto A1 som ljuskälla kan man jämföra lite. Då hade jag av någon märklig anledning exakt samma inställningar på kameran, men ett halvtransparent paraply för vissa bilder.

Läs hela inlägget här: Profoto A1 i fjällen

Skillnaden är ganska enkel, en B10 kan man ha en bit bort, det gick inte riktigt med en A1 i dessa förhållanden. Sen räcker batteriet på en B10 betydligt längre på full effekt och laddtiden är också rejält kortare.

För just denna fotografering räckte min fotoryggsäck utmärkt, i den fick jag plats med en A1 (i reserv), en B10 plus batteri, en Nikon D750, radiosändare och lite annat. Stativet spände jag fast utanpå.

/Stefan

2 comments… add one
 • Erik Lundebirg 4 mars, 2019, 14:31

  Tack Stefan! Har skaffat mig en B10 plus en OFC Magnum reflector så ditt inlägg passarmig bra då jag tänker mig liknande on location framöver. Tack för ett trevligt inlägg!

  • Fotograf Stefan Tell 4 mars, 2019, 22:02

   Tack själv,
   då får jag gratulera till en bra kombo. Glömmer bort min lilla Magnum alldeles för ofta, men just för att få ut väldigt mycket mer ljus är den perfekt. Kanske inte den typen av ljus jag oftast använder, men borde kanske?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.