≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ljussättning av barnkalas

När barnen var mindre och vi föräldrar var med på varenda kalas hade jag en rutin att ta med en kamera. Det var ett bra sätt för mig att bli lite mer diciplinerad när det kommer till att fotografera privat, något jag annars är rätt kass på periodvis.

Senast hade vi sumokalas hemma, och oändlig tur med vädret. Dagen innan hade det varit skyfall på kvällen, men på själva kalasdagen sprack det upp och blev superfint. Jag vet inte riktigt hur vi annars hade gjort med sumobrottningen som var själva huvudpunkter?

Men, inlägget handlar faktiskt om ljussättning, för jag kände att ett kalas som började sent på eftermiddagen inte hade så mycket sol kvar på tomten att arbeta med. Lösningen blev en Profoto B1 fastsurrad på altanen med en OCF Magnum-reflektor för bra spridning av ljus.

Gör din tomt till en fotostudio

Det behöver såklart inte vara en tomt, man kan ju fästa blixtar lite var man vill i naturen om man vill ljussätta en plats. Lyktstolpar är en gammal favorit, men träd går också bra. Eller staket.

Det sköna med att ha en altan är just att man kan få upp ljuskällan, i detta fall en Profoto B1 med Magnum-reflektor som sagt, så att inget barn springer ner stativet mitt i all glädje.

Jag hade en Profoto A1 på kameran som jag småjusterade lite hela tiden, i början körde jag på TTL för båda blixtarna men fick inte riktigt den kontroll jag ville ha just då.

Vinklarna du fotograferar från spelar såklart jättestor roll när en av blixtarna är statisk i sin position. Men det går ju utmärkt att använda till sin fördel. Vill man ha lite mer kantljus och kontrast kan man enkelt ordna det, eller så låter man en massa ljus komma från samma håll, eller låter solen få blänka till här och där.

Vartefter solen gick ned justerade jag fördelningen av ljus från min Profoto B1 och A1, samt gick över till blixtsynkronisering på andra ridån för att få till lite mer fart, rörelse och oskärpa i bilderna.

Bilden ovan var tagen när solen stod bakom ett av grannarnas hus, men en lagom mix av slutartid, bländare, ljus från en stor blixt och ljus från blixten på kameran gav ett bra slutresultat.

Rekommendationer

Först och främst kan jag varmt rekommendera sumokalas. Kanske det bästa som uppfunnits, för vuxna och barn. Jag har gjort det en gång själv på en svensexa, och det såg förrädiskt enkelt ut. Men icke. Dräkter finns att hyra på lite olika ställen, Googla bara.

Vi hyrde sumodräkterna på SpelaPaintball.com i Farsta, Stockholm. Det hela var väldigt enkelt och smidigt. Inte gratis, men billigare om man är många jämfört med aktiviteter på lokal.

När det gäller ljussättningen igen, om du har kalas hemma kan det faktiskt vara en poäng om du ändå har blixtar och sånt att faktiskt förbättra dina chanser till bra kalasbilder.

Inomhus gäller ju samma sak, det finns alltid något ställe där du kan sätta en blixt eller två som barnen inte råkar välta omkull, och vips har du lite mer ljus att leka med under årets mörkare månader.

/Stefan

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.