≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Norstedts Live 2017, fotografering på event

Norstedts-Live-2017_Ebba-Witt-Brattstrom

Norstedts har haft sitt första evenemang de kallar för Norstedts Live 2017 där de bjuder in gäster för att lyssna på författare och andra från bokbranschen. Detta event arrangerades en skön sensommarkväll på Riddarholmen, inne på deras gård.

Jag var anlitad att fotografera evenemanget så de kunde använde bilderna på nätet och i andra kanaler. Som tur var ville vädret hjälpa till och det blev ett väldigt intressant och lättjobbat uppdrag.

Norstedts-Live_2017-innan-publiken-kommit

Innan gästerna kommer

Jag brukar försöka vara i god tid till fotouppdrag som detta. Nu var det inte så komplicerat att förstå platsen där uppdraget skulle äga rum, en innergård man lärde sig snabbt.

Evenemang-Norstedts-Live_2017-diversebild

Vissa bilder är smartare att ta innan publiken är på plats, kanske något av uppställningen och hur det ser ut när det är tomt. Kan alltid vara bra för arrangörerna att ha när de planerar nästa event.

Sen kan det vara smart att ta just några ”diversebilder” som kan användas framöver, utan ett specifikt ansikte på.

Norstedts-Live-2017_Ebba-Witt-Brattstrom-event-fotograf

Variera vinklar

Ebba Witt-Brattström var otroligt intressant och rolig att lyssna på. Jag försökte så tidigt som möjligt att vänja folk vid att jag var där som fotograf, det brukar lugna många.

Även om mitt uppdrag lite är att vara en fluga på väggen så är jag lite för stor för att lyckas med att vara osynlig. Bättre då att gå omkring så mycket man orkar, utan att för den skull vara i vägen.

Johannes-Anyuru_Norstedts-Live_2017

Variera utsnitt

Johannes Anyuru var också intressant, och kul att fotografera. Jag måste bara säga att det alltid lönar sig att vara lite yvig om man ska vara på scen. Folk som är helt stilla är svårare att få bra på bild.

Moa-Herngren_Norstedts-Live_2017

Variera objektiv

Till uppdraget hade jag med mig två kamerahus, en Nikon D5 och en D750. Det ena hade 24-70/2.8 och det andra ett 70-200/2.8 VRII.

Som tur var fanns det ganska gott om plats framför främsta stolsraden att jag kunde lite hukande smyga mig hit och dit. Däremot satt ljudkillen och täppte igen gången på ena sidan, så det blev många turer fram och tillbaka.

Moa Herngren var en av dem som fick byta till vanlig handhållen mikrofon, så jag fick vänja mig vid att den var uppe i ansiktet ibland. Men, å andra sidan, man ser ju henne ändå.

Brita-Zackari_Norstedts-Live_2017

Variera bakgrund

Brita Zackari fick också hålla i sin mikrofon, men det gick ju bra det också. Hellre det än att det smäller i högtalaranläggningen.

Bakgrunden de hade byggt upp på scenen räckte inte riktigt till för alla vinklar, den var inte tillräckligt bred för det. Men med en husfasad bakom och lite lampor var det bara bra så man kunde få till lite mer variation i bilderna.

Marie-Goranzon_Norstedts-Live_2017

Flera på scenen ibland

Att fotografera en person på scen som blir intervjuad av en annan är inga problem, då kan man använda en massa olika vinklar. När t ex Marie Göranzon satt däruppe med Stina Jofs blev det genast mer knixigt då de skymde varandra lite.

Norstedts-Live_2017_Johanna-Hedenberg_ Helena-von-Zweigbergk

Samma gällde för Johanna Hedenberg och Helena von Zweigbergk, så då började jag bli aningens mer kreativ och hittade en växt jag kunde rama in några av bilderna med.

Diversebilder med gäster

Jag vet sällan exakt vilka bilder som kunden kommer att använda mest, så jag skjuter rätt brett. Det jag däremot vet är att alla skriker efter diversebilder som knyter an till deras verksamhet.

Därför är evenemang ett bra tillfälle för att fylla på bildbanken med allmäna och anonyma bilder. Just för ett bokförlag skadar det aldrig att ha många bilder på människor plus böcker.

Farzad-Farzaneh_Norstedts-Live_2017

Farzad Farzaneh var konferencier och gjorde ett otroligt bra jobb, kändes som hela eventet hade ett bra flyt. Gästerna verkade kunna slappna av på scenen också.

Eftersom han satt däruppe hela tiden fastnade han på i princip alla bilder, men man kan ju vara snäll och ta några på bara honom också. Återigen, kul med händer och armar som rör sig.

Laura-Lindstedt_Norstedts-Live_2017

Fotografera fotografer

Jag var inte ensam fotograf på detta evenemang, och när någon annan fotograf ska fotografera en författare kan man föreviga detta. Brukar alltid ser lite roligare ut med ett sammanhang.

Norstedts-Live_2017-Riddarholmen-skylt-symbol-logo

Snabb leverans på plats

Vi hade kommit överens, kunden och jag, att de skulle få några bilder under evenemanget. De hade ett väldigt exakt och bra schema, så det fanns tid i mitten ungefär för en paus då jag kunde snabbfixa några bilder. Då blir man också glad som fotograf att de faktiskt lägger upp några bilder direkt på Instagram.

Just att ha en bra dialog hur bildleveransen ska ske är jätteviktigt. Jag brukar föreslå just den lösningen, att de får ett litet urval på plats och resten senare.

Men, det kräver att det finns tid i planeringen för fotografen att ta en paus och hinna göra detta. Man vill ju absolut inte höra efteråt att man missat något för att man hade kommit överens om att redigera några bilder i datorn mitt i.

Ännu mindre och lättare utrustning

Apropå utrustning och arbetsflöde känner jag mer och mer att min 15-tums MacBook Pro är lite onödigt stor. För det mesta använder jag den till jobb som detta och då skulle det vara skönt att kanske istället ha en mindre och lättare.

Sen önskar jag att alla kameraväskor hade bättre möjlighet att låsas, för det underlättar väldigt att kunna ställa av sig väskan/väskorna i närheten utan att behöva oroa sig för stöld.

Det om det, ännu ett bra uppdrag i kategorin evenemangsfotografering, och en kund som snabbt började publicera bilder så de fick valuta för pengarna.

Här kan ni förresten se några fler bilder från Norstedts Live.

Sen får du gärna läsa ”Evenemang behöver fotograf” om du vill ha fler argument för att anlita en fotograf framöver.