≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Från duggregn till rusk i utomhusporträtt

fore-efter-en-blixt-med-fargfilter-regnig-dag-CTO_Profoto-B2

Vissa dagar känns inte utomhusporträtt fullt lika roligt. Speciellt när man måste tvinga ut trevliga människor i regnet. Just den här dagen småregnade det lite, och var inte speciellt varmt.

Blöta gator och mörka moln gör sig bra på bild, men när det är sådär jämngrått måste man fuska lite för att det ska bli kul igen. Det enklaste sättet är oftast med ett orange färgfilter (CTO). Det lyfter fram ansikten och ger allt annat en lättarbetat blå ton.

utomhusportratt-med-blixt-och-fargfilter-CTO-regnig-dag-en-blixt-Profoto-B2-fore-efter-effekt

Låt inte kameran bestämma allt

Det går alldeles utmärkt att få till fina porträtt när det är mulet ute. Men det kan också bli lite väl dystert om man inte lättar upp det lite. En blixt brukar räcka, och på det här uppdraget för en kundtidning för Svea Ekonomi blandade jag lite. Med färgfilter och utan.

Apropå kameran så vill den gärna hitta någon medelväg, och då blir allt lagom. Lite blixt i ansiktet och färgfiltret gjorde att jag kunde fuska fram lite mer kontrast i himlen senare. Utan justeringar hade det sett ut som högerdelen av bilden. Korrekt exponerat, men inte alls så som vädret kändes.

Eftersom det var två personer, syskon faktiskt, som skulle porträtteras, tog jag med ett större blixtparaply. De delade på ett vanligt.

Som du säkert ser på de delade bilderna ovan blir det rätt bra effekt med ett färgfilter och lite justering i Lightroom. Mycket mer än så behövdes inte, om man vill jobba snabbt dvs.

Martina-Felix-Hessel_Svea_Liveable_2017-reportage-portratt-Svea

Men det kan ju också vara lite trist om alla bilder ser nästan likadana ut, så jag tog av färgfiltret och bytte Skeppsbron mot en gränd. Där blev det genast något annat. Paraplyet behövdes dock fortfarande för att de inte skulle se ut som dränkta katter.

Till alla bilder använde jag en Profoto B2, ett stort Deep Umbrella med vit insida och diffusion. Ska jag vara ärlig så kan det vara lite klurigt att kombinera just diffusion och färgfilter om man vill få till en ordentlig effekt. Det blir mer färgkontrast med en mindre ljuskälla, men nu fick det bli såhär.

Comments on this entry are closed.

  • Mats 7 augusti, 2017, 10:52

    Bra att du är tillbaks. Det har varit lite dött på bloggar och YouTube-kanaler i sommar.

    • Fotograf Stefan Tell 7 augusti, 2017, 11:02

      Tack,
      har du några tips på bra bloggar i samma stil att följa får du gärna skriva ner dina favoriter.

  • Tomas Gillberg 8 augusti, 2017, 07:24

    Alltid lika trevligt och intressant med dina inlägg.
    Ja, CTO filter är underskattat. Och jag tycker personligen regn o rusk ger skön dynamik i porträtt. Börjar själv mer o mer minska all utrustning och få ifrån större blixtar för att bli mer mobil. Vissa speedlight har blivit grymt bra, ex nikon SB5000 som laddar snabbt! Beställde lite ezybox prylar som funkar väldigt bra. Nu skall bara husen bli mindre oxå!

    • Fotograf Stefan Tell 8 augusti, 2017, 09:45

      Håller helt med, för det mesta.
      Men när himlen är nästan bara blekt grå tycker jag det är svårt att få det intressant. Hellre stora moln.

      Det där med att krympa utrustningen känns som ett ständigt pågående projekt. Allt blir ju så mycket mer snabbjobbat, och det har visat sig vara en säljande metod. Speedlights tycker jag dock inte riktigt har den snabbhet och enkelhet som t ex en Profoto B1 eller B2.