≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Extra allt i kameraväskan

En gång glömde jag att ta med något viktigt som behövdes till en fotografering. Eller, stryk det, jag har nog glömt lite olika saker som jag hade haft nytta av fler än en gång. Aldrig samma sak, men ändå.

Jag minns också en tid då jag åkte till ett uppdrag utan att ta med utrustning som jag idag aldrig skulle kunna tänka mig att vara utan. Det var på något konstigt sätt en lite sorglös tid, men jisses vad saker hade kunnat gå fel.

Numera säkrar jag alltid upp med livrem och hängslen, extra batterier och tejp, dubbelt av allt och lite till. Sen fastnar man lite lätt i det tänket om säkerhet, backup och sånt. Dyrt och tungt blir det.

Klara sig utan, och inte?

En fotograf behöver en kamera, men den kan ju gå sönder eller kanske bara strula, så därför behöver man alltid minst två kamerahus. Det vore så trist om den där personen som kanske bara är tillgänglig en viss tid inte blir fotograferad.

Kameror behöver batterier, och de kanske tar slut? Eller går sönder? Har man två kamerahus blir det fyra batterier totalt.

Objektiv har jag en massa av, men använder mest några få. På de flesta uppdrag tar jag med lite överlappande brännvidder. Skulle en 85:a gå sönder kan man i värsta fall lösa det med en 50mm. Eller ett 70-200 kan ju funka också. Eller ett 24-70?

Gäller det bestämda halvkroppsporträtt behövs nog bara två av de ovan nämnda, men inte bara ett. För vad är vitsen med att släpa med två kamerahus och extra batterier om man inte har något objektiv?

Vad löser uppdraget?

Som jag varit inne på, det gäller för allt som stoppas ner i ryggsäcken och andra väskor. Det är såklart inte bara kamerautrustning, utan även ljus. Blixtar i mitt fall.

Är det ett evenemang och det är en mörk lokal blir det sällan kul utan blixt, hus bra ISO man än har. Så en extra blixt, gärna.

Blixtar behöver batterier, och färgfilter för att kunna styra ljuset aningens om det är glödlampor i lokalen t ex. En laddare och uppladdningsbara AA/AAA är rätt skönt i längden.

Batterier, batterier, batterier

För mer arrangerad ljussättning har jag alltid med två blixtar, det kan vara Profoto B1 eller B2, eller en blandning. Minst ett extra batteri till vardera sort, gärna en laddare om man ska vara på plats ett tag.

Nikon D5 har ingen inbyggd blixt, medan D750 har det. I första fallet måste jag ha en radiosändare för att styra blixtarna, i det andra kan jag chansa och fuska lite med den inbyggda som blixtstyrning.

Radiosändare tar inte så stor plats, så att ta med två stycken är inte jobbigt. Men de slukar faktiskt batterier mer än man tror, så några extra AAA behövs. För att så duktig är jag inte alltid att jag stoppar i nyladdade batterier inför varje jobb.

Minneskort är en sak för sig, precis när jag hade en ordentlig uppsättning stora CF-kort till D700/D800 köpte jag en D750 och behövde börja investera i SD-kort.

Med D5 och D750 har det blivit XQD och SD, de första rätt dyra fortfarande och de andra rätt billiga.

Stativ och fästen

Förut hade jag alltid med ett kamerastativ, och då var det Manfrotto som gällde. Hade ett snabbfäste på vardera kamera.

Sen köpte jag ett Sirui och då investerade jag i ett L-fäste till D750, men det dröjde länge innan jag köpte ett till D5:an.

När jag till slut köpte ett Gitzo-stativ var det dags att byta standard helt, så nu sitter det ett L-fäste på kamerahusen och allt passar till allt. Mina gamla stativ ligger någonstans och sover.

Kamerastativ har jag förresten bara med mig ett av, skulle det av någon anledning gå sönder på ett jobb borde det gå att klara av ändå.

Tejp, remmar, pennor, papper

Det är först när man har tömt en kameraväska helt man inser hur mycket småprylar man alltid bär med sig. Utöver storprylarna alltså. Och nästan varje liten grej saknar jag om de inte är där.

Tejp t ex. Allt blir lättare med en liten rulle vävtejp.

Pennor brukar man kunna hitta, men ett litet pappersblock är skönt att ha själv, så slipper någon springa runt ett helt kontor för att till slut öppna skrivaren för något A4-ark.

Remmar och snoddar kanske inte är livsnödvändigt, men väldigt skönt om man vill tygla ett stativ när det blåser lite.

Extrabatteri till mobilen tar inte så mycket plats heller, plus en mobilladdare om man är nära el. Men det ska få plats bland allt annat man har i väskan.

Multiplicera med två, minst…

Om man skulle göra en kalkyl på den utrustning en fotograf kommer använda, vore det mest sanningsenliga att dubbla det sen. För att få en hyfsat rimlig bild av vad det kommer kosta.

Allt behöver inte vara toppmodellen av respektive kategori såklart, men någon form av backup kan behövas. Det roliga, eller snarare intressanta, är ju att det oftast räcker med att ta bort en liten del annars för att inget ska fungera.

Bråkar batteriet funkar inte kameran. Är det fel på objektivet har man väldigt lite nytta av kamerahuset. Slutar radiosändare samarbeta var det ingen poäng att ta med blixtar.

Osv. Osv. Osv.

Det finns en poäng att packa upp all utrustning inför varje uppdrag, kolla batterier, så allt funkar och annat självklart. Sen kan man tänka på om man täckt upp för alla eventualiteter, eller om man skulle kunna kombinera saker smartare.

Eller bara roa sig med att tänka på hur mycket man bär omkring på i onödan, bara för att slippa oroa sig.

Skulle något gå sönder finns det alltid en lösning, och skulle två saker gå sönder har man gjort vad man har kunnat. Typ.

4 comments… add one
 • Magnus F 1 februari, 2017, 09:32

  Stor igenkänning. Stod just och tänkte på min ängslighet i dag och brist på densamma förr. Då hade jag inte de ekonomiska möjligheterna att säkra upp, idag är jag kanske för säker och ängslig.

  Sitter på tunnelbanan på väg till ett uppdrag för DN. Tre kamerahus och fyra gluggar i väskan av någon anledning …

  • Fotograf Stefan Tell 6 februari, 2017, 10:35

   Verkligen, när man väl har börjat tänka på allt som kan gå fel känns det onödigt att utsätta sig för risken. Vore ju så fruktansvärt pinsamt och onödigt om man klantade till det, när man kunde ha ansträngt sig lite mer.

 • Georgios 1 februari, 2017, 13:13

  Relevant inlägg! En sak som jag har märkt är ryggproblem i samband med all utrustning som man bär med sig. Ett hett tips är att skippa ryggsäck och köpa en kameraväska med hjul!

  • Fotograf Stefan Tell 6 februari, 2017, 10:36

   Tack, jag har dock provat väskor med hjul, men tycker de oftast krånglar till det. Små hjul som kanske funkar på flygplatser och andra ställen med släta golv blir genast rätt otympliga och jobbiga på en grusig trottoar. En vacker dag kanske de tänker ett steg extra och har lite större hjul, lite mer åt en pirra kanske?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.