≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Jonas Karlsson, skådespelare

Jonas-Karlsson_portrattbild-artikel-skadespelare-artist-forfattare

Jonas Karlsson är skådespelare men också författare, och blev intervjuad av Kulturrådet till Barnbokskatalogen för 2016. Jag fick äran att fotografera några porträtt, det blev en klassisk ”hinna-med-så-mycket-variation-man-orkar-med-en-blixt-på-fem-minuter”.

Fem minuter kan man oftast få till sju minuter, och då hinner man med rätt mycket ändå. Vi sågs på Söder i en park och jag hade kommit tidigt för att kolla på ljuset och miljön.

Jonas-Karlsson_Barnbokskatalogen-Kulturradet-skadespelare

En blixt och nyckfullt väder

Väderprognosen såg väldigt svajig ut, det blåste tidvis rätt mycket och solen tittade fram mellan molnen alldeles för sällan. Min första idé var att använd de lite överdimensionerade solstolarna som finns där som rekvisita, men utan sol blev det inte fullt så kul jag hade hoppats.

För att vara säker på att hinna tog jag det säkra före det osäkra och ljussatte på ungefär samma sätt på alla stationer. Det enklaste om det inte är fullt solljus är att vända på steken. Blixten mot skuggsidan och solen genom moln som upplättning.

Jonas-Karlsson_skadespelare-portratt-for-katalog-Kulturradet

Ljusmodifierare för blåst

När det är som det är med vädret, och då speciellt vinden, brukar jag tänka att ett segel är det sista jag vill ha med mig. Då brukar valet falla på antingen en smal strip softbox eller en beautydish. Denna dag blev det en OCF Beauty Dish till min Profoto B1, tillsammans med ett stabilt Manfrotto 420B.

Hänger man fotoryggsäcken på stativet och har en ljusformare som håller sig rätt nära mittpunkten på pelaren brukar det hålla. Sen fick jag hjälp av den person som skötte intervjun med att ha en hand på stativet för säkerhets skull.

Jonas-Karlsson_Skadespelare-forfattare-portratt-artikel

Jonas Karlsson var precis så enkel att arbeta med och trevlig som kan skulle kunna tro. Det är något väldigt lyxigt med folk som är bekväma framför kameran och bara gör det man ber dem om. Då kan faktiskt sju minuter vara en ganska lagom lång tid.

Förutsatt man har förberett sig ordentligt. Annars kan det bli precis tvärtom, stressigt och kanske inte alls så kul. Då är en väderapp bra, eller fyra som jag faktiskt har. Plus en app som visar varifrån solens ljus kommer vid en viss tid. Underlättar väldigt mycket.

Porträtten av Jonas Karlsson kommer användas i samma trycksak som porträtten jag tog på Ison tidigare i år. Det känns som det kommer bli alldeles fantastiskt fint.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.