≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Snorglamour i hemmastudio

vab-porträtt-hemma-snorglamour-två-blixtar-svartvitt-Profoto-B1

Januari dominerades av feber och snor i mitt liv, influensa för mig och någon cocktail alla möjliga symptom för barnen. Det kanske inte låter så roligt, men det är samtidigt ett utmärkt tillfälle att få ställa upp blixtarna hemma och utöka fotoalbumet med några diskbänksrealistiska vabporträtt.

Eftersom mina barn har lite dåligt tålamod ibland brukar jag satsa på något enkelt och snabbt för ljussättningen, så ingen behöver vänta alldeles för länge. Det brukar bli något med två blixtar, som i det här fallet en av mina senaste favoriter, budget-Schoeller.

bakom-kulisserna-fotostudio-hemma-symmetrisk-ljussättning-blixtparaply-Profoto-B1

Enklare ljussättning kan man knappt börja med, här är båda Profoto B1 inställda på samma effekt för ett symmetriskt ljus med fint blänk i de lite feberblanka ögonen.

snorglamour-fotostudio-hemma-sjuka-barn-feber-vab

Det fina med den här ljussättningen är att den är så otroligt bra att utgå från, jag gör det ofta ”on-location” för att sen kanske vinkla den ena blixten eller justera effekten så det kommer mer ljus från ena eller andra sidan.

Sen kan man såklart flytta på dem, höja eller sänka någon av blixtarna eller vara helt galen och stänga av den ena, men då blir det ju inte längre symmetriskt såklart.

diagram-ljussättning-symmetrisk-Profoto-B1-två-blixtar-blixtparaply-Umbrella-Deep-fotostudio-hemma

Ljussättningsdiagrammen är tillbaka

Jag har varit lite lat senaste tiden och inte gjort diagram över min ljussättning när jag presenterar porträtt här på bloggen, det ska bli ändring på det nu så det inte glöms bort.

Ibland kan bakom-kulisserna-bilderna kännas självförklarande, men det skadar inte att vara övertydlig. Man kan ha både och.

Apropå ljussättning brukar jag i alla fall vara duktig och tagga inläggen med hur många blixtar jag har använt, så vill du hitta inlägg baserat på detta är det enkelt:

Sen finns såklart andra etiketter om du vill hitta inlägg där jag använt ett visst objektiv, en speciell ljusmodifierare eller något annat. För det mesta är det bara att klicka på taggarna, men sök-funktionen brukar funka rätt bra också.

Det här är förresten inlägg nummer 900, så att hitta bland allt börjar bli som att leta efter hö i en höstack.

Grattis bloggen på 900-inläggsdagen!

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.